Cickafark

Cickafark
Cickafark

Cickafark

Cickafark – Közönséges cickafark – Achillea millefolium

A növény leggyakrabban használt népies nevei közé tartozik a cickóró, cickafarkkóró és az ezerlevelűfű.


A cickafark a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, mindenhol előforduló évelő gyógynövény. Honos, mint Közép- és Dél-Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Afrikában is. Hazánkban a cickafark kedveli az olyan területeket, melyek ritkán vannak az ember által bolygatva, ilyen területek az utak, gabonatáblák és erdők széle, legelők, valamint rétek és a kaszáló. A leveleket megdörzsölve kamillára emlékeztető illatot érzünk.

Az ókorban már sebgyógyítóként ismert növény, számos legenda fűződik nevéhez. Hazánkban őshonos, vadon termő és tömegesen előforduló gyógynövény.

Hatóanyagai: A cickafark legfontosabb hatóanyagai közé tartozik az illóolaj, mely a virágzatban halmozódik fel nagy mennyiségben. A virágzat legmegfelelőbb begyűjtési ideje a napos száraz idő, mert ilyenkor a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat. Az illóolaj legfontosabb komponense, mely a legtöbb mennyiségben megtalálható az a prokamazulén (megtalálható még a kamillában, fehér ürömben és az ánizsban is). A prokomazulén mellett tartalmaz még béta-pinént és sabinént is. Az illóolajokon kívül a cickafarkban fellelhetőek még a flavonoidok, keserűanyag (achilein), cserzőanyag, valamint értékes szerves savak is.

A cickafark felhasználása igen elterjedt. Leggyakrabban a menstruációs ciklus normalizációjára alkalmazzák. A növény görcsoldó hatóanyagainak köszönhetően, jó hatással van a fájdalmas menstruációs görcsök kezelésére. Csökkenti a változókori fáradságérzetet és a hőhullámokat. A hatóanyagoknak köszönhetően csökkenti a bőr és a nyálkahártyák gyulladásait. Elősegíti az emésztést, étvágyjavító és a sebgyógyulást, valamint hatásos vérzéscsillapítóként is. Felhasználható étvágytalanság, gyomorfekély, bél- és epebántalmak, valamint húgyúti betegségek kezelésére. A cickafark antiszeptikus (fertőtlenítő) hatással rendelkezik.

Felhasználási formája a növénynek igen széles körű. A cickafark megtalálható különböző teakeverékekben, mint például vérnyomáscsökkentő, reuma és meszesedés elleni keverékben. A tea rendszeres fogyasztása során nagymértékben megszünteti a migrénes és a hozzá kapcsolódó tüneteket. Kiváló öblögető szer fogíny- és a szájnyálkahártyájának a gyulladásakor. A főzete alkalmas a csecsemők fürösztésére és az ekcéma kezelésére egyaránt. A cickafark virágának a forrázata alkalmas a tág pórusú, zsíros bőr kezelésére. A növényből készített ülőfürdő alkalmas a petefészek-gyulladás kezelésére.

Külsőleg alkalmazott szeszes kivonata a cickafarknak fájdalomcsillapító és izomlazító hatással rendelkezik. Olajával kenőcsöket készítnek: a gyulladt szem hatásos gyógyítója; arckrémek, bőrápolók alapanyagául szolgál. Gyógynövényfürdők hatásos alkotórésze.

Keverékben a következő növényekkel együtt biztonságosan alkalmazható:

 • Vizelethajtásra és egyben vérnyomáscsökkentésre: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, boróka.
 • Gyomorerősítő, étvágyjavító, epehajtó teában: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján társításával.
 • Vastagbélgyulladásnál: orbáncfűi, pásztortáskafü, csalán, citromfű, apróbojtorján felhasználásával.
 • Erős menzesz esetén: citromfű, palástfíí, mezei zsurló, csalán, orbáncfű hozzáadásával.

Fogyasztása során a vizeletet sötétbarnára festi!

A gyógynövényt lehetőség szerint keverékekben alkalmazhatjuk a leghatékonyabban, az előírt adagok pontos betartása mellett!

Forrás: Gyógynövény ABC – Németh Imréné Éva – Puedlo Kiadó Felelős kiadó a Puedlo Kft. vezetője www.konyvnet.hu ISBN: 978 9639 673 014 – 2008

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Spárga

Spárga

Spárga (Asparagus officinalis) A spárga feltehetően eurázsiai eredetű, a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó kétlaki, egyszikű növény. Hazánkban korábbi feljegyzések nyúlárnyéknak

Tovább olvasom »
Vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) Népies neve: aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű. Chelidonium a görög

Tovább olvasom »
Körömvirág (Calendula officinalis L.)

Körömvirág

Körömvirág (Calendula officinalis L.) Nevezik még: kenyérbélvirágnak, macskakörömnek, orvosi körömvirágnak, gyűrű virágnak borongó virágnak, fülemilefűnek, kerti peremérnek, körmicének, náthavirágnak, nyestikének,

Tovább olvasom »
 • Maximmun
 • sarkanytuz
 • Maximmun
 • Green-Mix
 • További érdekes cikkek

  • kombuchak


  • Prémium Magyar szárítmányok
  • Kend All Csepp
  • Nővér PLUSZ tabletta

  Kövess minket a Facebookon is: • Tetejére görgetés