Hogyan készítsünk alkoholmentes gyógynövény kivonatot?

kivonat

Hogyan készítsünk alkoholmentes gyógynövény kivonatot?

Általában a gyógynövény tinktúrákat alkoholos kivonatból készítik, viszont a gyógynövény kivonatoknak létezik egy alkohol mentes változata is amit kimondottan gyerekeknek ajánlanak, ez pedig a glicerines kivonat. Igaz hogy az alkoholos kivonat hatékonyabb, viszont az is köztudott hogy az alkoholos tinktúra fogyasztása nem ajánlott gyermekek számára.

 

Mi a növényi glicerin?

A növényi glicerin egy tiszta, szagtalan folyadék, amit növényi olajokból állítanak elő. Alapja lehet például szója-, kókusz-, vagy dióolaj. A glicerin kinyerését nagy hőmérsékleten, nyomás alatt végzik. A végeredmény egy édes folyadék mely nem metabolizálódik a szervezetben, mint a cukor. A legjobb minőségű glicerin bio alapanyagból nyerhető.


Friss növények ideálisak a glicerines tinktúrához, olyan friss virágok és aromás növények, mint a bodza, levendula, citromfű, menta, kamilla, ibolya és rózsa.

Szárított bodza és friss kasvirág gyökereiből készült glicerin immunerősítő hatású, ajánlott megfázás és influenza esetén. Citromfű glicerin és az orbáncfű tinktúra együtt is támogatja a szervezetünket a téli hónapokban. Használjuk utóbbiakat 4 rész tinktúra 1 rész glicerin keverékében.

A kivonat forrása tehát lehet friss vagy szárított növény, előállítása pedig az alábbiak szerint történik:

Töltsünk meg egy tiszta üveget egészséges, apróra vágott friss növénnyel, vagy félig, őrölt szárított virággal. A szárított anyag magába szívja a folyadékot, ezért kell kevesebb belőle.

A tinktúrának legalább 55% glicerint kell tartalmaznia. A friss növényekhez adjunk hozzá annyi glicerint, hogy teljesen elfedje a virágokat. A szárított növényekhez hígítsuk a glicerint desztillált vízzel 3 rész glicerin 1 rész víz. Mindkét esetben hagyunk kb. 2 centimétert a fedő és a folyadék között. Az üveg lezárása előtt pedig kavarjuk ki a légbuborékokat.

A kivonatot hagyjuk ázni 6 hétig (sötét helyen, szobahőmérsékleten) és egy vagy két naponta mozgassuk meg az üvegeket. A glicerint pótoljuk, ha a növény nagyon beszívná, és már nem fedné a tetejét. Az áztatási időt követően szűrjük le a folyadékot egy gézen, vagy tiszta textílián keresztül egy edénybe, majd a kivonatot töltsük egy tiszta üvegbe.

A glicerines tinktúra szavatossági ideje körülbelül 1-2 év, ha hűvös, és sötét helyen tároljuk.

Felnőttek számára körülbelül 30-60 csepp (1/4 – 1/2 teáskanál), naponta 3-szori fogyasztása ajánlott, ami teába, vízbe és ízlés szerin más formában fogyasztható.

Gyermekeknek pedig napi 3×15 cseppet adhatunk.

 

 Birtalan Katalin- Természetgyógyász

 

 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

feketeribiszke

Fekete ribiszke

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj. A Martonvásári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemen évek foglalkoznak a

Tovább olvasom »Tetejére görgetés