A rostok fontos szerepe a táplálkozásban

A rostok fontos szerepe a táplálkozásban

Világszerte egyre gyakoribbak az emésztőrendszeri megbetegedések és ennek következtében a társbetegségek is emelkednek, úgymint elhízás, allergia, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, magas koleszterinszint, daganatok stb. A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki. 

Már régóta tudjuk, hogy az egészségünk szempontjából az egyik legfontosabb tényező a táplálkozás. Földjeink kizsigerelése, szennyezése miatt egyre nehezebb minőségi, tápanyagban gazdag élelmiszereket vásárolni, és ha még sikerül is megtalálni a beszerzési forrást, ezen termékek ára a csillagos eget verik. Nem tudunk hát mást tenni, mint ebből a helyzetből valahogyan kihozni a lehető legtöbbet. 


Egyre többen vannak, akik vidékre költöznek, hogy saját maguk termelte bio élelmiszereket termeljenek, felismerve a kialakult helyzet súlyosságát. Azonban sokan nem tehetik ezt meg.

Okostányér

Nem tudom, hogy hallottatok e róla, van egy fogalom az „okostányér”, az OKOSTÁNYÉR® – Új magyar táplálkozási ajánlás, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által lett létrehozva. Az okostányér azt tanítja, mi legyen és milyen arányban egy nap a tányérodon, milyen összetevőkből álljon a napi étked. 

Helyes napi étrend

Az egészséges táplálkozáshoz nem kell feltétlenül kizárni ételeket az étrendedből, csupán a helyes arányokat kell megtalálni. 

  • 30 % zöldség, érdemes mindig az idény zöldségeket fogyasztani. 
  • 20 % gyümölcs, itt is az idény gyümölcsöket fogyasszuk elsősorban.
  • 30 % gabona, teljes értékű gabonák fogyasztása.
  • 20 % fehérje, minőségi, változatos fehérjeforrások húsok/halak, tojás, tejtermékek.

Javasolt még a levesek és tiszta víz fogyasztása, valamint a fermentált élelmiszerek probiotikus hatásuk miatt, úgymint kombucha, savanyú káposzta, kimcsi, miso, nattó.

Rostok

Azokat a növényi sejtalkotó komponenseket, szénhidrátokat, amelyek az emberi emésztőenzimek hidrolízisének ellenállnak nevezzük élelmi rostoknak. A rostok megtalálhatóak a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, magvakban. Az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas kisebb egységekre bontani ezeket a szénhidrátokat, így tovább haladnak az emésztőrendszerben. Oldható és oldhatatlan rostokat különböztethetünk meg. Mindkettőre szüksége van a szervezetünknek. A 𝐧𝐨̈𝐯𝐞́𝐧𝐲𝐢 𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐤 kedvezően hatnak az emésztésre és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól, csökkentik az elhízás lehetőségét, segítik a fogyókúrát és számos betegségtől is óvhatnak. A megfelelő rostok komplexen járulnak hozzá egészségünk fenntartásához. 

Fogyasztásuk mellett fontos figyelni a folyadékbevitel megfelelő mennyiségére. 

Oldható rostok 

Vízben oldódó rostok, melyek folyadékkal érintkezve viszkózus, gélszerű anyagot alkotnak így lassítják az emésztést. A vércukorszint így lassan, fokozatosan emelkedik étkezések után, teltség érzetet kelt és fogyasztásukkal elkerülhetővé válik a szénhidrátéhség. A vastagbélben élő jótékony baktériumok számára táplálékul szolgálnak, prebiotikumként működnek. Elősegíti a bélmozgást, gyulladáscsökkentő hatása van. Legfontosabb oldható rost a pektin, mely sok gyümölcsben, zöldségben megtalálható pl. alma (Almapektin), zab, banán, chiamag, lenmag, hüvelyesek, árpa, citrusfélék.

Oldhatatlan rostok

Ide soroljuk a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint. Nem oldódnak vízben, magukba felszívják azt, ezzel megnövelik a széklet méretét, lazítják azt, gyorsítják és megkönnyítik a bélmozgást. Segítenek a székrekedés és a puffadás megelőzésében. Ilyenek például a magvak, zab, gyümölcsök, zöldségek héja, teljes kiőrlésű gabona, korpa, karfiol, zöldbab, diófélék, burgonya.

Vannak olyan ételek, ami oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz például zab. Mindkét rost típusra elmondható, hogy szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik a glikémiás indexet, így a vércukorszint is kiegyensúlyozottabbá válik.

Rostszegény táplálkozás

A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában veszélyeztető tényezőként szerepelhet. Számos kutató a székrekedést a vastagbél átmeneti problémáit a rostban szegény táplálkozáshoz kapcsolja. A rosthiányos táplálkozás, más tényezőkkel együtt szerepet játszik a vastagbéltumorok kialakulásában, mert a megnyúlt tranzitidő elősegíti, hogy az epesavak a vastagbél nyálkahártyáját irritáló karcinogén vegyületekké alakuljanak. A rostdús táplálkozás csökkenti ezen karcinogének létrejöttét. A rostszegény táplálkozás veszélyeztető tényező továbbá az anyagcsere-betegségek közül az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint kifejlődésében is. Azokban az országokban, ahol magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak jóval alacsonyabb a béldaganatok kialakulása.

Magyar felmérés

A MAGAS ROSTTARTALMÚ ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK SZEREPE A TÁPLÁLKOZÁSBAN Panyor Ágota–Hipszki Flóra Dóra

https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/jelenkori_tars-gazd_folyamatok/article/view/44511/43229

„34● Panyor Á. –Hipszki F. D.5. Következtetések, javaslatok A kutatási eredményeinkből megállapítható, hogy összességében a kérdőívet kitöltők nem fogyasztanak elegendő mennyiségű rostot, ami hosszútávon akár egészségkárosító is lehet. Ennek megelőzése érdekében véleményünk szerint már néhány fontos változtatás is pozitív hatással lehet a bevitt élelmi rost mennyiségének növelésére. Azonban, mint minden másnál itt is fontos a fokozatosság. Egyértelmű javaslatunk, hogy növelni kell a zöldség-és gyümölcsfogyasztást, naponta minimum 4-5 adag bevitele ajánlott.”

Viva Natura

Mint a fenti kutatási eredményből is látszik, mi magyarok sem fogyasztunk elegendő rostot. Sokszor kivitelezhetetlen a javasolt napi 4-5 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A Viva Natura a vitaminok mellett éppen ezért nagy hangsúlyt fektet az egészséges emésztést támogató termékek előállítására. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány példát: 

  • probiotikumként is működő Kombucha koncentrátumok, 
  • a méregtelenítést segítő szárítmányaik pl. Green mix 9, Green mix 18, 
  • emésztést segítő Ananász-papaya-kurkuma kapszula, kombucha, 
  • és a prebiotikus hatású rost választékkal melyek Almarostpor, Almapektin, Probifiber, Colon Ctrl, és a szuper élelmiszer az Univerzális növényi rost komplex.

Világszerte tudományos kutatások bizonyítják már, hogy azok között, akik naponta átlag 35 g növényi rostot fogyasztottak, 40 százalékkal kisebb volt a vastagbélrák előfordulása, mint azoknál, akik ennek csak felét. 

Egészségünket ne bízzuk a véletlenre. Keressétek bátran webáruházunkat, írjatok, hívjatok segítünk. 

Rápolti Ágnes

www.vivanatura.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés