http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

B6-vitamin

Általánosan ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés megelőzésére, depressziós tünetek enyhítésére, álmatlanság enyhítésére, alagút-szindróma kezelésére, a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére, asztmás rohamok enyhítésére
Minden más vitaminnál, vagy ásványi anyagnál több folyamatban vesz részt a szervezetünkben.
A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. A B6-vitamin felfedezése tulajdonképpen mellékvágánya volt a niacinhiány okozta pellagra kutatásának. 1934-ben György Péter élesztőkivonattal végzett vizsgálatai során rájött, hogy a bőrgyulladás gyógyulása egy teljesen új molekulának köszönhető, amit B6-vitaminnak nevezett el. 1939-ben Harris és Folkers vázolta fel a kémiai szerkezetet és állította elő szintetikusan a vitamint, amely György javaslatára a piridoxin nevet kapta. Három fomában létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van. Elsősorban koenzimként működik, vagyis olyan anyag, amely az enzimekkel együtt katalizálja a sejtekben zajló kémiai reakciókat.
Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez.
Stimulálja a védekezőrendszert, és segíti a fehérje-anyagcserét. A legújabb ismeretek szerint valószínűleg a szívinfarktussal szemben is védelmet nyújt. Az élelmiszerekben található zsírok és fehérjék lebontásában is fontos szerepet játszik. Fontos szerepet tölt be a vörösvértestek és az érfalak felépítésében, valamint az idegi funkciók, a fogíny és a fogak karbantartása is nagyrészt tőle függ. A B6-vitamin kulcsszerepet játszik az aminosavak szintézisében, a zsír- és hormon anyagcserében.
A premenstruációs szindrómában szenvedő nők szerint a B6-vitamin enyhítette több tünetüket is. A vitamin ilyenkor valószínűleg úgy hat, hogy segíti a szervezetben felhalmozódott felesleges ösztrogén kiürülését.

 
B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, bőr érzékennyé, sérülékennyé válik, bőrgyulladás, kopaszodás, repedezett, száraz bőr alakulhat ki, általános tünetek:
gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.
B6-vitamin túladagolása hosszútávon idegkárosodást okozhat. Az idegkárosodás teljes mértékben visszafordítható a vitaminszedés megszüntetésével.
B6-vitamin megtalálható:
petrezselyem, fokhagyma, metélőhagyma, vöröshagyma, sötétzöld levélzöldségek, hüvelyesek, sütőtök, sárgarépa, piros húsú paprika, spenót, fokhagyma, feketebab, csicseriborsó, avokadó, banán.