Hogyan készítsünk csipkebogyóból gyógybort… és mire jó?

csipke

Hogyan készítsünk csipkebogyóból gyógybort… és mire jó?

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóbol, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani. 

 

Gondolom mindenki tudja és tisztában van mennyire fontosak a terápiában a gyógynövény kivonatok, mindegy milyen formában alkalmazzuk, legyen az: főzet, áztatás, tinktúra, bor, ecet, sűrítmény, párlat, örlemény, esszencia, vagy illóolaj. Tudjuk azt is hogy a különböző eljárások alkalmazásával különböző hatóanyagok szabadulnak fel a növényekből, ezért is van úgy hogy egyes egészségügyi problémák megoldására jobb hatással vannak tinktúrák, vagy illóolajok, mint a főzetek. Például a gyógyboroknak sokkal erősebb hatásuk van a főzeteknél, mivel az alkohol sokkal jobban kitudja oldani a növényekben lévő hatóanyagokat, mint egy egyszerű főzet.

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóból, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor, ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.


Hogyan készül a csipkegyógybor?

Forrás pontig felhevítünk 1l vörösbort majd lehűtjük 60-70 C fokig. Egy 1,5l csavaros tetejű üvegbe beleteszünk 4 kanál friss vagy szárított csipkehúst (kimagvazott csipkebogyót), majd a kicsit lehűtött vörösbort ráöntjük a csipkehúsra és légmentesen lezárjuk. 10 napig hűvös helyen tároljuk és mindennap 2-3-szor felrázzuk az üveget, majd a 11 napon leszűrjük anélkül, hogy a csipkehúst kinyomkodnánk. Visszatöltjük a csipkebort az üvegbe és még hagyjuk 6 napig ülepedni. Az idő eltelte után, még egyszer leszűrjük, átöntjük egy 1l-es üvegbe és annyi vörösbort öntünk még hozzá míg tele nem lesz az üveg.

Az így kapott bort 1 évig lehet tárolni, abban az esetben ha a bor alkohol koncentrációja legalább 11 fokos. Ha a bor koncentrációja kisebb mint 11, akkor a gyógybort a jégszekrényben kell tárolni. Igy egy nagyon finom, kellemes ízű bort fogunk kapni, amit étkezés előtt tonikként is tudunk alkalmazni.

Hogyan és mire alkalmazzuk a csipkegyógybort?

1. Szív és érrendszeri megbetegedésekre – szívelégtelenség, szívinfarktus, szivritmuszavarok, angina pectoris, koszorúér szűkület

Alkalmazás: Naponta, 2-szer (délben és este), étkezés után el kell fogyasztani 2 kanál gyógybort.

2. Javítja a periférikus véredények vérellátását – visszér, trombózis, aranyér, gyenge hajszálér, különböző értágulatok esetében.

Alkalmazás: Naponta, 2-szer (délben és este), étkezés után el kell fogyasztani 2 kanál gyógybort.

3. Légzőszervi problémák: – légcsőhurut, nyelőcső gyulladások, asztma, tüdőgyulladás.

Alkalmazás: Naponta, 2-szer (délben és este), étkezés után el kell fogyasztani 2 kanál gyógybort.

4. Influenza, nátha esetében

Ha a csipkebort már az ősz elején el kezdjük kúraszerűen alkalmazni, magas C vitamin és reszveratrol tartalma olyan védelmet fog nyújtani immunrendszerünk számára mint egy vírus ellenes vakcína, megvédve minket az influenzától, náthától és más vírusos megbetegedésektől.

Immunrendszer erősítésre, influenza megelőzésére: Fogyasszunk el hetente 3x, esténként vacsora után 2dl csipke gyógybort.

Az influenza kezdeti stádiumában pedig forraljuk fel a gyógybort és naponta 2x fogyasszunk el belőle

5. Vérszegénységre

Alkalmazás: Napi 2×2 kanál gyógybor, főétkezések után (délben és este).

6. Emésztési zavarokra – puffadások, gyomor görcsök, hasmenésre

Alkalmazás: 2×3 kanál gyógybor étkezések után (délben és este)

7. Epe bántalmakra: Epe görcsökre, renyhe epeműködésre

Alkalmazás: Minden zsírban gazdag étkezés előtt igyunk meg 0,5 dl gyógybort.

8. Vese és húgyúti betegségekre- vízhólyag gyulladás, vesemedence gyulladás, húgyúti fertőzésekre.

A C vitaminban gazdag gyógybor savas kémhatása miatt, a patogén baktériumok nem tudnak elszaporodni és megtelepedni a húgyvezetékben és a vesemedencében.

Alkalmazás: Naponta 2×2 kanál gyógybor főétkezések után (délben és este)

9. Anyagcsere zavarokra – cukorbetegségre, pajzsmirigy bántalmakra

Alkalmazás: 2×2 kanál gyógybor főétkezések után (délben és este)

10. Bőr betegségekben – főleg glukokortizon elégtelenség (mellékveseelégtelenség) miatt kialakult betegségekben (pszoriázisz, lupus eritematos )

Alkalmazás: Az orvostól előirt alopata készítmények mellett, naponta 2x 0,5 dl gyógybor fogyasztása (délben és este) étkezések után.

11. Daganatos betegségek megelőzésében és terápiájában.

Alkalmazás: Minden este 0,5dl gyógybor, vacsora után.

12. Időskorral járó betegségek- érelmeszesedés, szenilitás, Alzheimer kór

Az antioxidánsok alkalmazásával el lehet kerülni az időskorral járó betegségek kialakulását. A leghatékonyabb antioxidánsok közé sorolhatjuk a C Vitamint, E Vitamint és a Reszveratrolt. A csipkebogyó gyógybor a C Vitamin és a Reszveratrol, két erős antioxidáns sikeres és hatékony ötvözete.

Alkalmazás: Ebben az esetben minden nap el kell fogyasszunk 0,5dl gyógybort.

13. Csontritkulásra – izületi porckopásra, spondilózis, csípőizületi porckopásra…

Alkalmazás: Naponta 2×0,5dl ajánlott meginni.

14. Különböző szembetegségekben – szemfáradság, zöldhályog, szem ideg sorvadás, szem keringési zavarok

Alkalmazás: 2×2 kanál csipkebor étkezés után (délben és este)

15. Étvágytalanságra

Minden étkezés előtt meg kell inni 0,5dl csipkebort és ez meghozza az étvágyat.

 

 

Birtalan Katalin – természetgyógyász

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni  friss csipkebogyóbol, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés