Miért fogyasszunk nyáron likopinban gazdag táplálékot?

likopin

Miért fogyasszunk nyáron likopinban gazdag táplálékot?

A paradicsomban és a görögdinnyében található likopin véd az UV sugárzástól!

 

A likopin az egyik leghatékonyabb antioxidáns melyik a karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 – 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 – 6,2 mg/100 g mennyiségben tartalmaz likopint, amihez hozzá kell tegyük azt a tényt is hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt a likopinnak csak kis része hasznosul, a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló változattal szemben.

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopin-koncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés mutatható ki. Vagyis a gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatott likopin pont oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A likopin hatásai

A kedvező élettani hatás legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert β-karotin. A bőrben az UV sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Ismertek olyan tanulmányok is, amelyek a likopin egyéb, nem antioxidáns tulajdonságával összefüggő értékes biológiai hatását támasztják alá, viszont a kutatók nagy része alátámasztja azt a tényt hogy igenis nyáron, a napozás által bőrben kialakult szabadgyökök miatt, fontos likopinban gazdag táplálékot bevinni a szervezetbe.

– Véd a vastag- és végbél, a prosztata-, a mell-, a tüdő-, és a hasnyálmirigyrák ellen.

– Védelmet nyújt a szürkehályog és makuladegeneráció kialakulása ellen.

– A likopin gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

– A likopin fontos szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében, ugyanakkor a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem vesz részt az A-vitamin szintézisében.

Mennyi kellene legyen a napi likopin szükségletünk?

A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg/fő. A paradicsom ivólé likopintartalma 150 mg/kg, a ketchupé 100 mg/kg. Ha tökéletesen hasznosulna, akkor 1 kg (kb.1liter) ivólé 50 napi szükségletet fedezne. A gyakorlatban azonban napi 1,5- 2,0 dl elfogyasztását ajánlják.

Egy felmérés szerint az USA-ban a likopinbevitel 90 %-a paradicsomból készült termékekből származik.

Milyen mértékben hasznosul a táplálékkal bevitt likopin?

Sajnos a nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, ám a hőkezelt paradicsomtermékekből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból.

Túladagolási tünetet nem tapasztaltak. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olivaolajjal fogyasztják.

Birtalan Katalin: Természetgyógyász


Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés