A természet színpompás ajándékai

A természet színpompás ajándékai

Mindannyian hallottuk már a nevét és több kevesebb ismerettel rendelkezünk is róla, azonban a sok jótékony hatása miatt érdemes nem csak a nevét említeni, hanem fogyasztani is.

A flavonoidok leginkább a növény virágzatában és a terméseiben találhatóak meg. A növény anyagcsere-folyamatainak egyik speciális hatóanyaga. A változatos kémiai szerkezetük miatt igencsak változatos funkciókat töltenek be. Feladataik közé tartozik a virág UV védelme, de antibakteriális, antioxidáns hatása is van.


Flavont színéről, embert barátjáról…

Amikor meghalljuk, hogy flavonoid, akkor a legtöbb emberben a piros, sötét bordó szín jelenik meg. A flavonoidok neve a latin flavus szóból ered, ami azt jelenti, hogy sárga. A flavonoidok egyes származékai sárgák, de az antociánok, amik a flavonoidok népes családjába tartoznak, bizony már inkább vöröses-lilás színűek. Tehát, aki a flavonoid szó hallatán bordós színt lát maga előtt, az nem téved.

Kíváncsi Nagyjaink kutatása

A flavonoidok élettani hatásaira Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István is kíváncsiak voltak, így 1936-ban, közösen vizsgálták C-vitaminnal kombinálva. Legfontosabb hatásuknak az érfalvédő szerepüket tartották és így ez a gyógyászatban is elfogadottá vált. A flavonoidok ettől sokkal jelentősebb kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. 

Élettani hatások

Védik és erősítik az érfalat, vénatonizáló hatással rendelkeznek (Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István 1936).  A mikrovérzések, vérnyomás-ingadozás, vénás pangás, érszűkület és egyéb kóros érrendszeri elváltozások gyakran vezethetőek vissza az érfal károsodására, rugalmasságának csökkenésére („törékeny”) és túlzott áteresztő képességére. Ezekben a kórképekben, illetve cukorbetegség bizonyos érrendszeri szövődményeiben a flavonoidok hatékonyan alkalmazhatóak.

Prevencióban is nélkülözhetetlen

A flavonoidok széleskörű hatásai a prevenció területén betöltött szerepük miatt kiemelkedő. Nézzük például a kardiovaszkuláris prevenció területét. Rendkívül fontos a szív és keringési rendszer problémáinak megelőzése. A kardiovaszkuláris történések még ma is a vezető halálokok között, előkelő helyen szerepelnek. A flavonoidok rendszeres fogyasztása egészséges életmóddal (táplálkozás, rendszeres mozgás) kiegészítve nagymértékben csökkentik a kialakulásuk esélyét.

Antioxidáns hatás 

Elismert a gyulladáscsökkentő és immunrendszert támogató hatása is. Többlépéses folyamaton keresztül képesek aktiválni a természetes ölősejteket (NK) és a makrofágokat is. A gyulladás számos mediátor (prosztaglandinok, leukotriének, citokinek) keletkezésével járó öngerjesztő folyamat, amely szoros összefüggésben van az aktivált immunrendszer működésével. A flavonoidok képesek ezeknek a mediátoroknak a kialakulását gátolni. A gyulladás során az elpusztult sejtekből és a védekező makrofágokból gyökök válnak szabaddá, amelyek tovább károsítják a szomszédos sejteket. Azonban a flavonoidok antioxidáns hatásuknak köszönhetően ezeket a folyamatokat is mérséklik.

Szervezetünkben az oxidatív-stressz következtében túl sok szabadgyök képződik. Az ilyenkor, szervezetünkben feleslegként jelenlévő szabadgyökök kulcsfontosságú molekulákat (fehérjéket, nukleinsavakat stb.) károsíthatnak. A flavonoidok képesek ezeket a szabadgyököket gátolni.

És még….

Az előbb említett hatásokon kívül még görcsoldó, enyhe vízhajtó, perifériás és agyi keringést javító hatásuk is van. A legújabb kutatások most a flavonoidok kognitív funkciókat javító hatásával foglalkoznak (Oxford Academic).

A természet csodás ajándékai a flavonoidok, nem csak a szemet gyönyörködtetik, a lelket táplálják, hanem a testünk folyamataiban is nélkülözhetetlen segítségünkre vannak. Keresse a Viva Natura flavonoid termékeit webáruházunkban ahol rendszeres kedvezményekkel, akciókkal várjuk. 

Források:

Flavonoidok Dr. Kursinszki László Semmelweis Egyetem, Farmakognóziai Intézet – 2017 – http://semmelweis.hu/farmakognozia/files/2017/03/Flavonoidok-2017.pdf 

Systematic Review of the Effects of Blueberry on Cognitive Performance as We Age – Sabine Hein, MSc, Adrian Robert Whyte, PhD, Eleanor Wood, MSc, Ana Rodriguez-Mateos, PhD, Claire Michelle Williams, PhD – The Journals of Gerontology: Series A, Volume 74, Issue 7, July 2019, Pages 984–995, https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/74/7/984/5426450 

www.vivanatura.hu

Rápolti Ágnes-Bell Barbara

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés