A feketebodza gyógyhatásai

feketebodza

A feketebodza gyógyhatásai

A feketebodzát, (Sambucus nigra) Holle anyó lakhelyének is nevezik, mert régen azt tartották, hogy a bodza a ház és az udvar védelmezője. Teáját reumás bántalmak ellen, vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják, valamint, koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is alkalmazzák.

 

Mit tartalmaz?

A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea- alapanyag. A drog (Sambuci flos) izzasztó glikozidát, rutint, kevés illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint,szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz.

A bodzacserje levele (Sambuci folium) cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, valamint A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják. Koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

A gyümölcs (Sambuci fructus v. bacca) gyümölcssavakat, C-,C2-(I), és A-vitamint, cukrot, 3% cseranyagot, nyomokban illóolajat, valamint antociánfestékeket tartalmaz. A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvét vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek.

A bodza gyógyhatásai:

A növény minden részében gyógyhatású. (Éretlen bogyói azonban mérgezőek!)

          Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják, de ödéma és reuma ellen is ajánlják. A fekete bodza szemeket pálinkába tették, és hidegleléskor lázcsillapításra itták.

          Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására.

          Immunrendszer serkentő.

          A szárított bodzaleveleket dohány helyett lehet szívni.

          A bodza virága vízhajtó és hashajtó, a kérge pedig purgáló, féreghajtó hatású. Vizelethajtásra reggel egy csészével kell a teából fogyasztani.

          Vértisztító, hatásos, gyomor fájdalmakban, máj és epebántalmakban.

          A bodza virágot köhögésre, fülfájásra, rekedtségre és légúti megbetegedések esetében is használják. Az asztmások víz helyet is ihatják.

          Gyenge alkoholos kivonatban idegcsillapítóként is lehet alkalmazni.

          Külsőleg használva fertőtlenítő hatással rendelkezik. A nyers leveleket, a sebekre vagy a fájdalmas duzzanatokra kell helyezni, főzetével pedig a duzzanatokat öblítették.

          Nyugtató hatása miatt borogatásként használjuk mellhártyagyulladásra, vérömlenyre, köszvényre, fagyásra, pikkelysömörre és ekcémára. Lemosásra alkalmas szemgyulladás, árpa esetén.

          A bogyókból készült teát vetélés ellen is fogyasztották.

          A bodzateának testsúlycsökkentő tulajdonsága is ismert. Ha erre használják, napi 5 csészével kell meginni belőle legalább egy hónapon keresztül, illetve míg a kívánt testsúlyt el nem érik.

          Nyersen fogyasztva a bogyók hashajtóként használhatók. Megfőzve viszont már nem.

          Frissen üdítőital készülhet belőle, de borban is áztatják.

          Éretlen termésében szambunigrin cianogén glikozid található, melyből ciánhidrogén  szabadul fel. Az éretlen termés nagyobb adagban hánytat, erős gyomorpanaszokat okozhat. Melegítésre a mérgező anyag elbomlik.

          Vérnyomáscsökkentő, érfalerősítő.

          A görcsszerű, migrénes fejfájás orvosolható bogyójának főzetével.

          A bodzavirág borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.

          A bodza virága növeli a tejelválasztást a szoptatós mamáknál.

Használati javaslatok

Tea formájában: két kis kanál virágból készíthető 250ml forró víz hozzáadásával. Ebből 3 csészével igyunk naponta.

Lázcsillapítás, izzasztókúra alkalmával: hársfa virágával azonos (1:1) arányban keverve eredményesen használhatjuk.

Hashajtó tea: 1-2 kiskanál virágot leforrázunk 200ml forró vízzel, amelyet elalvás előtt iszunk meg.

Fürdő vagy borogatás: Ha megduplázzuk a virág mennyiséget, fürdőt készíthetünk belőle, de borogatásként is használhatjuk, kelések, tályogok, égések, vagy duzzanatok kezelésére.

Ellenjavallatok: Fürdőhöz, vagy borogatáshoz soha ne használjunk friss virágot, mert a bőrön vagy a nyálkahártyán, bőrpírt, vagy érzékenységet okozhat.

 

 

 Birtalan Katalin – Természetgyógyász


 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés