MEDVESZŐLŐLEVÉLTEA (Arctostaphylos uva ursi L.)-húgyúti fertőzésekre

medveszololevel

MEDVESZŐLŐLEVÉLTEA (Arctostaphylos uva ursi L.)-húgyúti fertőzésekre

Európában az Alpokban és a Tátrában tömegesen található gyógynövény, de megtalálható Észak-Amerikában is, ahol az indiánok termését és levelét élelmiszerként fogyasztották, leveleit pedig pipadohányként is füstölték. A növény neve onnan származik, hogy termését a medvék nagyon kedvelik. Hazánkban nem terem, viszont szárított levelei nagyon hatásos húgyúti fertőtlenítő anyagot tartalmaznak, ezért a fitoterápia az egyik legjobb húgyúti fertőtlenítő gyógynövényként tartja számon.

 

Fő gyógyhatásai:

Fenolglikozidok (arbutin, metilarbutin), cseranyag, flavonoidok, triterpének adják a fő hatásait. Lúgos közegben – melyet szódabikarbóna, nátriumcitrát vagy ásványvíz hozzáadásával biztosíthatunk – az arbutinból felszabaduló hidrokinon hatásos.

Belsőleg alkalmazva:

-A leveleiből készített tea kiváló vizeletfertőtlenítő, segít a húgyúti bántalmak, húgyúti gyulladások és a húgyúti fertőzések leküzdésében, antibakteriális hatású.

– Felfázás, női kismedencei problémák esetén kíváló gyógyhatással bír.

– A köszvény és vesebetegségek gyógyításában vizelethajtó, vesetisztító, vesekőoldó hatásával segíthet.

Keverékekben a következő növényekkel együtt alkalmazhatjuk:

Húgyhólyaggyulladás, a vizeletkiválasztó rendszer gyulladása esetén: nyírfalevél, aranyvessző (mindig lúgosítsuk, lásd fent).

Figyelmeztetés! A medveszőlő nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely májkárosodást okozhat. Folyamatosan egy hétnél tovább ne alkalmazzuk! Szerencsére a medveszőlőlevélből készített tea az akut panaszokat legkésőbb három nap alatt csökkenteni tudja.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a medveszőlőlevélnek nagy a csersavtartalma. Ha ez teljes egészében belekerül a teába, nagyon megterheli az emésztőrendszert. Ezen úgy segíthetünk, hogy a teát hidegen készítjük el.

Várandós és szoptatós anyáknak, 6 éves kor alatti kisgyermekeknek TILOS a fogyasztása!

Tea elkészítése: hideg vízzel érdemes elkészíteni, így magas csersavtartalma nem kerül be teljes mértékben a teába. 1 teáskanál levelet 2,5 dl hideg vízzel leöntünk, és 6-10 órán át áztatjuk, (közben időnként megkeverjük), majd leszűrjük.

A kezelés során szigorú lúgosító diétát kell tartani: friss gyümölcsöt és zöldséget tetszés szerint fogyaszthatunk, húst és tejterméket lehetőleg egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben. A lúgos vizeletet hosszú távon érhetjük el a növényi táplálékot tartalmazó diétával, a hólyaghurut ill. más húgyúti fertőzés azonban akut betegség. A vizeletet tehát a lehető leggyorsabban kell lúgossá tennünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy a teához fél teáskanál vagy késhegynyi szódabikarbónát adunk. A kezelés alatt bő folyadékbevitel is szükséges.

Birtalan Katalin: Természetgyógyász


Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés