Csudamag a mustármag

must

Csudamag a mustármag

A mustármag hadat indít a rák, érelmeszesedés, alzheimer kór és sok más nyavaja ellen.

 

Mindegy hogy milyen formában fogyasztjuk a mustármagot, egészben, porítva vagy pépesítve, a mustármag egy igazi elixír és igazi szövetségesünk lehet a fejfájás elleni küzdelmünkben, a klimaxal járó kellemetlen tünetek megszüntetésében, vagy a kiürült vitamin és ásványianyag raktárunk pótlásában és nem utolsó sorban a boldogsághormonunkra is pozitív hatással lehet.

A mustármagban nagy mértékben van jelen a Triptofán – egy esszenciális aminósav, amit a boldogság aminósavjának is szoktak nevezni (a szerotonin előhormonja, ami a szervezet jólétéjért felelős).


Hadat indít a rák és agyérelmeszesedés ellen

Még akkor is ha sokszor úgy tekintünk a mustármagra mint egy jelentéktelen fűszernövényre, a mustármagnak csodálatos rejtett tulajdonságai vannak. Ezekben a kis sárga, vagy fekete magvacskákban értékes anyagok rejtőznek mint: fitokemikáliák (glükozinolát, mironizáz ),melyeket a rákos sejtek növekedése ellen vetnek be. Tulajdonképpen ez az egyik legfigyelemreméltóbb mustármag hatás, amely megvédhet bennünket a rákos daganatok kialakulásában vagy fejlődésében (főleg a gyomor és bélrák kialakulását előzheti meg). Egy másik fontos anyag pedig a szelén ami úgyszintén megfelelő ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben. Köztudottan lassítja a rákos sejtek fejlődését és anti-oxidánsként is működik.

A mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása,

melyek javítják az emésztést, megkönnyítik a belek mozgását és felgyorsítják az anyagcserét. A rosttartalom jól oldódik, így igen hatékonyan hasznosítható. A máj, epe és hasnyálmirigy enzimek serkentésével, segíti az emésztést és a bélműködést, ezért alkalmazzák nagy sikerrel gyomor problémák esetében, amikor kevés a gyomorsav, étvágytalanságban, vagy székrekedésben.

A mustármag gyulladásgátló hatással bír és csökkenti a vérnyomást

A magas szelén és magnézium tartalma miatt magas vérnyomásban, valamint reumás arthritiszben, és asztmatikus rohamokban is ajánlják a mustármagot, csodálatos gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Asztmások esetében, képes megelőzni az asztmás rohamokat.

Magas ásványianyag és nyomelem tartalma miatt ( kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, szelén ) ez az értékes fűszermag kiegészíti ásványianyag tartalékainkat, nagy segítséget nyújtva azok számára kik súlyos ásványianyag és nyomelem hiányban szenvednek.

A mustármag fogyasztásábol szívünk is hasznot húz,

hiszen kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres fogyasztása megelőzi és megakadályozhatja a szívinfarktus kialakulását. Egyes kutatások pedig arra világítottak rá, hogy főleg a sárga mustármag megelőzheti az Alzheimer kór kialakulását.

A tüdő és légúti megbetegedések kezelésében a népgyógyászatban már ősidők óta alkalmazták a mustármagliszt pépes pakolást.

A mustármagot megőrölték lisztnek, megfőzték és melegen egy rongyba göngyölték, ezután ráhelyezték a tüdő vagy légutak területére. Ezt az eljárást tüdőgyulladásra is alkalmazták és addig hagyták a tüdő teruletén amig elmúlt a meleg érzet. Ezt a pépes pakolást olyan melegen szabad csak rátenni a mellre amennyire a beteg eltudja viselni, amikor kezd kihülni akkor le kell venni. Miután a pakolást levettük a beteg területről, be kell göngyölni az egész mellet egy száraz, meleg törölközőbe és melegbe kell maradni…lehetőleg ágyba. 6 éven aluli gyermekeknek ez a kúra nem ajánlott.

A magból naponta 3 x 1 – 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy – egy kúra 6-8 hétig tartson. A gyógynövény magja fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Külsőleg reumás panaszok enyhítésére borogatást, bedörzsölőt készíthetünk belőle.

Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető.

 

 Birtalan Katalin – Természetgyógyász

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés