Kocsonya = Zselatin = Kollagén

Kocsonya = Zselatin = Kollagén

Kocsonya = Zselatin = Kollagén

A kocsonyát, vagy zselatintartalmú készítményeket már elég régóta alkalmazza az emberiség eledelnek és gyógyszernek egyaránt. Hildegard Bingen, a XII században úgy írta le a borjúbőrből és porcokból készült főzőlét (a kocsonyát), mint egy olyan gyógyszert, ami alkalmas lehet az ízületi betegségek és fájdalmak kezelésében. A latin országokban pedig évszázadok óta, haj és köröm növesztésére használták.

A kocsonya, a téli menük egyik legegészségesebb étele, mivel fehérjékben, aminosavakban igen gazdag, és kevés kalóriát tartalmaz. A kocsonyában könnyen felszívódó fontos tápanyagok vannak, mint például az aminosavak, amik a porcokban, kötőszövetekben, bőrben és csontokban lelhetők kollagén rostok formájában. A kollagén rostok részt vesznek az ínak, a bőr, a csontok és az ízületek újjáépítésében. Azok a személyek, akik csak színtiszta húst fogyasztanak, porcokat, ínakat, kocsonyát pedig nem, megfosztják szervezetüket azoktól az értékes aminosavaktól, amelyek a porcok és kötőszövetek fontos építőanyagai.

A kocsonya tulajdonképpen zselatin, a zselatin pedig kollagént tartalmaz. Ha a kocsonyáról leszedjük a zsírt, akkor egy nagyon értékes, fehérjékben, aminosavakban gazdag, szénhidrát, zsír és kalória szegény élelmet fogunk kapni. Régebben az volt a felfogás, hogy ezek a fehérjék rossz minőségű fehérjék, mivel a benne található aminosavak nem voltak egyensúlyban egymással (túl sok volt bennük a prolin, hidroxi-prolin és a glicin). Azonban időközben kiderült, hogy pont ezeknek az aminosavaknak a magas értéke teszi a zselatint igazán értékessé.

A szakirodalom szerint a zselatin haj- és körömnövesztő serkentő hatását az elmúlt évtizedekben számos állatokon és emberen végzett kísérlet igazolta, a közelmúltig nem vizsgálták a zselatinnak az arthritiszra gyakorolt hatását. Ennek ellenére a zselatin sportszakemberek és az ortopéd orvosok körében mindig is kedvelt szer volt. A hozzáértők legtöbb esetben kúraszerű, huzamosabb ideig tartó alkalmazását javasolták. Véleményük szerint jótékony hatása mintegy 8 hét után kezd jelentkezni, csökkentve az ízületi fájdalmakat, s egyúttal javítva a páciens mozgását, ill. általános kondícióját.

A kozmetikai ipar nagy előszeretettel használja a zselatin, jobban mondva a kollagén áldásos és egyben bőrregeneráló tulajdonságait, krémekbe, arcpakolásokba keverve. Regeneráló tulajdonsága miatt nagyon jól alkalmazzák a striák, narancsbőr és ráncok kezelésében. A legjobb terápia viszont mégis az, ha a kezelést belülről végezzük el, azaz, ha a kollagént, zselatin, vagy kocsonya formájába juttatjuk be a szervezetbe.

A kocsonyában lizin és arginin is található, melyek olyan aminosavak, amik az izomépítésben/növelésben és immunerősítésben játszanak fontos szerepet.

Ahhoz, hogy a kocsonyából ezek az aminosavak igazán hasznosulni tudjanak, fontos a C Vitamin, ezért a kocsonya tetejét jó meglocsolni citromlével, vagy együnk mellé petrezselyem levelet, ha pedig zselatint szedünk, akkor mindenképpen szedjünk mellé C Vitamint is. A C Vitamin segíti a kollagén felszívódását és serkenti a termelődését. A kocsonyában található kollagén segíti a haj és köröm növekedését, a porcok és kötőszövetek regenerálódását, valamint, visszaadja a bőr rugalmasságát és feszességét

De lássuk csak mit is tartalmaz 100g kocsonya:

  • 239 kalóriát
  • 1 g szénhidrátot
  • 7 g zsírt (ha leszedjük a tetejéről a zsírt)
  • 43 g Fehérjét

Aminosavakat: Prolin, hidroxi-prolin, glicin, lizin, arginin

A tiszta zselatin (kocsonya), nem tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat sem.

Mindezek fényében bátran állítható, hogy mindazok, akik ízületi fájdalom miatt szenvednek, ezentúl egy rég-új szerrel is számolhatnak, a zselatinnal. Szerrel, de nem gyógyszerrel, hiszen a zselatin tulajdonképpen nem is gyógyszer, hanem élelmiszer. Az emésztése tökéletesen biztonságos, mellékhatásokkal nem kell számolnunk, ráadásul a szaküzletekben is kapható zselatintartalmú termékek könnyen felszívódnak, bevitelük egyszerű és általában a zselatin mellett további, az ízületek egészséges fejlődését elősegítő vitaminokat, illetve ásványi anyagokat tartalmaznak.

Birtalan Katalin – természetgyógyász

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Mire jó a martilapu?

A koratavasz első hírnöke a martilapu, amely élénksárga virágaival töltésoldalakon, parlagon, agyagos földeken szőnyeget terít a természetjáró elé. Nedves földeken,

Tovább olvasom »Tetejére görgetés