Kapcsoljuk szervezetünket vértisztítóüzemmódra – cseresznyekúrával

Kapcsoljuk szervezetünket vértisztító-üzemmódra – cseresznyekúrával
Kapcsoljuk szervezetünket vértisztító-üzemmódra – cseresznyekúrával

Kapcsoljuk szervezetünket vértisztítóüzemmódra – cseresznyekúrával

100 gramm cseresznyében átlagosan:

 • 60 kalória,
 • 16 gramm szénhidrát,
 • 2 gramm rost,
 • 1,1 gramm fehérje található.
 • Jelentős a benne lévő kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas mennyisége, de számottevő a B-, és C-vitamintartalma is.

Az ókori katonák legkedveltebb szomjoltója volt, hiszen 78-82%-a víz. Minden része gyógyszer: a húsa, a magja, a szára. Tisztító hatását a vérre, a húgy-, ivar- és emésztőszervekre fejti ki. A cseresznyét általános, mindenre jó hatással bíró gyümölcsnek tartja a népi hagyomány, mégis mértékkel fogyasszuk, mert napi 30 dekánál több már akár hizlalhat, illetve (főleg vacsora után elropogtatva), hasmenést okozhat!


A cseresznyekúra vértisztító hatása egyedülálló. Hatással van az emésztőrendszerre, a húgy- és ivarszervek betegségeire, ízületi gyulladásra. Jót tesz szénanátha és egyéb allergiás betegségek, vérszegénység, illetve krónikus székrekedés esetén. Amikor cseresznyeidény van, lehet minden héten egy-két cseresznyenapot beiktatni, amikor egy-két kiló cseresznyét 4-5 alkalomra szétosztva elfogyaszt az ember – gyógyteákkal kiegészítve a kúrát.

Együnk meg egy hétig naponta minimum negyed kiló nyers cseresznyét. Ez a regenerációs kúra újjászületést jelent!

A cseresznyemagot és -szárat el lehet tenni. A szárából teát lehet készíteni, a magját érdemes megtisztítva kiszárítani, porrá törni – így egy nagyon értékes magas nyomelem-, és ásványi anyag tartalmú szert kap az ember, amit gyomor- és tüdőbajok esetén is lehet alkalmazni.

Milyen esetekben segít a cseresznyekúra?

 • Mind az ízületi gyulladások, mind a cukorbetegség leküzdésében nélkülözhetetlen szerepet kaphat. Köszvény esetében, a szervezetben felhalmozódik a húgykősav, aminek lerakodása a csuklókban vagy az ujjakban erős fájdalmat okozhat. A cseresznye segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy teljesen elmúlik a fájdalom.
 • Reuma esetében, egy pár napos cseresznyekúrával, valamint a továbbiakban megváltoztatott táplálkozási szokásainkkal, megtisztíthatjuk a vért és enyhíthetjük ezeket a tüneteket.
 • A szénanátha, a szénaláz legjobb orvossága. Igen magas a vastartalma, ami a kövek oldása mellett a vérszegénység gyógyítására is alkalmassá teszi.
 • Alkalmas terhességi hányás megakadályozására, alacsony vérnyomás, alultápláltság és depresszió gyógyítására.
 • A cseresznye legfőbb gyógyereje az előbbieken túl, leginkább a vértisztításban mutatkozik meg. E tulajdonsága miatt több betegség természetes gyógyszerévé vált.
 • Nagyon jó bőrápoló. Amint megkezdődik a vér tisztítása – jelen esetben egy cseresznyekúrával –, a bőrünk állapota is rendbe jön. A cseresznye hatása a vértisztításban jut kifejezésre, az pedig a bőrt is megtisztítja. Semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontja a kötőszöveteket károsító enzimeket, amelyek a bőr petyhüdtségét és öregedését gyorsítják meg!
 • A cseresznye nedve, de főleg a magja a szívizomzatot erősíti. Célszerű ezért a magokat összegyűjteni, majd a cseresznyehiányos időszakban naponta 10-15 magot megtörni és elfogyasztani.
 • A cseresznyekúra szabályozza a bélműködést, elmulasztja a székrekedést, megköt bizonyos mérgeket a belekben (kelátképző).

Kinek nem ajánlott: Aki allergiás rá, bár cseresznyeallergia igen ritkán fordul elő.

Figyelem! A cseresznye várandós, szoptatós édesanyáknak, gyermekeknek és sportolóknak is ajánlott ásványi anyagban, vitaminokban gazdag gyümölcs, de a több napos cseresznyekúra egyiküknek sem javasolt!

Birtalan Katalin – természetgyógyász

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés