Bodorrózsa tea a teák Királynője

Bodorrózsa tea a teák Királynője

A Cistus creticus (bodorrózsa, cisztusz rózsa, rózsaszín sziklarózsa) a szuharfélék családjába és a mályvavirágúak rendjébe tartozó, cserjés növényfaj. Származását tekintve a mediterráneumban őshonos. Virága általában rózsaszínű, de fehér változata is van, 4,5–5 cm átmérőjű. Rendkívül változatos faj, a rengeteg hibrid változata van. Hagyományosan számos Cistus-fajt használtak a mediterrán népi gyógyászatban gyógyteaként emésztési problémák és megfázások gyógyítására, kivonatokként a betegségek kezelésére és illatanyagként. A bodorrózsa az ókori Perzsa Birodalom gyógyászatában a legértékesebb gyógynövények közé tartozott. A kereskedelmi útvonalaknak köszönhetően a középkorra a növény és a vele kapcsolatos tudás az egész mediterrán vidéken elterjedt. A Cistus fajoknak több évtizednyi klinikai kutatási anyaguk van. Az elmúlt 20 évben a Cistus kutatásai kémiai, biológiai és filogenetikai elemzéseket tartalmaztak, de a legújabb vizsgálatok genomi és molekuláris megközelítéseket is alkalmaztak.

Hatóanyagok


A szuharfélékben eddig 733 kémiai összetevőt azonosítottak (1). Ebből:

 • 397 terpént (101 monoterpén, 178 szeszkviterpén és 118 diterpén),
 • 162 a phenypropanoid (128 flavonoidok, 17 fenolok, és 12 tanninok),
 • 24 szénhidrogént,
 • 35 zsírsavat,
 • 36 karbonil- vegyületet,
 • 18 fitohormont és vitamint.

Cistus creticus fajról erős antibakteriális (2), antivirális (3) és antioxidáns (4) hatást mutattak ki.

A marokkói Egyetem kutatói a bodorrózsa hatását 5 baktérium- és 5 gomba törzsre vonatkozóan vizsgálták meg.   A kutatás során a bodorrózsa jelentős mértékű antibakteriális aktivitását figyelték meg. A vizsgálatban részt vett mikroorganizmusok szaporodását, terjedését teljes mértékben megállította (2).

Friedrich-Loeffler immunológiai intézet kutatói vizsgálati eredményeik összefoglalásaként arra a következtetésre jutottak, hogy madárinfluenza influenza A-vírus (H7N7) ellen használt bodorrózsa kivonat antivirális hatást fejt ki (3).

A bodorrózsa magas polifenol tartalommal rendelkezik, amelyek elpusztítják a szabadgyököket, gátolják a gyulladás kialakulását és tovább terjedését. Erősítik, energiát adnak a szervezetnek, és preventív hatásúak a szív- és érrendszeri betegségekre. A bioflavonoidok révén szinergikusan működik a C-vitaminnal, fokozva annak hatását, és védi a gyomor nyálkahártyáját is, ezáltal megakadályozza a fekélyek kialakulását vagy segíti azok kezelését. A gyógyító tulajdonságok, valamint az íz tulajdonságai miatt a Cistus-tea bátran ajánlható mindennapos italként fiataloknak és időseknek egyaránt (5).

A bodorrózsa jótékony hatásai elsősorban magas polifenol tartalmának köszönhető. Az utóbbi időben immunsztárnak lett elnevezve ez az ősi gyógynövény. A mediterrán Bodorrózsának még különlegesebb hatása van az egészségre, mint a közönséges bodorrózsának. A növény magas antioxidáns tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő és gyulladáscsökkentő is egyben.

Elkészítési javaslat: egy teáskanál (1,5g) teadrogot 3-4dl forró vízzel leöntünk, lefedve 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2-3 alkalommal, lehetőleg főétkezések után 1-2 órával, frissen készítve, lassan kortyolva fogyasszuk.

Forrás:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052220/#B105
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10709448/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17572513/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23831310/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30240368/
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés