http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Zeller

Image
A zeller (Apium graveolens), Dél-Európából terjedt el.
A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a zeller úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény. Ma többféle változata ismert és termesztett.
 
A zellergumó éppoly hasznos, mint a zeller szára, levelei, vagy a magja, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.
A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, értékes tulajdonságai miatt: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, vércukor szint csökkentő, idegnyugtató, hörgők és tüdőtisztító, reumára és köszvényre gyógyír, mellékvese serkentő és a hagyományos népgyógyászatban, mint afrodiziákum tartják számon.
 
Európában a zeller gyökerét használják a népgyógyászatban afrodiziákumként, keleten, Indiában, Kínában pedig a zellermagból készítenek főzetet vagy csak egyszerűen megrágják a zellermagokat. A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz (55mg%), kálciumot (50mg%), foszfort (60mg%),vasat (0,4%), káliumot (2,35mg%), A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.
 
Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban –kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez is. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen magas nátrium és kálium tartalma miatt, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet. A B12-vitaminon kívül, nagyon jó B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
 
Az illóolajok a növény minden részében meglelhetők, ezek adják meg jellegzetes illatát és ízét. A legfontosabb illóolajok 2-3 %-ban vannak jelen a zellermagban, ezek a butil-ftalidok (sedanolid, sedanenolid, n-butil ftalid), limonén 60%, alfa és beta-szelinén 10%, n-pentilbenzol, mircén, cis-beta-ocimén, n-heptanál, gamma-terpinén és más monoterpének, valamint kumarinszármazékok (C-prenil-kumarinok) mint: osztenol, apigravin, celerin, furanokumarinok (apiumetin, apiumosid), flavonoidok és értékes antioxidánsok: A Vitamin, béta- karotén, lutein, zeaxantin. A zeller, a gombákhoz és a paszternákhoz hasonlóan 5alfa-androst-16-en3-ont (növényhormon) tartalmaz, amelyekről a szakirodalom azt állitja hogy afrodiziákum hatásai lehetnek. A 3-n-butilftalidrol pedig azt állítják, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír.
 
A zellerből nyert illóolajok idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó (kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget) és elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású. Áldott állapotban lévő kismamák és szoptatós anyukák csak fokozott óvatossággal fogyasszák a zellert, mivel hogy elég erős vizelethajtó.
A ftalidokról, mint illóolaj hordozókról köztudott hogy nyugtató, szedativ, görcsoldó tulajdonsággal rendelkeznek.
A ftalidoknak izomlazító, érfal lazító hatásuk van. Ha az izmok és érfalak ellazulnak, az erek kitágulnak, így értágító hatása is lesz. Ez vérbőséget eredményez. Így, a végtagokban, és a nemi szervek környékén is vérbőséget fog okozni, ezzel növelve a potenciát, valamint a libidót.
 
Ha az erek kitágulnak, a vérnyomás is csökkenni fog. Viszont a vérnyomás csökkenést és görcsoldó hatását a magas nátrium, kálium és kumarin tartalmának is köszönheti.
 A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
 
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.
 
Figyelmeztetés: A zellerben található bizonyos anyagok egyes embereknél allergiát válthatnak ki, ezért aki tudja magáról, hogy allergiás a zöldségekre, vagy a zellerre, az jobb ha elkerüli.
Vesebetegek diétájához nem szabad használni ezt a növényt!!
 
Szerző: www.nepgyogyaszat.com