Édesgyökér – a kiváló orvosság

edesgyoker1

Édesgyökér – a kiváló orvosság

Az édesgyökérnek mértékletes melegsége vagyon, és tiszta hangot ad az embernek, bármily módon is fogyasszák, szelíddé (elnézővé) teszi az elmét és megvilágosítja a szemeket, és meglágyítja a gyomrot az emésztéshez. De a szellemükben betegeknek is sokat használ, ha gyakran eszik, mert feloldja a mérget, ami az agyban van. (Hildegard von Bingen – Füvek könyve)

A növény gyökere és tarackja értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz. A kínai Shennong gyógynövénykönyv, amelyben körülbelül 2000 évvel ezelőtt több mint 360 növényi orvosságot soroltak föl, az édesgyökeret “kiváló” orvosságnak minosíti, ami a könyv osztályozása szerint azt jelenti, hogy hosszú időn át minden mérgező hatás nélkül szedni lehet. Culpeper a füveskönyvében a “rekedtség elleni kitunő szernek” nevezi.
Az újabbkori vizsgálatok kiderítették, hogy az édesgyökér fő hatóanyaga, a glicirrhizin, egy a szaponinok csoportjába tartozó vegyület, amely gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, emésztést serkentő hatású.
Az édesgyökér kivonata enyhíti az allergiás tüneteket, a gyomorfekély okozta panaszokat, a hólyag- és vesebántalmakat.
Gyulladáscsökkentő hatása következtében régóta használják reumás bántalmak elleni orvosságként: ma már ismeretes, hogy serkenti két gyulladás gátló szteroid, a kortizon és az aldoszteron képzodését a szervezetben.
edesgyoker2
Japán kutatók azt vizsgálják, hogy mennyiben lehetne az édesgyökérben található glicerrhetinsavat a rák kezelésében felhasználni. Hasonló céllal folynak az Egyesült Államokban is kutatások, ahol az édesgyökér egyes vegyületeinek a ráksejtek növekedésére kifejtett gátló hatását tanulmányozzák.
Más vizsgálatokban a fogszuvasodás elleni hatásos anyagokat keresnek az édesgyökérben.
A LEHETSÉGES ELONYÖK
– Mérsékli a gyomorfekély okozta fájdalmat.
– Enyhíti a húgyúti bántalmakat.
– Jó nyálkaoldó és köptető hatása következtében csökkenti a meghűlés okozta légúti pangást.
– Megszünteti a torokfájást és a rekedtséget.
– Csillapítja az ízületi gyulladással járó ízületi merevséget és fájdalmat.
– Talán csökkenti a rákos sejtek szaporodását.
– Esetleg megakadályozza a fogszuvasodást.
– Gyógyszerekben és teakeverékekben jó ízjavítóként használják.
Hogyan kell használni?
SZÁJON ÁT
Kapszulák: Naponta legfeljebb 3-szor 1 kapszulát szedjen.
VIGYÁZAT!
Ne szedjen édesgyökér-készítményt, ha magas a vémyomása. A fokozott aldoszteronképzodés vémyomásemelkedést okozhat. Nagy adagokban, illetve hosszú időn át szedett édesgyökér-készítmény a szervezet túlzott káliumvesztését eredményezheti, ami veszélyes
Forrás: Earl Mindell: Gyógyfüvek bibliája

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés