Zeller

Zeller (Apium graveolens)
Zeller (Apium graveolens)

Zeller

Zeller (Apium graveolens)

Dél-Európától, Ny-Ázsiától az Indiai-szubkontinensig, É- és D-Afrikában és itthon is termesztik. Nálunk is fontos zöldségnövény, különösen édes változata terjedt el. Levelei sötétzöldek, fényesek, többnyire háromágúak, szárnyasak. A termesztett növény gyökere vaskos, gumós, ehető. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény. Ma többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a zeller szára, levelei, vagy a magja, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk. Illóolajat a termésből állítanak elő.


Hatóanyagai: A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, A-, B1-, B2-, C-, K-vitaminokat, nyomelemeket és rostot tartalmaz. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban –kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. Az illóolajok a növény minden részében meglelhetők, ezek adják meg jellegzetes illatát és ízét. A legfontosabb illóolajok 2-3 %-ban vannak jelen a zellermagban, ezek a butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil ftalid), limonén, alfa és beta-szelinén, n-pentilbenzol, mircén, cis-beta-ocimén, n-heptanál, gamma-terpinén és más monoterpének. Vannak még benne kumarinszármazékok (C-prenil-kumarinok) mint: osztenol, apigravin, celerin, furanokumarinok (apiumetin, apiumosid), flavonoidok és értékes antioxidánsok is (béta- karotin, lutein, zeaxantin).

Hatása: A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, értékes tulajdonságai miatt: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, vércukor szint csökkentő, idegnyugtató, hörgők és tüdőtisztító, reumára és köszvényre gyógyír, mellékvese serkentő és a hagyományos népgyógyászatban, mint afrodiziákum tartják számon. Európában a zeller gyökerét a népgyógyászatban afrodiziákumként is használják, keleten: Indiában, Kínában pedig a zellermagból készítenek főzetet vagy csak egyszerűen megrágják a zellermagokat.

A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet. A B12-vitaminon kívül, nagyon jó B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.

A zeller, a gombákhoz és a paszternákhoz hasonlóan növényi hormonokat tartalmaz, amelyekről a szakirodalom azt állítja, hogy afrodiziákum hatásai lehetnek. A 3-n-butilftalidról pedig azt állítják, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír.

A ftalidokról, mint illóolaj hordozókról köztudott hogy nyugtató, szedatív, görcsoldó tulajdonsággal rendelkeznek. Izomlazító, érfal lazító hatásuk is van. Ha az izmok és érfalak ellazulnak, az erek kitágulnak, így értágító hatása is lesz. Ez vérbőséget eredményez. Így, a végtagokban, és a nemi szervek környékén is vérbőséget fog okozni, ezzel növelve a potenciát, valamint a libidót.

Ha az erek kitágulnak, a vérnyomás is csökkenni fog. Viszont a vérnyomás csökkenést és görcsoldó hatását a magas nátrium, kálium és kumarin tartalmának is köszönheti.

A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.

A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó (kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget) és elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású. Áldott állapotban lévő kismamák és szoptatós anyukák csak fokozott óvatossággal fogyasszák a zellert, mivel hogy elég erős vizelethajtó.

Figyelmeztetés: A zellerben található bizonyos anyagok egyes embereknél allergiát válthatnak ki, ezért aki tudja magáról, hogy allergiás a zöldségekre, vagy a zellerre, az jobb, ha először óvatosan próbálja ki, vagy teljes mértékben kerülje el. Vesebetegek diétájához nem szabad használni ezt a növényt!

Forrás:

  • GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig – Szabó László Gy., MTA doktora, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék és ÁOK Farmakognóziai Tanszék
  • A gyógynövények hatása és használata – Dr. Zelenyák János Lekéri Plébános, Budapest 1908.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Jamgyökér, Jamszgyökér, Yam gyökér (Dioscorea villosa)

Jamgyökér

Jamgyökér, Jamszgyökér, Yam gyökér (Dioscorea villosa) A mexikói jamgyökér Dél-Amerika esőerdeiben őshonos évelő, lágyszárú növény, kúszó szára több méter magasra

Tovább olvasom »
Boróka

Boróka

Boróka (Juniperus communis) A közönséges borókának gyakran használt népies neveihez tartozik a gyalogfenyő és a borókafenyő, borovicskafenyő, közönséges boróka is.

Tovább olvasom »
Zsálya (Salvia officinalis)

Zsálya

Zsálya (Salvia officinalis) 30-50 cm magas, évelő növény. Tőlevelei hosszú nyelűek, mélyen szíves vállból háromszög alakúak, tompa csúcsúak, a fonákukon

Tovább olvasom »Tetejére görgetés