Bazsalikom

Bazsalikom
Bazsalikom

Bazsalikom

Bazsalikom – Kerti bazsalikom (Ocimum basilicum L.)

Népies neve: királyfű, németbors, bazsalokom, bazsalikum, buszujok.


Az ajakos-virágúak (Lamiaceae) családjába tartozik. A bazsalikom őshazája valószínűleg Északnyugat-India. De termesztik Ázsia déli részén, Afrikában és Közép-Amerika trópusi országaiban is. Hazánkba a múlt század közepén, Németországon át került. Hazánkon kívül Spanyolország, Törökország, Olaszország, Egyiptom, Pakisztán és Bulgária.

Története: A bazsalikomot legendák és hagyományok övezik. Az elnevezés Arisztotelésztől származik, aki bazilikonnak nevezte el a növényt. A növény jelentése királyi. Az ókori görögök a növények királyának tartották, mert a király felszenteléséhez elengedhetetlen volt a bazsalikom olaj. Európában, a középkorban a szerelmespárok gyakran szerelmük zálogául bazsalikommal ajándékozták meg egymást. Magyarországon, Csángóföldön és Székelyföldön a mai napig őrzik a bazsalikomhoz kapcsolódó szokásokat. Az ókori Görögországban és Rómában az orvosok az őrültség és ellenségeskedés szimbólumaként tekintettek a bazsalikomra, de a 17. században bélférgek ellen ajánlották. Indiában, amely a bazsalikom őshazája, úgy gondolják, hogy a bazsalikom egy szent fűszernövény, amely megvédi az embereket a rájuk leselkedő veszélyektől, démonoktól és egészséggel és termékenységgel ajándékoz meg.

Jellemzői: Lágyszárú növény. Gyökere 10-16 cm hosszú, elágazó, szára egyenes, 40-60 cm magas, levelei nyelesek, zöldek, de vannak olyan változatai, amelyek pirosas színűek, fényes felületűek. Virágjai kicsi, fehér vagy világos rózsaszínűek. Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. A levágott növényt szárítják, majd morzsolják. A morzsolást közvetlenül a felhasználás előtt ajánlatos elvégezni és aromavédő csomagolásban tárolni. Sokan cserépben, balkonládában nevelik. Közkedvelt fűszernövény.

Hatóanyagai: A bazsalikom illóolaj-tartalmú fűszernövény. Illóolaja tartalmaz metilkavikolt, linaloolt.

Gyógyhatása: A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták pl. puffadás, bélrenyheség. Manapság köhögéscsillapító, étvágyjavító, vizelet-és szélhajtó, valamint tejelválasztást serkentő hatása ismeretes. Jó idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt toroköblögetőként alkalmazzák. Az ajurvédikus gyógyászat a legfontosabb gyógynövényként használja, tisztítja a lelket, harmonizálja a testet.

Belsőleg: Tompítja az emésztőrendszeri görcsöket. Étvágygerjesztő, vizelethajtó – vesegyulladás csökkentő, szélhajtó, valamint tejelválasztást fokozó tulajdonságú. Fertőzés elleni szer, például bélférgek ellen eredményesen felhasználható. Alkalmazhatjuk a légzőszervi megbetegedéseknél köhögéscsillapító hatása miatt. Nyugtató: pozitívan hangolja át az idegrendszert, depresszió, fáradékonyság, idegfeszültség és fejfájás esetén. Nyugtatja a gyomrot. A gyógynövényes tisztító-, méregtelenítő kúrák egyik fontos alapanyaga, immunerősítő.

Külső használat: Öblögetésre: A szájüreg gyulladása, torokgyulladás csökkentésére. Lemosásnak: Nehezen gyógyuló sebek esetén segíti a hegesedést. Aroma-gyógyfürdők alkotórésze.

Keverékben:

  • Tejelválasztás elősegítése, fokozása céljából: ánizsmag, édesköménytermés, kecskeruta, kapormag.
  • Étvágy gerjesztés céljából: ezerjófű, édeskömény, pemetefű, ánizsmag.

Közkedvelt illóolaját a likőripar, az élelmiszer- és az illatszeripar is nagy mennyiségben használja fel ételek, italok és kozmetikumok készítéséhez.

Fűszer: Levesek, saláták, szószok, pizzafélék ízesítőjeként használják.

Érdekesség: A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. A magyar népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazta a különböző „bajokra”. Nagy tisztelet övezte a növényt, még népdalban is megemlítik:

Mél ’ a Dunának a széle,
Jaj de még mélyebb a közepe,
At akarnék rajta menni,
Ej ’, Bazsalicskát szedegetni,
Jaj Bazsalicskát szedegetni. ” – (magyar népdal)

Forrás:

  • A gyógynövények hatása és használata – Dr. Zelenyák János Lekéri Plébános, Budapest 1908.
  • Gyógynövény ABC – Németh Imréné Éva – Puedlo Kiadó Felelős kiadó a Puedlo Kft. vezetője www.konyvnet.hu ISBN: 978 9639 673 014 – 2008
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Tárkony (Artemisia dracunculus L.)

Tárkony

Tárkony (Artemisia dracunculus L.) Gyakrabban használt magyar nevei: tárkonyüröm, esztragon. A tárkony szó görög eredetű, sárkányt jelent. A tárkony a

Tovább olvasom »
Vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) Népies neve: aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű. Chelidonium a görög

Tovább olvasom »
Szurokfű (Origanum vulgare)

Szurokfű

Szurokfű (Origanum vulgare) Gyakrabban használt magyar nevei: feketegyopár, vadmajoránna, vargamajoránna. Latin nevéből oreganonak is neveznek. A mediterrán területen őshonos növény

Tovább olvasom »Tetejére görgetés