Fehér üröm

Fehér üröm
Fehér üröm

Fehér üröm

A fehér üröm, (Artemisia absinthium), hazánkban már a középkorban is elterjedt fűszer, és gyógynövény, magyar népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű. A fehér ürömről úgy tartják, hogy Artemisz Istennő ajándéka az embereknek. Az üröm egy erős illatú, pollenben gazdag növénynemzetség neve. Pollenje az egyik legerősebb allergén. Kevesebb pollent termel, mint a parlagfű, és azzal ellentétben nem képes kaszálás után további virágzásra. Az elterjedtebb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos. A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, évelő növény. Minden része illatos, és keserű ízű. Napos, száraz helyeken gyakori, főleg a dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében, köves területeken.

Hatóanyagai: Aromás, keserűanyag-tartalmú drogként étvágytalanság esetén használják felnőtteknél. Illetve étvágyjavító hatása miatt a lábadozók gyógynövényeként is számon tartják. A növényben még található kálium, B6- és C-vitamin is. Epekiválasztást fokozó, és az epehólyag összehúzódását kiváltó hatással is rendelkezik, az epeürítést három-négyszeresére is növelheti. Idült hurutoknál és lomha bélmozgással egybekötött emésztetlenségnél az emésztés javítására használtatik, ezenkívül izgató szerként, nemkülönben némelykor váltóláz ellen vétetik igénybe. A töményebb szesz a tujont is kivonhatja, ez fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást okozhat.


Hatásai: A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző, gyógyszerek egyik alapanyaga. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor-, és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök. Teája hányingercsillapító, lázcsökkentő hatású.

Ebből a növényből készült a századforduló kedvenc „művészitala”, az abszint, ami könnyű kábító hatása miatt kedvelt volt egészen addig, míg be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt.

Az ürömnek csak vizes vagy híg szesszel készített kivonata használható!

Igazi Hungaricum: „Az ürmös egyike volt azoknak az italoknak, amelyet a magyar ember szívesen fogyasztott. Benne megtalálta a bor kellemes anyagait, de megtalálta a növényi kivonatokat is, amelyekkel egészségét, főként a gyomrát javította. Egyszerre szolgált üdítő italként és gyógyszerként a magyar háztartásokban. Az ürmös tehát magyar eredetű volt, nem tanultuk azt senkitől, legfeljebb arról lehet szó, hogy később, idegenek tanácsára, másféle növényeket is beletettünk. Az ürmös fő alkotórésze az üröm, amely a magyar kódexekben és oklevelekben igen korán feltűnik: ’ire’, ’irem’, ’ürm’, ’üröm’ és egyéb alakokban.” – Sümegi és Fia szőlőbirtok és pincészet

Ürmös Bor házilag

 • 1 teáskanál fehér üröm
 • 1 tk borsmenta
 • 1 tk rozmaring
 • 1 tk egész szegfűszeg
 • 1 tk kálmos-gyökér
 • 1 tk angelika-gyökér
 • 1/2 tk darabos fahéj
 • 1/2 tk ezerjófű
 • 1/2 tk kakukkfű
 • 4 tk méz

A hozzávalókat keverjük a borba, zárjuk le, sötét helyen tartva, napi egyszer jól összerázva, egy hétig hagyjuk érni. Szűrjük le, kávé-/teafilteren, vagy (lehetőleg műanyag) hálós szűrőn keresztül. Jól zárjuk le (légmentesen) a palackokat és érleljük még néhány hétig. A sok gyógyfűtől emésztést segítő, étvágyjavító hatású gyógy-ital.

A mennyiség 1 liter borhoz való, és szárított gyógynövényekre, fűszerekre vonatkoznak. Az összes felsorolt gyógynövény és fűszer kapható gyógynövényboltban, patikában is.

Az ürmösről már a 15. században is említést tesznek. Eleinte csak üröm került a borba, a fűszerek csak később kerültek bele: mint például mustármag, koriander, fahéj, szerecsendió-virág, szegfűszeg, valeriana és még mások. Ilyenkor, ezekből kivonatot készítettek, és azt csak később öntötték a kész borba.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Szurokfű (Origanum vulgare)

Szurokfű

Szurokfű (Origanum vulgare) Gyakrabban használt magyar nevei: feketegyopár, vadmajoránna, vargamajoránna. Latin nevéből oreganonak is neveznek. A mediterrán területen őshonos növény

Tovább olvasom »
Szegfűszeg

Szegfűszeg

A trópusi örökzöld Myrtaceae családba tartozó Syzygium aromaticum (néha Eugenia caryophyllata) fa apró, vörösesbarna virágrügye, már a legkorábbi fűszerkereskedelemben nagy

Tovább olvasom »
Kövirózsa (Sempervivum tectorum)

Kövirózsa

Kövirózsa (Sempervivum tectorum) A kövirózsa a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó örökzöld pozsgás növény, melynek a leveleit használják fel gyógyászati célokra.

Tovább olvasom » • További érdekes cikkek  • Kend All Csepp


  • kombuchak
  • Saráknytűz

  Kövess minket a Facebookon is:

  • Saráknytűz


 • Tetejére görgetés