Téli gyógyborok

Téli gyógyborok

Készítsünk házi gyógynövényborokat különböző nyavajákra

Borókabogyóbor – vizelethajtó és só ürítő

60db. bogyót leforrázunk 1 liter borral, 3 napig áztatjuk, majd leszűrjük. Reggelenként étkezés előtt egy kis pohárkával fogyasztunk belőle (ha nem kell utána kocsival menjünk valahova). Vizelethajtó és só ürítő hatása van.


 

Levendulabor – étvágyjavító és nyugtató hatású

15-30gr. levendulavirágot 15 napig 1 liter vörösborban áztatjuk. 1-2 pohárkával fogyasztva főétkezés előtt étvágyjavító és nyugtató hatású.

 

Diólevélbor – vértisztító és étvágyjavító hatású

100 gr. diólevelet 1 liter vörösborban 3 napig áztatunk, utána leszűrjük, és 30 dkg cukorral ízesítjük. Jellegzetes kesernyés ízű, vértisztító és étvágyjavító hatású.

 

Homoktövisbor – C Vitaminban gazdag, hashajtó és vizelethajtó hatású

10 liter felforralt, lehűtött vizhez 40 dkg szárított termést, 3 kg. cukrot, és 30-40gr. sörélesztőt adunk, 15-20 napig erjesztjük. A felszínén összegyűlt olajos, sűrű réteget leszedjük, és ismét külön felhasználjuk, mivel nagyon értékes hatóanyagot tartalmaz (pl. Mézzel keverjük össze). A kierjedt levet dugaszoljuk és étkezés előtt 1-2 pohárkával fogyasszunk belőle. Gazdag C Vitaminban, emellett hashajtó és vizelethajtó hatású.

 

Articsókabor – Fokozza az epeműködést, csökkenti az érelmeszesedést, és erősítő hatású.

40 gr. levelet 8 napig 1 liter borban áztatunk. Fokozza az epeműködést, csökkenti az érelmeszesedést és erősítő hatású.

 

Citromfűbor – ideg és szívnyugtató, emésztést serkentő

50gr. citromfüvet 1 liter fehérborban 2 napon át áztatunk. Ideg és szívnyugtató, emésztést serkentő, idegerősítő hatású.

 

Csipkebogyóbor – a téli megfázás ellen

Mivel a csipkebogyó szezonnak most van itt az ideje, ezt a gyógybort könnyen el tudjuk készíteni friss csipkebogyóból, de ha megszárítjuk, akkor az év bármelyik szakaszában is elkészíthetjük. A lényeg az, hogy ez egy nagyon hatásos házi gyógybor, ami jó lenne ha minél több háztartásban kéznél lenne, hiszen sok nyavajában tud nekünk megoldást nyújtani. 2 kg csipkebogyóhoz, 2 kg cukor és 4 l víz szükséges. A bogyókat alaposan mossuk meg, tisztítsuk meg a szárától, és a virágkehely maradványoktól. A megtisztított bogyókat ketté kell vágni, vagy összezúzni például darálóval. Forraljuk fel a 4 liter vizet, oldjuk fel benne a cukrot és hagyjuk langyosra hűlni. A zúzott bogyókara töltsük rá a langyosra hűlt cukoroldatot. Az üveg szárát tiszta ruhával fedd le. Szobahőmérsékleten az erjedés kb. 3-5 hét, alacsonyabb hőmérsékleten 5-10 hét alatt lezajlik. Miután kiforrt, le kell szűrni.

 

Birtalan Katalin-természetgyógyász

További ötletek gyógy-, fűszernövények és borok párosításához:

forrás: VINEPAIR – Published: April 19, 2015

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés