Spenótturmix, a fogyókúrázók zöld csodaitala

turmix

Spenótturmix, a fogyókúrázók zöld csodaitala

A legújabb kutatások szerint úgy tűnik a spenótot sikeresen tudjuk alkalmazni testsúlykontroll céljára, mivel magas a rosttartalma és alacsony a kalória értéke, ezenfelül számos alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja a szervezetet. Svéd kutatók számoltak be új felfedezésükről, ami a spenótot illeti. A spenótnak a leveleiből egy olyan kivonatot sikerült készíteniük, ami 95%-kal képes csökkenteni az éhség érzetet és az édesség utáni sóvárgást.

A legújabb kutatások szerint úgy tűnik, a spenótot sikeresen tudjuk alkalmazni testsúlykontroll céljára, mivel magas a rosttartalma és alacsony a kalória értéke, ezen felül számos alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja a szervezetet. Svéd kutatók számoltak be új felfedezésükről, ami a spenótot illeti. A spenótnak a leveleiből egy olyan kivonatot sikerült készíteniük, ami 95%-kal képes csökkenteni az éhség érzetet és az édesség utáni sóvárgást.


A Svéd Lundi Kutatóintézet egyik kutatócsoportja miután górcső alá helyezte a spenótot, egy olyan spenótkivonatot sikerült összeállítaniuk, mely tilakoidot (zöld sejtmembránt, más néven kloroplasztot) tartalmaz. A tesztelések során észrevették, hogy a tesztelt túlsúlyos személyek súlya 43%-kal csökkent. A teszteken 60 túlsúlyos nő vett részt, melyek életkora 40 és 65 év között mozgott.

A kutatás kimutatta, hogy a tilakoidok arra serkentik a szervezetet, hogy több olyan hormont (cholecystokinin) állítson elő, ami a jóllakottság érzetét biztosítja számunkra, ami kimondottan jó az éhség érzet féken tartására, egy helyes és egészséges étrend kialakítására, valamint a súlycsökkentés céljára.

Charlotte Erlanson-Albertsson kutató professzor, aki részt vett a kísérletekben, azt nyilatkozta, hogy: “Analíziseink azt mutatják, hogy ha reggeli előtt megiszunk egy italt, mely tilakoidokat tartalmaz, étvágyunk és éhségérzetünk csökkenni fog, így kevesebbet fogunk enni, a jóllakottság érzete hamarabb fog beállni és természetesen ettől egészségesebbek leszünk”.

Hogyan folytak a tanulmányok

A tanulmányok három hónapig tartottak, ez idő alatt 60 túlsúlyos nőt teszteltek az új spenót kivonattal. A tesztelt személyek minden reggel, reggeli előtt egy zöld színű turmixot kellett megigyanak. Az alanyok fele 5 gramm spenótkivonatot kaptak a turmixba, a másik fele pedig egy placebót kapott. A résztvevők nem tudták melyik csoportot képviselik. Az egyedüli információ, amit kaptak az volt hogy, próbáljanak meg egy kiegyensúlyozott és egészséges diétát követni, étkezzenek háromszor naponta és semmilyen más fogyókúrás diétát ne kövessenek ezalatt az idő alatt.

A tanulmány eredménye:

A kontroll csoport átlagosan 3,5 kg-ot fogyott.

A tilakoidokat fogyasztó csoport pedig átlagban 5 kg-ot fogyott. Ez a csoport azt nyilatkozta, hogy sokkal könnyebben be tudta tartani a napi három étkezést, anélkül hogy nassolási kényszert érzett volna.

A spenót lelassítja az emésztést

A svéd szakemberek azt állítják, hogy a spenótkivonat képes fokozatosan lelassítani az emésztést, s ezáltal elég időt biztosítani annak a hormonnak a kibocsátására mely felelős a jóllakottság érzet kialakulásához. A cholecystokinin nevű hormon, a tilakoidok hatására képes eljuttatni az agyhoz azt az információt miszerint a szervezetnek nincs szüksége több táplálékra.

Charlotte Erlanson-Albertsson professzor szerint “ Itt arról van szó, hogy ezt az időt az étel megemésztésére tudjuk felhasználni “.

“Igazából semmi probléma sincs az emésztőrendszerünkkel, csupán az van, hogy az emésztőrendszerünk nem működik jól a modern előre megemésztet élelemmel. A tilakoidok meghosszabbítják az emésztési időt, ezzel hagyva időt az agynak hogy felfogja a jóllakottság érzetét. Ez azt jelenti , hogy könnyebben be fogjuk tudni tartani a diéták szabályait anélkül, hogy közben nassolási kényszert éreznénk, vagy édesség utáni sóvárgást.

Mivel a kutatások ezen a téren még folynak és a spenót kivonat forgalmazását még nem engedélyezte az FDA, így kénytelenek vagyunk a spenótot a természetes formájában fogyasztani.

Hogyan fogyasszuk a spenótot, hogy maximálisan hasznosuljon?

Nagyszüleink gyakran elmondták, hogy a spenótot megfőzés után még aznap el kell fogyasztani, mert másnap már méreg. Az ok nem más, mint hogy a spenót a hosszabb tárolási idő alatt a benne lévő értékes anyagokból sokat veszít, továbbá a benne lévő hasznos nitrátok helyét a nitritek veszik át. A nitrát nitritté történő átalakulása következtében gátolódik a hemoglobin vérsejtek oxigénfelvétele a vérben és a szövetekben. Ez különösen a csecsemők esetében veszélyes. Ezért is figyelik a kisebb településeken, ahol nincs megfelelő vízellátás, a fúrt kutakból kinyert vizek nitrát tartalmát. Képzeljék el, hogy ha a spenót fogyasztásával az a célunk, hogy a sportteljesítményt növeljük, és javítsuk a sejtek oxigénellátását, ugyan akkor, ha nem megfelelően feldolgozott spenótot fogyasztunk el, akkor nem használunk, hanem ártunk magunknak. Ráadásul a konzerv, vagy fagyasztott spenótnak jelentősen nagyobb a nátriumtartalma, amiért a tartósítás céljából hozzáadott só a felelős. Ám, ha hosszan elhúzódó procedúra alapján tartósították a spenótot, akkor a benne lévő hasznos nitrát – sajnálatos módon – nitritté változhat.

Vagyis két lehetőségünk van, ha a nitritek káros hatását el akarjuk kerülni:

a.) Mindennap megfelelő mennyiségű, friss spenótot fogyasztunk;

b.) Olyan feldolgozott formában juttatjuk a szervezetbe, pl. spenót szárítmányként, ahol víz hozzáadásával nagyon jó minőségű italokhoz jutunk. A spenót szárítmánynak nagyon magas a C vitamin tartalma, ami például elvesződik akkor ha megfőzzük, de ha a szárítmányokhoz C vitamin port adagolunk, ezáltal növelni tudjuk a bevitt tápanyagok jótékony tulajdonságait.

Nagyon figyeljünk arra, milyen feldolgozott formában fogyasztjuk a spenótot, mert a magas nitrát tartalom egészségjavító, de ha ez átalakul nitritté, akkor komoly egészségkárosító hatása is lehet.

Ha a spenót szárítmányt fogyókúrában akarjuk használni, akkor a legajánlatosabb, ha reggel reggeli előtt megiszunk egy spenót szárítmányból készült spenótturmixot.

Forrás: http://www.nutraingredients.com/Research/Science-and-market-build-for-spinach-extract-for-weight-management

Birtalan Katalin – természetgyógyász

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés