Izsóp

Izsóp
Izsóp

Izsóp

Izsóp (Hyssopus officinalis L.)

Gyakrabban használt magyar neve: kerti izsóp. Az ajakosok családjába tartozik, évelő növény. Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos. Főként Közép- és Dél-Európában termesztik. Jelentős ültetvények vannak a Fekete-tenger mellékén, Bulgáriában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, valamint Indiában, Kasmírban. Hazánkban 50 éve termesztik. Szárazságtűrő, a meleg, déli fekvésű domboldalakat kedveli. Termesztésére a tápanyagban szegényebb, kavicsos talajok is megfelelnek. Magyarországon védett, nem gyűjthető, gyógynövényként termeszthető. A drogot a növény virágzó hajtása és az illóolaja szolgáltatja. Virágzás kezdetén kell gyűjteni a növény föld feletti zöld részeit. A hajtásokat száraz, szellős, árnyékos helyen szárítsuk. Szárítás után összemorzsolva jól záródó üvegben tároljuk, nehogy az értékes illóolajok elillanjanak.


Már az ókorban is használták gyógynövényként, fűszer- és gyógynövényként a középkori kolostorok elmaradhatatlan gyógynövénye volt.

Hatóanyagai: a növény hajtásai illóolajat tartalmaznak, amelyben 50% pinokamfon található. Összetevői között található még alfa- és béta-pinén, kamfén, és néhány szeszkviterpén-alkohol. Az izsóp föld feletti részei az illóolajon kívül tartalmaznak még flavonoidokat, cseranyagot, keserűanyagot, diozmint, hissopint és gyantaanyagokat.

Hatásai: Görcsoldó tulajdonsága alapján köhögéscsillapító, légcsőhurutot és asztmát gyógyító teakeverékekben használják. Gyakori alkotórésze az étvágyjavító és vérnyomásnövelő hatású teakeverékeknek is. A nép gyógyászatban forrázatát köhögés csillapítóként és emésztésjavítóként használják, valamint öblítő-szerként torokgyulladás és rekedtség ellen.

Figyelem! Nagyobb adagban az illóolaj epilepsziás betegeknél rohamot, más esetekben epilepsziaszerű görcsöket válthat ki.

Háztartásban és az élelmiszeriparban húsok, mártások, köretek ízesítője. Íz világával kiválóan harmonizál: a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a mentával, a káposztával, de jól áll a céklának, borsónak, a tökféléknek és a savanyú gyümölcsöknek is (meggy, málna, ribizli). Illóolaját a konzerv-, a likőr-, és a kozmetikai ipar egyaránt használja.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Kókuszdió, kókuszrost

Kókuszdió

Kókuszdió, kókuszrost A kókusz származása: A kókuszpálmák a világ egyik fő élelmiszer ellátói. A többi ilyen mértékben használt élelmiszerrel összehasonlítva,

Tovább olvasom »
Fekete bodza

Fekete bodza

Fekete bodza (Sambucus nigra) A bodza leggyakrabban használt magyar nevei: gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa. A fekete bodza a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába

Tovább olvasom »
Ginseng

Ginseng

Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginsenget (Panax quinquefolius) és az

Tovább olvasom »
  • Maximmun
  • 38-orszagos-szakmai-konferencia
  • Fitt-Mix a fogyókúrás étrendkiegészítéshez
  • Maximmun
  • Green-Mix
Tetejére görgetés