Fekete tea

Fekete tea
Fekete tea

Fekete tea

A fekete tea a zöld tealevelek fermentálásával – speciális hőkezeléssel – készül. A termesztés helyétől, a teanövények fajtájától függ az aromája. A világ legnépszerűbb fekete tea keverékei a Himalájában termesztett Darjeeling (ejtsd: dárdzsíling), az ún. English Breakfast, vagyis “angol reggeli” teakeverék, a Caravan, mely Oroszországból származik, az ismerősen hangzó Earl Grey és az Orange Pekoe Ceylon szigetéről.

A fekete tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajak pedig anyagcsere-élénkítő hatásukon túl a tea aromájának alapját is képezik.


A fekete teák valójában egyáltalában nem fekete színűek, hanem sárgás színű főzetet adnak leheletnyit zöldes árnyalattal. A fekete teáknak van egy jellegzetes piszkosnak látszó külsejük. A fekete tea ízében már a nevéhez méltó, az első csésze rendkívül keserű, mintha gyógyszert innánk. A következő néhány korty már keserédes, melynek mértéke folyamatos változásban van, ahogy újra és újra leforrázzuk. A fekete teák megkülönböztető jegye tehát, hogy szinte kortyonként változik az íze, ugyanakkor egy hűvös és állandóan keserédes ízt hagy maga után. Ismertebb képviselői: a He Lung Chu és a Wu Tang teák.

Hatóanyagai: A tea egy kvercetin nevű, antioxidáns hatású anyagnak köszönhetően csökkenti a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát, lassítja az öregedési folyamatokat. Fluortartalma 1,25 mg, mangántartalma 0,5 mg csészénként. Tápértéke édesítőszerek nélkül szinte nulla, ha megcukrozzuk, vagy tejjel öntjük fel, akkor is legfeljebb 40 kalóriányi energiát szolgáltat 2 deci.

Hatásai: A legújabb kutatások szerint az étkezések között fogyasztott fekete tea segít megelőzni a fogszuvasodást, valamint a fogkőképződést. A kutatást a Tea Trade Health Research Association végezte el, kimutatták azt is, hogy a napjában több alkalommal fogyasztott tea, nem csak a fogkőképződést csökkenti, hanem a fogakat károsító baktériumokra is hatással van. A teafőzetek gátolják és megfojtják azon baktériumok növekedését, amelyek felelősek a fogszuvasodásért.

A kutatásban nem csupán a fent említett intézmény, hanem a svéd Göteborg Egyetem, és az amerikai Iowa Egyetem is részt vett. A fog felületére lerakodó réteg több mint 30-féle baktériumot tartalmaz, amelyek megkapaszkodnak a fog felületén, és olyan savat termelnek, amely közvetlenül felel a fogszuvasodásért. De ez a lerakódás a felelős a fogínnyel kapcsolatos betegségekért is. A fekete tea egyik különleges hatóanyaga a polifenol, elpusztítja ezeket a baktériumokat. A teának hatása van a baktérium enzimekre is, valamint megelőzi annak a ragadós anyagnak a kialakulását, ami a fogkövet a foghoz rögzíti. Természetesen a fogszuvasodás megelőzéséhez a teának valóban fekete teának kell lenni, cukor, tej és méz nélkül. De azt is hangsúlyozni kell, hogy a fekete tea öblögetés nem helyettesíti a hagyományos szájhigiéniát. De amíg a fekete tea sikeres a fogszuvasodással szemben, nem hatékony a fogak elszíneződése elleni harcban.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Petrezselyem

Petrezselyem (Petroselinum crispum) A petrezselyem gyakran használt népies nevei közé tartozik a petruska, petrezselem és a petrezsirom is. A petrezselyem

Tovább olvasom »
Máriatövis (Silybum marianum L.)

Máriatövis

Máriatövis (Silybum marianum L.) Más néven: máriabogáncs, tarkabogáncs, szilibum. Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó kultúrnövény. Magyarországon termesztik. Egy éves vagy

Tovább olvasom »
Zsálya (Salvia officinalis)

Zsálya

Zsálya (Salvia officinalis) 30-50 cm magas, évelő növény. Tőlevelei hosszú nyelűek, mélyen szíves vállból háromszög alakúak, tompa csúcsúak, a fonákukon

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek

  • kombuchak  • Saráknytűz
  • Kend All Csepp

  Kövess minket a Facebookon is:

  • Saráknytűz


 • Tetejére görgetés