Kendermagolaj – a mindennapok kenőanyaga

kendermagolaj

Kendermagolaj – a mindennapok kenőanyaga

A kendermag az egyedüli növény amiben együtt megtalálható az omega-3, omega-6, omega-9 és a Gamma-linolénsav! Az omega-3, omega-6 és az omega-9 zsírsavak javítják a szív egészségét.

 

A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak. Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. Ma a kender a „tiltott város”. A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.
A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól.

A kendermagolajban található zsírsavak:

Omega-3 19%
Omega-6 57%
Omega-9 12%
Palmitin 6%
Stearin 2%
Gamma-linolen 1,7%
Egyéb 2,3%

Mire jó a kendermag olaj?

          A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere-folyamatokban,

          Segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét.

          Tanulmányok bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását. Csökkenti a koleszterinszintet (LDL).

          Az omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani.

          Csökkenti az érfalakon a mész lerakódását.

          A vércukorszintet egyensúlyban tartja és javítja az immunrendszert.

          Hatásosan csökkenti a vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést.

          Kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak (omega-3, omega-6 és GLA). A GLA (gamma-linolén-sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak.

          Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. Enyhíti az ízületi gyulladással járó tüneteket.

          A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is.

          Az Egyesült Államokban és Európában ekcéma kezelésére használják. Hatásos száraz bőr kezelésére.

          Menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére is alkalmazzák. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

          A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermagolaj a gyomor falát vékony réteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.

          Javítja a szervek működését, a test immunrendszerét.

          Emeli az energia- és az anyagcsereszintet.

          Sportolás után segít az izmok regenerálásában.

A kendermagolaj felhasználási módja:

Minden reggel egy teáskanállal fogyaszthatunk belőle

Mivel a kendermagolaj nagyon ízletes, fogyaszthatja úgy is, hogy a napi étkezések során ételét meglocsolja egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italába keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele, vagy egyszerűen kortyolgathatja.

A kendermagolaj tartósítószert nem tartalmaz, felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni!

 

 

 Birtalan Katalin – Természetgyógyász


 

 

 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés