Hogyan készítsünk házilag kombucha italt

komb tea

Hogyan készítsünk házilag kombucha italt

“Készítsd el gyógyító italod” – kínai mondás


A kombucha italt mindenki saját maga otthon elkészítheti egy pár forintért. Mivel a gomba állandóan növekszik, egy teagombalap egy darabkájával el lehet kezdeni. Az elkészítés nem nehéz, ha az ember jól csinálja.

Az alapteát lehetőség szerint zöld teából készítsük el, és ha hozzáférhetünk répacukor helyett szőlőcukorhoz, vagy esetleg nádcukorhoz, akkor ebből készítsük teánkat.

A tapasztalat szerint nem javasolt a gyógyteákat belefőzni a Kombucha gombateába, a kész Kombucha teához keverjük inkább hozzá.

Első próbálkozásképpen elég 1 liter teát elkészíteni, ehhez természetesen 80 g cukrot kell tenni és 6 g teát. Miután megfőtt, a teát 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kézmelegre hűtjük. Ezt a tápoldatot egy másfél literes üvegbe töltsük bele. Ügyeljünk arra, hogy a tea maximum a 2/3-át töltse ki az üvegnek, erre helyezzük rá a gombatenyészetet (természetesen a kihűlt teára), az üveg szája és a tenyészet szintje fölött legalább 3-4 cm levegő réteg maradjon. Az üveg tetejét csak tiszta, lehetőség szerint csak természetes anyagból készült szövettel takarjuk le és ezt az anyagot kötözzük az üveg szájához.

A folyamatos szellőzés igen fontos. Az első érlelési idő valószínűleg 14-18 napig fog tartani. Amikor a gombatenyészetünk megerősödik és legalább 1 cm vastag lesz, akkor tegyük át egy 5 literes befőttes üvegbe, vagy ha esetleg önnek már van a tartós érlelésre alkalmas kerámia edénye, akkor abba.

Készítsünk 4 liter teát az előbb leírt recept szerint és ha kihűlt, adjuk a már meglévő kombucha teához és hagyjuk erjedni kb. 10 napot meleg helyen. Az ideális hőmérséklet 23-28 C fok között van. Azután leszűrjük a Kombucha teát és üvegekbe töltjük, 2/3-át a kombucha teának benne hagyjuk az érlelőedénybe és főzünk hozzá egy másik adag teát.

Tudjon meg többet a KOMBUCHÁRÓL és töltse le INGYENES tudásanyagunkat >> ITT

Forrásjegyzék: Harald W. Tietze (Kombucha a csodálatos gomba)

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés