Mi lappang az allergiák hátterében?

Untitled-1

Mi lappang az allergiák hátterében?

Mi lappang az allergiák hátterében?

 Liszt érzékenység


 

írta: Drs Fajcsák Zsuzsanna

 

A világon több tízmillió és Magyarországon kb 1 millió diagnosztizált liszt érzékeny van. Viszont a lappangó liszt érzékenyek száma az észak és kelet európai emberek 97%-át teszi ki. Lappangó lisztérzékenység egy genetikailag hiányos enzimműködésből ered. A tünetek emberenként változók. Vannak akik már gyerek korban, mások viszont a lassú degeneráló folyamatok útján 30-60 év után felnőttkorban válnak tünetivé. A tünetek fogyasztás után azonnal vagy később is jelentkezhetnek az emésztő és bélrendszerben és azon kívül is. Amíg egy emberben hasmenést, felfújódást, hasi fájdalmat okoz, addig másoknál idegi depressziót, izgatottságot, nyugtalanságot és túlmozgást okoz. Gyerekeknél az izgatottság mellett az allergiák széles skálája (por, virágpor, penész, állati szőr, parlagfű stb.) is gyakran előforduló tünet. Lisztérzékenység másrészről autóimmun betegségek okozója is, ami gyermekkorban autizmusban is jelentkezhet.

Az azonnali tünetekben (hasmenés, hasi fájdalom) jelentkező liszt allergia igen komoly betegség, mivel a bélfal károsodása olyan mértékű, hogy az élethez szükséges tápanyagokat kis mértékben képes csak felszívni és a szervezetbe juttatni. Ezen emberek tápanyag és vitamin hiányban is szenvednek.

A tények azt igazolják, hogy a legtöbb emberben a lappangó marad az érzékenység. Ezen emberek bélrendszerét csak foltokban károsodik, és a fennmaradó egészséges bélfal részeken elégendő tápanyag tud a szervezetbe jutni, ahhoz hogy a tünetek ne tudjanak a felszínre jönni. Érzelmi stressz, családi-, személyes és munkahelyi problémák, szeretteink elvesztése; negatív érzelmekkel együttélés, mint düh, bűntudat, agresszió, maga-bizonytalanság, aggódás, idegesség letöri a szervezet ellenálló képességét és a lappangó lisztérzékenység tünetei felnőtt korban jönnek a felszínre. Felnőttekben a leggyakoribb lappangó lisztérzékenységből fakadó tünetek a puffadás, emésztési panaszok (hüvelyesek és káposztafélék bélgázt okoznak), laktóz intolerancia, reumás izületi gyulladás, aranyér, bél-polip és még rákos betegség is.

 

A következőkben részletesen tárgyaljuk mi is okozza a gabonákban az allergiát, hogyan károsítja az a bélfalat és károsodott bélfal milyen következményekkel jár.

 

 Mi okoz allergiát a gabonákban és hogyan károsítja a bélfalat?

Gluten/Gliadin

 A liszt érzékeny emberekben az emésztő rendszer betegsége a vékonybél falat károsodásából ered, így az nem képes a szervezet számára fontos tápanyagokat felszívni. Liszt érzékeny emberek nem képesek a gabonákban található glutennek nevezett fehérjéket lebontani. A gabonák összetételét az alábbi ábra mutatja.

   

A gabonák összetétele: 

 

Gabona:   →  70-75% keményítő

                   → 1-2% zsírok

                   → 10-12% folyadék

                   → 6% fehérjék → Albuminok

                                                Globulinok

                                               → GLUTEN 90%

                                                    ↓                   

                                                GLIADIN         Glutenin

                                                50%                   50%

 Az ábrából kitűnik, hogy a gabonák 70-75%-a keményítő (szénhidrát), 1-2%-a zsírok, 10-05%- folyadék és 6%-a fehérje. A fehérjék három nagy csoportra oszlanak: albuminok, globulinok és gluten. A három közül gluten alkotja fehérjék 90%-át. Gluten 50-50%-ban két alcsoportra oszlik: glutenin és gliadin. Az azonnali tünetekben jelentkező liszt allergiás betegek a gluten mindkét formájára érzékenyek, ezért nekik a teljes gabonamentes étrendet ajánlott. A lappangó liszt érzékenyek többsége csak a gliadinra érzékeny. A glutenint és gliadint tartalmazó gabonák listáját az alábbi ábra tartalmazza. Gliadin mentes gabonák – rizs, kukorica, köles, hajdína – csak glutenint tartalmaznak így ezeket a gliadin érzékenyek fogyasztják.

 

Gluten és gliadint tartalmazó gabonákat

Liszt érzékenyeknek NEM ajánlott fogyasztani: 

– BÚZA minden formában, finom és teljes kiőrlésű liszt, pelyhek és dara

– ÁRPA /árpa gyöngye v. gershly

– ROZS

– GABONA ALKOHOL: SÖR, WHISKY, VODKA

– ZAB és zabpehely / Müzlik     

Mediterrán és afrikai gabonák:

– COUSCOUS

– TRICTICALE   

– AMARATH     

– KAMUT

– TEFF

– SPELT

– QUINONA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igazából a glutent lebontó enzim (transglutaminase) hiányos működése okozza a betegséget. A lebontatlan gluten az őt lebontani képtelen enzimmel összekapcsolódva marad, ami a szervezet számára ismertetlen anyagot jelent és gyulladást okoz a bélfalon. Hosszú éveken keresztüli gabonatermék fogyasztás (kenyér, tészták, sütemények) a bélfal krónikus gyulladásához vezet, ami a bélbolyhok ellaposodásához és a bélfal hegesedéséhez vezet. 

A károsodott bélfal következményei

 

Tápcsatorna

A külvilág a szervezetünkkel először a tápcsatornában (száj, gyomor és belek) lép kapcsolatba. A tápcsatornának két fontos feladata van: az elsőként tápanyaggal lássa el a szervezetet. A gyomor, hasnyálmirigy és epe által termelt emésztő enzimek a bélbolyhokon található enzimekkel együtt bontják le a tápanyagokat alkotóelemeire, amelyek aztán fel tudnak szívódni a véráramba. A véráramba jutott tápanyagok a szervezet részei már. A vér szállítja a tápanyagokat a célsejtekhez és szervekhez. A tápcsatorna másodsorban megvéd a szervezetre káros anyagoktól, azokat a tápcsatornában tartja és a végbélen keresztül kiüríti. Ezért nevezzük a bélfalakat a szervezetünk elsődleges védekező rendszerének (immunitása). A bélbolyhok közötti részen, a bélbolyhok tövében immunsejtek és védőfunkcióval rendelkező úgynevezett „jó” baktériumok találhatók. A bélbolyhok immunsejtjei támadják meg a szervezet számára felismerhetetlen, idegen anyagokat, betegséget okozó baktériumokat, vírusokat.

 

Károsodott bélfalak

A bélfal gluten általi károsodása így közvetlen hatással van az emésztő- és immunrendszerünkre, ami által csökken a betegségekkel való ellenállásunk. A károsodott, ellaposodott bébolyhok elsődleges következménye a bélbolyhok csúcsán termelődő és ott működő emésztő enzimek lecsökkenése. Leggyakoribb tünete a laktoz intolerancia, puffadás, gázosodás, váltakozó hasmenés és székrekedés Az emésztő enzimek részleges vagy teljes hiányában a tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír) részlegesen vagy teljesen emésztetlenül maradnak, melyek székletürítési problémák esetében a bélfalra tapadhatnak, ott további erjedésnek indulnak majd folyamatos puffadást és gázosodást okoznak. Ezért liszt érzékenység kezelésének első 4-5 hónapjában ajánlott emésztőenzimeket táplálék kiegészítésként a szervezetbe jutatni.

 

Betegséget okozó Candida, baktériumok és paraziták elszaporodása

Felnőttekben a hosszú éveken keresztüli- vagy anyatej nélkül táplált gyerekek túl korai gabonatermék fogyasztása – liszt érzékenység esetén – az emésztési elégtelenség után az immunrendszer legyengüléséhez vezet. A bélbolyhok károsodásával a köztük lévő immunsejtek száma lecsökken. Az ellaposodott és hegesedett bélfal területeken az immunsejtek és a „jó” baktériumok eltűnnek és teret engednek az idegen anyagok (emésztetlen tápanyagok, vízből, levegőből és ételből származó betegséget okozó baktériumok, Candida, és paraziták/férgek) lerakodására. Az immunsejtek hiányában ezek a baktériumok és élősködő paraziták a belekben található tápanyagokkal etetik magukat és továbbszaporodnak. Ezek az élősködők átalag 4-5 hetes ciklusban (általában a hold magnetikus erejére, teliholdkor) szaporodnak, amikor a szervezet számára mérgező anyagokat is termelnek, és határozott tünetként jelentkeznek. A tünetek lehetnek hasmenés vagy székrekedés, cisztaszerű pattanások a bőrön vagy arcüreg-, húgyhólyag és vaginális gyulladás. Az idegrendszerre ható mérgek esetén idegesség, nyugtalanság, fejfájás, migrén, kimerültség, és depresszió. A tünetek sokszor egybeesnek a teliholddal és egyeznek az ahhoz kapcsolódó menstruációs ciklus előtti panaszokkal. A tünetek időről időre változhatnak és vissza is térhetnek, viszont a problémák hátterében ugyanaz az ok marad.

            A tüneti kezelés ilyenkor megszünteti vagy csökkenti a panaszokat, de nem feltétlenül szünteti meg a probléma okát. A paraziták és baktériumok hosszú időn keresztüli jelenlétekor, folyamatos szaporodássukkal beágyazódnak a immunvédelem nélküli károsodott bélfalba, abba lyukakat vájva elindulnak a vér felé. Ezeken a helyeken a bélfal „szitaszerűen” átjárhatóvá válik, teret enged az emésztetlen tápanyagok (gluten/gliadin stb.) és betegségek okozó baktériumok lés paraziták szervezetbe jutásának.

A vérben a fehérvérsejtek, mint az immunrendszerünk másodlagos pajzsa lép harcba és közömbösíti a betolakodókat. A közömbösített betolakodók a máj, méregtelenítésen keresztül bontja le majd vizeletben, székletben vagy éppen pattanások formájában ürülnek ki a szervezetből. Amint a vér immunrendszere nem képes nem képes ezt a feladatot ellátni betegek leszünk. Az ilyenkor szokásos antibiotikum kúra megöli a káros baktériumokkal együtt az immunrendszer részeként működő „jó” baktériumokat is.

Az immunrendszer természetes védelmének pótlására ezért ajánlott egy hatékony próbiotikus, azaz „jó” baktériumokat (acidipholus és bifido baktérumok) tartalmazó táplálék kiegészítőt szedni. A kúra hatékony ha a probiotikus terméket éhgyomorra szedjük és az 1-3 hónapig tart. Ennek hiányában az immunrendszer tovább gyengül.

 

 

A gluten általi bélfal károsodás elsődleges tünetei az emésztési problémák, mint:

 

 –          laktóz intolerancia

           megváltozott bélflóra

 –          puffadás, gázosodás

 –          váltakozó hasmenés és székrekedés,

 –          aranyér

 –          hólyagok a szájüregben

 

A gluten általi bélfal károsodás másodfokon az immunrendszert károsítják:

          Emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása

          Vitaminhiány

          Gátolt CA felszívódás és később osteoporózis

          Candida és betegséget okozó, paraziták, baktériumok túl szaporodása

 1. Szitaszerű átjárható bélfal
 2. Visszatérő arcüreg-, középfül, húgyhólyaggyulladás, vaginális folyás, ciszták belsőleg és a bőrön, körömgomba
 3. Idegesség, nyugtalanság, kimerültség, depresszió
 4. Allergiák (étel, por, növények, állatok stb.)
 5. Autoimmun betegségek (szem, vese, máj stb), reumás izületi gyulladás, és autizmus
 6. Végbél polip, és rosszindulatú daganatok


Immun komplexek kialakulása, autóimmun- és szervi betegségek

 

            A belek legyengült immunrendszere és az átjárható bélfal további gabonatermék fogyasztás hatására, folyamatos lehetőséget biztosít a gluten/gliadin és más betegséget okozó anyagok vérbe jutásának. A vérben dolgozó fehérvérsejtek elfogják és közömbösítik a betolakodókat, és amíg a máj képes a méregtelenítésre az idegen anyagok a szervezetből eltávolítja. Minél több betolakodó képes átjutni a bélfalon, annál nagyobb mértékben terheli a fehérvérsejteket és a májméregtelenítést. Amikor több a méregtelenítésre váró anyag mint amit a máj elbírna, a betolakodó és a hozzákapcsolt közömbösítő immunsejt a vérben marad. A felhalmozódott méregtelenítésre váró úgynevezett immun komplexek egymáshoz tapadnak és a szervezet számára felismerhetetlen anyagot képeznek. Ezek az összetett immun komplexek a vérben vándorolnak és különböző szervekben (pl. máj, vese, és az agy is) lerakódnak, ahol gyulladást és a szövetek roncsolását, azaz betegséget okoznak.

Untitled-2

Az immune komplexek típusa szerint más és más szervekben raktározódhat el. A gluten/gliadin az erek falát roncsolva és magas vérnyomást okoz. (Több magas vérnyomásos és gyógyszeres kezelés alatt álló beteg vérnyomása normalizálódott glutenmentes étrend hatására) A gluten/gliadin immun komplexek az izületekbe rakódik le és ott reumás izületi gyulladást okoz. A károsodott bélfalon keresztül a vérbe jutott Candida a szervezet üregeit célozza meg a lerakódáshoz, mint az arc és homloküreg, középfül, körömágy, húgyhólyag, és méh. A vérbe jutott Candida ezért visszatérő arc-, homloküreg, középfül gyulladást valamint körömgombát okoz. Nőknél a keresztirányban haladó bél a méhhez közel helyezkedik el, ahonnan a Candida a károsodott bélfalon keresztül könnyen a méhbe jut, ahol gyulladást és vaginális folyást okoz. A Candida immun komplexek az agyba jutva gyerekeknél autizmust okozhatnak. Az Ascaris nevű parazita a tüdőbe jutva állandó krákogást, köhögést és aszthmát is okozhat.

Az összetett alakzatú immun komplexek idegen anyagnak számítanak a szervezetben így az immunrendszer újabb hadsereget, azaz immunsejteket küld közömbösítésükre. Ekkor az immunrendszerünk megtámadja a saját immunsejtjeinket, amit pedig autóimmun betegségnek nevezünk. Autoimmun betegség támadhatja meg a szemet, ami száraz szem okozója (nem képes nedvesség könny termelés); a szemlencsét megtámadva szürke hályog okozója. Az aoutoimmun vese betegségeket, vese elégtelenségeket a vesében lerakódott immun komplexek is okozhatják.

 

 Milyen kezelést alkalmazhatunk?

        A betegségek okozói, az elszaporodott baktériumok, gombák és paraziták helyétől és mértékétől függ hogyan irthatók ki. Az elsődleges a teendő a belek gyulladásának csökkentése, bélfal átjárhatóságának csökkentése és megszüntetése, amit gluten mentes és glikémiásan kiegyenlített étrenddel érhetünk el. A megfelelő folyadékbevitel, napi 1,5 2 liter víz/ásványviz segíti átmosni a szervezetet ezzel segíti a máj méregtelenítést és a káros anyagok ürítését. Ennyit mindenkimegtehet önmagától.

            Emésztési problémák esetében ajánlott emésztő enzimkomplexet szedni – napi 3-szor 15 perccel fő étkezések előtt. A bélflóra helyreállítására ajánlott 1-3 hónapos probiotikus kúra (napi 1-2 szer éhgyomorra[1] ).

Amíg a betolakodók a belekben vannak parazitaölő gyógynövény komplexummal is hatékonyan írthatjuk őket. Amint a vérbe jutottak vagy már immun komplexeket is formálva felszaporodtak csak gyógyszeres kezeléssel lehet kiírtani amit probiotikum, emésztő- és májméregtelenítést segítő enzimkomplexum szedésével ajánlott kiegészíteni.

Candida elszaporodás kezelése a velük együtt jelenlévő paraziták (Giardia és Blastocistis hominis) kiírtásával kezdődik, amit specális candida ellenes étrend és táplálék kiegészítők követnek. A hatékony Candida kezelés részletes leírását és étrendjét, lásd későbbi számunkban.           

          Az Alo Vera-át bőr gyulladás csökkentő és hámosító hatásáról ismertük meg, amit égési sérülések kezelésre használjuk. A gluten mentes étrend részeként a betolakodók kiirtása után, az Alo Vera italként fogyasztása igen hatásos a belek hámsejtjeinek regenerálására, ami . A regenerált bélfalakon visszaépülnek a bélbolyhok és azok megkezdik az immunsejt termelést. Az Alo Vera így növeli az immunitásunk.

 

Liszt érzékenyek ajánlott étrendje 

Liszt- és gabonamentes étkezéssel azonnali javulás figyelhető meg a liszt érzékeny betegekben. Amíg tartják az étrended a tünetek megszűnnek. A gabonamentes étkezés első 9-12 hónapjában ajánlott a tehén tejtermékeket is elhagyni, a bélfal gyógyulásának elősegítésére. A tejben lévő kaszein fehérje és laktóz tejcukor ilyenkor tovább irritálja a bélfalat és az nehezebben gyógyul. Liszt érzékenyeknek az alábbi ételekből ajánlott az étrended összeállítani.

 

Ajánlott ételek

 • MINDEN GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉG glikémiásan kiegyenlített formában
 • JUH és KECSKE TEJ, JOGHURT VAGY SAJT – 4 NAPOS ROTÁCIÓBAN (4 nap szünet a fogyasztás között)
 • TOJÁS
 • TEJSAVÓ FEHÉRJE
 • HAL
 • SZÁRNYASOK
 • SOVÁNY HÚSOK: sertés, marha, borjú, vadak
 • OLAJOS MAGVAK: diók, mogyorók
 • HAJDÍNA
 • KÖLES
 • RIZS minden formában: fehér, barna, vörös és azok lisztje, és abból készült tészta, puffasztott és extrudált reggeliző pelyhek
 • VADRIZS
 • KUKORICA minden formában: szemes, dara, liszt és keményítő, és abból készült tészta, és pelyhek
 • BURGONYA és mint keményítő
 • HÜVELYESEK és annak lisztjei pl. sárgaorsó
 • KINAI ÜVEGTÉSZTA
 • INDIA CSICSERI BORSÓ LEPÉNY

 

A Glucovital Interanitional Kft a Kombucha Hungary Kft-vel közösen az egészségért folyó küzdelem étrendi igényét kielégítve fejlesztette ki és mutatja be a gluten mentes és alacsony glykémiás indexű termékeit. Az alacsony glikémiás indexű ételek, kedvező és fokozatosan emelkedő és csökkenő vércukor és inzulin szintet alakít ki. Az alacsony GI termékek szénhidrátjai lassan bomlanak le és a glucózt fokozatosan engedi felszívódni a véráramba, amellyel hozzájárul a folyamatos magas energia szinthez és az optimális szellemi és fizikai munkavégzéshez. Termékeink az egészséges reggeli vagy tízórai vagy uzsonna részeként biztosítja a magas figyelem összpontosítást az iskolában és a munkahelyen is. Alacsony GI termékeink elősegítik a gyomor telítettséget és az alacsony inzulinszint miatt elősegítik a folyamatos zsírfogyást ezért sikeresen alkalmazható testsúlycsökkentő programokban.

 

Glutenmentes étrend hatása

 

Gluten mentes étrenddel, a betolakodók irtása után a bélbolyhok 9-12 hónap alatt visszaépülnek a tünetek megszűnnek és az egészségség helyreáll. Glutenmentes étrend első hatása 5-10 nap alatt érezhető, és a közérzet határozott javulásával jár. A reumás izületi fájdalmak már 2-3 hét alatt csökkennek majd megszűnnek. A vérnyomás 10-20 nap alatt normalizálódhat.

 

 

 [1] Éhgyomor az ébredés mellet, étkezés után 2 óra és következő étkezés előtt félóra időpontot jelenti

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés