Mire jó a martilapu?

Mire jó a martilapu?

A koratavasz első hírnöke a martilapu, amely élénksárga virágaival töltésoldalakon, parlagon, agyagos földeken szőnyeget terít a természetjáró elé.
Nedves földeken, töltésoldalakon, kavicsgödrökben, parlagokon és törmelékhalmokon tömegével találjuk a martilapu virágait, melyek jóval a levelek megjelenése előtt bújnak ki a földből. A méheknek és a rovaroknak ez jelenti az első táplálékot. A martilapu csak agyagos földben marad meg, éppen ezért úgyszólván ismertetőjele annak. Ezek a virágok a legelsők, melyekből téli készleteinkhez gyűjthetünk. Nyálkaoldó, gyulladásgátló, tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tüdőtuberkolózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni jó forrón. Később májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamin tartamuk miatt leveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatjuk. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyűjtsük, hogy kettőből teakeveréket készíthessünk.

A martilapu frissen kifacsart leve fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.


Köhögéscsillapító tea

Ha köhögéscsillapító, nyálkaoldó teát akar készíteni, egyenlő arányban keverjen össze martilapuvirágot és levelet, ökörfarkkóró-virágot, tüdőfüvet és lándzsás útifűlevelet. Naponta háromcsészényit édesítsen meg mézzel és melegen, kortyonként fogyasszon el.

Felhasználási módok

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi virágot (később ugyanannyi virágot és levelet összekeverve) adjunk 1/4 liter vízhez, csak forrázzuk, és rövid ideig hagyjuk állni.

Pakolás: a friss levelet péppé zúzzuk és felrakjuk.
Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük. Naponta többször ismételjük.
Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk összemaréknyi martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő: 20 perc.
Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet.

A virágokból nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő teát főzhetünk. Elhúzódó köhögés és rekedtség ellen kitűnő a mézes tea.

Martilapu levelek a konyhában

Megfőzhetjük spenóttal vagy csalánrüggyel, de töltikelapnak is fel lehet használni. A fiatal, apróbb leveleket más zöld vadnövénnyel – galambbegy, madársóska, csalán – együtt, öntettel salátának is elkészíthetjük. Mivel a levelek is tartalmazzák a gyógyító anyagokat, érdemes azokat is gyűjteni, majd szárítás után a már előbb begyűjtött virágokkal összekeverve eltenni hasznos gyógyteának a téli hónapokra.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Gyógyulj céklával!

Gyógyulj céklával!

Vérszegénységgel küzdesz? Méregteleníteni szeretnél? Akkor fogyassz rendszeresen céklát! A betegségek megelőzésére és a tünetek kezelésére rengeteg zöldség közül válogathatsz a

Tovább olvasom »Tetejére görgetés