Meggy

Meggy (Prunus cerasus)
Meggy (Prunus cerasus)

Meggy

Meggy (Prunus cerasus)

A meggy (Prunus cerasus) a Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, hazánkban közkedvelt, elterjedt és ősidők óta ismert gyümölcs. Ezt bizonyítja néhány helységnév (Meggyasszó, Somosmeggyes) és családnév (Meggyes, Medgyesi) is. A gyümölcs latin nevében felismerhető cerasus vagy a görög kerasos szó az ókorban cseresznyét jelentett. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy mióta termesztették a meggyet és különböztették meg rokonától, a cseresznyétől. A meggy szavunk valószínűleg az egyetlen, ősi finnugor-eredetű szavunk, a többi gyümölcs szavunk szláv, török eredetű. Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed. Magyarországon a XVII. századtól a vadmeggy után terjedt el a spanyolmeggy és a cigánymeggy.A meggynek számos fajtája létezik hazánkban. A júniusban érő Meteor, Csengődi csokros, aztán érik a Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi jubileum, Érdi bőtermő és a leghíresebb, az idegen megtermékenyítésre szoruló Pándy-meggy.


Angyal Dezső, a század elején ezt írja a Pándy meggy eredetéről: “Származása bizonytalan, mindazonáltal legelfogadhatóbbnak látszik amaz általánosan elterjedt szájhagyomány, mely szerint eme kiváló hazai meggyfajtát a múlt század derekán egy Pándy nevű huszárkapitány debreceni kertjében magról állította elő.” További követelők: Pánd község (Pest m.), valamint Kecskemét, Kiskunhalas, Nagykőrös, Cegléd és Szentes.

Június vége felé érik a spanyolmeggy, a Kántorjánosi fajta, ezt követi júliusban a Debreceni bőtermő és az Újfehértói fürtös.

A meggy jól tűri a szikes talajt is és viszonylag jól bírja a fagyot.

Hatóanyagai: A meggy rengeteg A-, B1-, B2-, és C-vitamint és ásványi anyagot (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) tartalmaz, valamint található benne foszfor. A gyümölcslé kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak, valamint színezőanyagokat, katekineket, antociánokat, kumarint.

Hatásai: A flavonoidok hozzájárulnak az erek rugalmasságához, enyhítik az ízületi megbetegedések okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. Vértisztító hatású. Az ásványi anyagok vértisztító hatással bírnak, erősítik a szívizmot és segítenek a szabályos szívverés helyreállításán. Vese-és májműködést, emésztést serkentő.

A meggy levele és az érett gyümölcsről leválasztott szára gyógynövényi drog. Fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea keverékek alkotórészeként vizelethajtó hatású. Levelei hatásosak puffadás ellen és gyulladásgátló hatásúak. Uborkaeltevéshez használják, a kapor mellé. A népgyógyászatban régóta ismert.

Felhasználása sokrétű. Kellemes íze van süteményekben, gyümölcslevesként, gyümölcssalátákban, szörp és bor is készíthető belőle.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Tüdőfű

Tüdőfű

Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) Az orvosi tüdőfű az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó évelő növény, melynek gyógyászati szempontból a legértékesebb növényi

Tovább olvasom »
Galagonya (Crataegus oxyacantha L.)

Galagonya

Galagonya (Crataegus oxyacantha L.) A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Megtalálható erdők szélén, legelőkön, cserjésekben. Szeret nagyobb állományokban is teremni, 2—3

Tovább olvasom »
Ginseng

Ginseng

Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginsenget (Panax quinquefolius) és az

Tovább olvasom »Tetejére görgetés