Zöld utat a szerves magnéziumnak

magnezium n

Zöld utat a szerves magnéziumnak

 

Manapság már sok helyen olvashatunk a magnézium fontosságáról és arról, hogy életünk és egészségünk egyik fontos elemét képezi. Azt is mondhatnánk, hogy magnézium nélkül nem lehetne élet a földön, hiszen a tengervize, amelyekből az élet született nagymértékben tartalmaz magnéziumot.

A zöld színű növények klorofillt tartalmaznak és a klorofill molekula „szívét” pedig a magnézium alkotja.
A klorofillban gazdag moszatok, planktonok és algák rengeteg tengeri állatnak biztosítanak oxigént és táplálékot, ezek pedig sok szárazföldi élőlénynek jelentik a mindennapi megélhetést, köztük az embernek is. De a földön létező összes zöldlevelű növény az élőlények exisztenciáját biztositják, táplálék és oxigén generátor formájában.


Az élőlények enzimek segitségével képesek a szervetlen anyagokat szerves anyagokká átalakítani, ezek a szerves anyagok pedig ebben a formában könnyebben felszivódnak a sejtfalon keresztül, anélkül, hogy nagy részük haszontalanul ürülne ki a szervezetből. Minden ásványi anyag, ami szervetlen kötésben kerül be a szervezetünkbe, csak kis mennyiségben képes beépülni sejtjeinkbe, felgyülemlenek a sejtközti térben és idővel akadályozni fogják a felszívódást. A vizben és ásványvizekben található ásványi anyagok csak kis mértékben szívódnak fel a sejtfalon keresztül, nagy részük sajnos lerakódik a sejtközti térben akadályozván a többi hasznos tápanyag felszívódását. Ezért fontos, hogy élelmünk nagy részét szerves, élő anyagok alkossák.

Mint fent már említettem a magnézium fontos eleme az életnek, sok szakirodalomban az ásványok mesterének is nevezik és sajnos 80%-a a mai modern civilizációnak magnézium hiányban szenved, ez az emberi szervezet elsavasodásának egyik legfőbb okozója. A magnézium több mint 300 enzim munkájához szükséges. Minden emberi szövet tartalmaz magnéziumot és a második leggyakrabban előforduló ásvány ami a sejtek belsejében található. Egy felnőtt emberi szervezet 20-25 g magnéziumot tartalmaz, amelyik 65%-ban a csontokban, 34%-ban az izmokban és csupán 1%-ban van jelen a vérben. Ezért vér analízisből nem mindig derül ki a magnézium hiány. A vizeletből kimutatható alacsony magnézium kiválasztódás már alkalmas a hiány kimutatására. A legmegbizhatóbb módon ionos magnézium vizsgálattal mutatható ki a magnézium státusz, de ezt nem gyakran végzik el. Magnéziumból az ajánlott napi bevitel férfiaknál 400 mg, nők esetében pedig 320 mg. A B6- vitamin jelenléte általában szükséges a magnézium felszívódáshoz.

A magnézium toxikussága, túladagolása napi 1000-5000 mg adagnál jelentkezik, tünetei hasmenés és túlzott álmosság napközben, gyengeség, hányinger, hányás, légzési nehézségek, alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok, mely szívmegálláshoz is vezethet. A magnéziumhiánynak leggyakoribb tünetei a gyengeség, izomgörcsök, szívritmuszavarok, a koncentrálóképesség zavara és az ingerlékenység, de hiánya megnöveli sok más kórkép kialakulásának valószínűségét is, mint: magas vérnyomás, szapora szívverés, csontritkulás, migrén, cukorbetegség, hallucinációk, depresszió, zavartság, szorongás.

Magnéziumhiány pótlására a legalkalmasabbak a szerves sók, mivel ezek jobban tolerálhatók, kevésbé okoznak bélrendszeri mellékhatásokat. A legjobban oldódó és felszivódó magnézium: a magnézium citrát, glukonát, malát, orotát, laktát, kelát, a szerves magnéziumot pedig tengervízből vonják ki. A szervetlen magnéziumok, mint a szulfát kevésbé szívódnak fel és a bélben maradva sok vizet szívnak magukhoz, melynek következménye a hasmenés. Egyes hashajtók tartalmaznak ilyen magnézium sókat (keserűsó). Más szervetlen sók, mint az oxid és a hidroxid felszívódása a gyomor kémhatásától függ, ugyanis csak a gyomorsavval kölcsönhatásba lépve alakulnak át felszívódó formába. Emiatt a tulajdonságuk miatt gyomorsav közömbösitésére, vagyis savlekötőnek is használhatók. A magnézium-oxid a forgalomban lévő magnézium legáltalánosabb formája, de csak 4% szívódik fel belőle, emiatt a szervezet magnézium szükségletét nem fedezi.

A transdermális magnézium klorid, egyre népszerűbb lett az utóbbi időben, magnézium olajként is ismert. Ezt a magnézium formát nem szájon át viszik be a szervezetbe, hanem bőrön át, így közvetlenül a sejtekben szívódik fel, kikerülve az emésztőcsatornát. Ebből következően a magnézium kloridot tartják a legkönnyebben felszívódó formának… eddig.

Viszont a legeslegjobb természetes és szerves magnézium mégis a növényekben lelhető meg, ami mindennapi táplálékunk 70%-át kellene képezze. A legtöbb magnézium érték a magvas növényekben lelhető meg (napraforgómag, tökmag, szezámmag), bizonyos halfajtákban (halibut) és a zöld levelű növényekben (búzafű, árpafű, zabfű, spenót, brokkoli), babfélék (tarkabab, feketebab), tök, banán, paradió, mandula.

imagesfffA természetes, lúgosító, zöld ásványi anyagok pótlására azonban elég nagy mennyiségű nyers zöldséget kellene magunkhoz vennünk nap, mint nap. A frissen facsart zöldleveknél; a zöldárpalénél, a búzafűlénél, csalánlénél, a zöld csíráknál nincs jótékonyabb egészségünk szempontjából. Nem létezik semmi, ami a sav-bázis egyensúlyra ezeknél jobb hatást gyakorolna. De csak kevesen tehetik meg, hogy rendszeresen, minden reggel friss zöldeket, zöldségleveket fogyasszanak. Az ő részükre fejlesztettek ki a lúgosító puffereket töltő táplálék-kiegészítőket szerte a világon. Ezek általában lucerna, búzafű, zöldárpa, zöldzab, csalán, papayalevél, ananásztorzsa stb., szárítmányok, melyeket testhőmérsékleten szárítottak és utána semmiféle kémiai kezelést nem kaptak.

Aki tehát nem tudja tartani a megadott lúgosító étrendet, az részben vagy egészben képes táplálkozás-kiegészítők segítségével is elérni a kívánt lúgos értéket. Ezek a táplálkozás-kiegészítők az előbb említett zöldek porítmányából készülnek, illetve olyan szerves kötésű ásványi anyagokból, mint például a magnézium-aszkorbát, a kálium-szulfid, stb. Ezeket a porokat ásványvízben, vagy antioxidáns italporban feloldva érdemes elfogyasztani. A cukros és hőkezelt italok, mint a tej, a kávé szóba sem jöhetnek, mert zavarják a felszívódást és nem kívánt kémiai reakciókat idéznek elő.
A lakosság nagy részénél biztonságosan szedhető a magnézium. Veseelégtelenségben szenvedők, vagy neuromuszkuláris betegségekben, mint pl. a myasthenia Gravis -ben szenvedők csak orvosi ellenőrzés mellett szedjenek magnéziumot. A zöldnövények fogyasztására viszont nincsen semmilyen orvosi ellenjavallat.

Szerző: www.nepgyoszaszat.com

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés