Mire jó a fahéjlevél (Cinnamomum ceylanicum)?

Mire jó a fahéjlevél (Cinnamomum ceylanicum)?

A fahéj növényből kétféle illóolajat vonnak ki. Az egyik a levélből, a másik a kéregből készül. A fahéjlevélből kinyert olaj finomabb, kevésbé irritatív hatású, mint a kéregből kinyert olaj.

Földrajzi eredete: Kína, Ceylon. Srí Lanka, Jáva, Madagaszkár, Kelet-India, Jamaica, Afrika Felhasznált növényi rész: a fiatal fák gesztje vagy a levelek.


Egyéb hétköznapi nevek: Két fajta fahéj létezik, mégpedig a ceyloni (Cinnamomum verum) és a kínai (Cinnamomum cassia). Ez utóbbit inkább a curry fűszerkeverékekben használják, hiszen sokkal karakteresebb, erősebb, nyersebb az íze, a színe is sötétebb, mint a ceylonié. A ceyloni fahéjat leginkább a cukrászsüteményekhez használjuk, általában ezt a fajta fahéjat rejtik a kis tasakok, melyeket a boltok polcain találunk.

A valódi, vagy Ceyloni fahéjfa kérgét évente begyűjtik, ezt árusítják fűszerként, vagyis fűszerfahéjként vagy fahéjrúdként. Egy egészséges fa akár 200 éven át hoz hajtásokat. Más fahéjfajták is léteznek, a madagaszkári fahéj például kiemelkedőbb minőségűnek számít a saigoni (vietnámi) vagy batáviai (holland) fahéjjal szemben. Ezek a fajok a Srí Lanka-i fahéjjal rokonok, és hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fahéjkasszia (Cinnamomum aromaticum), de a belőlük nyert illóolaj bőrön történő alkalmazását messze el kell kerülni, súlyos bőrirritációt okozhatnak.

Hatásai röviden: parazitaölő, emésztésjavító, kedélyállapot javító, zsírégető

Terápiás hatások

Fájdalomcsillapító, antibakteriális, gombaölő, antiszeptikus, görcsoldó, antivirális, afrodiziákum, összehúzó, szélhajtó, emésztést segítő, menstruációt serkentő, bőrizgató, féregölő, stimuláns, gyomorserkentő.

Fontosabb terápiás alkalmazási területek

Keringési rendszer – levél: renyhe keringés, testhőmérsékletet emeli.
Emésztőrendszer – kéreg: az emésztőrendszer akut bakteriális fertőzéseire6, bélgyulladás, hasmenés, dyspepsia (emésztési zavarok), bélgázok, bélrendszeri fertőzések, gyenge emésztés, bélféreg.
légzőrendszer – levél: megfázás, influenza, bronchitis.
légzőrendszer – levél v. kéreg: akut felső légúti fertőzések.
Váz- és izomrendszer – levél: reuma, izomgörcsök, izomfájdalmak.
Idegrendszer – levél: gyengeség, idegi kimerültség, ájulás, idegzsába.
Szaporodási- és hormonrendszer – levél: abnormálisan erős menstruáció, fájdalmas menstruáció, impotencia, frigiditás.
bőr – levél: tetvek Pszichés és érzelmi panaszok – levél v. kéreg: kimerültség esetén stimuláló, gyengeség és depresszió.
Az immunrendszer stimulánsa, vírusos és fertőző betegségek hatékony megelőzésére és az ellenük való védekezésre potpourriban és gyógynövényzsákocskákban molyok ellen.
• A karmelitavíz egyik összetevője.
• Az indiai és arab konyha húsételekben használja rothadást okozó baktériumok ellen.
• A C. zeylanicum fontos eugenolforrás. A kéregből készített tinktúrát, szirupot és hidrolátumot szélhajtó tulajdonságai miatt gyógyszeripari készítményekben használják. Az élelmiszeripar ízesítőszerként használja ételekben és italokban, parfümökben a fás-orientális illatok komponálásánál keverik

FONTOS:

• A fahéj irritálhatja, megégetheti a bőrt! Csak 1%-os hígításban és bizonyos területeken, bizonyos mértékben használjuk! Ezt vegyük figyelembe a cellulitisz kezelésénél, zsírégetésnél is! (De ahogy az elején is írtam, a fahéjlevél olaj jobb, mint a kéregolaj!
• Biztonsági adatok
• Bőrön történő (hígítatlan) alkalmazását kerüljük, erősen irritáló. Esetlegesen szenzibilizáló.
• A fahéj kéreg illóolajának használata terhesség alatt kerülendő.
• Bőr- és nyálkahártyairritáns, fürdővízbe ne használjuk.
• A fahéj leveléből kinyert illóolaj kevésbé irritáló hatású, ezért inkább azt használjuk..
• A fahéjkéreg illóolaját külsőleg nem javasolt használni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés