A Rhodiola (Rhodiola rosea) gyökere oldja a streszt és elűzi a depresziót

rhodiola rosea

A Rhodiola (Rhodiola rosea) gyökere oldja a streszt és elűzi a depresziót

A Rhodiola rosea évelő növény. Magyar neve: rózsás, vagy illatos varjúháj, mert gyökere rózsaillatú. Egy szibériai mondás szerint 100 évig él az, aki a Rhodiola teáját issza. 

A Rhodiola Rosea Kelet-Szibériában honos, és tengerszint felett 3.300 – 6.000 méter magasságban nő. Sárga virágainak illata a rózsaolajhoz hasonlít, innen a „rosea” név. Kelet- és Közép-Ázsia népeinek ősi írásos emlékeiben gyakran esik szó egy szent növényről, melynek „természetfeletti” gyógyító erőt tulajdonítanak. A szájhagyományban legendák keringtek róla, úgy tartják, aki naponta egyszer iszik a gyökeréből főzött teából, 100 évig fog élni.
A növény tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, amelyek a levélrózsa közepe felé haladva egyre halványabbak lesznek. Levélcsúcsai enyhén pirosak. Fürtökben nyíló virágai igen aprók. Nem túl vízigényes, ezért akár hosszabb időt is képes víz nélkül átvészelni. Meszes és savanyú talajon egyaránt megél. Természetes körülmények között elsősorban északon, alhavasi területeken él. Megtalálható Szibériában, Oroszországban, Ázsiában, az Altáj hegységben, Kína északi és délnyugati részén, Izlandon, Skandináviában, Kanadában valamint Alaszkában.
A Rhodiola rosea a kelet-európai és az ázsiai népek által évezredek óta ismert. Népgyógyászatban előszeretettel használt növény.
A drogkereskedelemben általában a rhizomát forgalmazzák, bár a gyökérzet biológiai aktivitása is igen értékes. Fontos hatóanyagai a fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin és szalidrozid), a flavonoidok és az aromaanyagok, az illóolaj összetevői.
A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:
– Alkalmazták rossz hangulat, krónikus fáradtság ellen, nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként és serkentőszerként. Jó közérzetet és szellemi frissességet biztosít és javítja az emlékezetet.
– Javítja a munkateljesítményt és a sportolók teljesítőképességét és kitartását
– Stressz és depresszió elleni hatás. A rosovin és salidrozid hatóanyag növeli a szerotonin és dopamin szintet az agyban, így csökkenti vagy megszünteti a depressziót, valamint csökkenti a kortizol és glükokortikoid szintjét, illetve az egészségesnek megfelelő szinten tartja azokat.
– Kardioprotektív (a szív- és érrendszeri problémák elleni hatás). Normalizálja a rendellenes szívverést (aritmia), megszünteti a helyi vértelenséget, valamint fájdalomcsillapító.
– Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások
– Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás).Daganat ellenes hatást fejt ki a szervezet mérgekkel szembeni ellenállásának növelése útján. A Rhodiola rosea csökkenti a rákellenes gyógyszerek toxikus hatását. A Rhodiolával való kezelés javítja a leukociták és T sejtek immunitását.
– Szívritmusszabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen
– Mentális és kognitív funkciók javítása
– Növeli az agy és izom vérellátását
– Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust
– Javítja a szexuális funkciókat és hatásos lehet a szexuális zavarok gyógyításában mindkét nemnél.
– Antidiabetogén (szénhidrát-anyagcsere szabályozásának összehangolása). Cukorbetegeknél sekenti az inzulin termelődését, illetve növeli az inzulinérzékenységet és ezáltal csökkenti a vércukorszintet
– Májvédő hatás, Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén
– Enyhíti a fejfájást.
– Javítja a DNS-ben okozott károkat
Rhodiola Rosea a népi gyógyászatban
Rhodiola rosea close fullA Rhodiola Rosea gyógyító hatását már az 1200 évvel ezelőtt íródott tibeti „Four Medical Dictionary” oldalai is megörökítik. Tibetben a Qing Dinasztia uralkodásának századaiban (1644-1911 isz.) a katonák folyamatosan fogyasztják erősítőszerként, életerő esszenciaként, energiáik feltöltésére.
Kínában kutatók figyeltek fel a titokzatos növény csodálatos képességére, ahol gyökerét szívinfarktus megelőzésére alkalmazzák vértisztító- és vérkeringést serkentő hatása miatt.
Mongol orvosok a rák kezelésére és a tuberkolózis orvosságaként írják fel betegeiknek.
Orosz népgyógyászatban évszázadokon keresztül eredményesen alkalmazzák megfázásra, influenza jellegű betegségek kezelésére, szív erősítésére és szívszélhűdés elleni szerként. Hiszik, hogy meghosszabbítja az életet, és fogyasztóját megerősíti a testet, lelket ért káros hatásokkal szemben.
Amiatt, hogy a Rhodiola Rosea milyen módon hat a szervezetre napjainkban az érdeklődés középpontjába került.
Nyugati orvoslásban
Az aranygyökér első írásos emléke ie. 77-ből származik, ebben Dioscorides, a görög orvos (belgyógyász) ír az általa elsőként használt Rhodiola Rosea gyógyszerként való alkalmazásáról, és erről beszámol a De Materia Medica-ban.
Sara Hedman svéd kutató gyűjtötte össze a Rhodiola népgyógyászati alkalmazására vonatkozó ismereteket. Tanulmányában leírta, hogy az ókorban a rómaiak és görögök a fáradtság leküzdésére, a vikingek az állóképesség növelésére és másnaposság elleni gyógyírként is itták a rózsagyökérből készült italt. Közép-Európában fájdalomcsillapításra, fejfájás elleni szerként, valamint általános erősítőként hasznosították.
De a Rhodiola-t leginkább a Távol-Keleten és Szibériában értékelték nagyra. A kínai császárok különleges alakulatokat küldtek az Urál-Altáj hegységbe az értékes gyökérért, a szibériai őslakosság körében pedig számtalan történet kering a gyökér misztikus erejéről, hasznáról.
Alkalmazták erőnlét fokozására, munkaképesség növelésére, magassági betegség leküzdésére, de kezeltek vele depressziót, álmatlanságot, impotenciát, különböző bélbajokat és idegrendszeri betegségeket.
Évszázadokon keresztül csak a beavatottak és családtagjaik ismerték a vadon termő aranygyökér termőterületét, illetve a begyűjtés helyét, a kivonat elkészítésének titkát. A tibetiek szerint rendszeres fogyasztásával 100 éves kort is meg lehet érni jó erőnlétben.
A szovjet vezetés és a Rhodiola Rosea
A hatvanas években Vlagyivosztokban létrehoztak egy új kutatóintézetet (Institute of Biologically Active Substances), ahol Brekhman és Dardymov professzorok vezetésével számos kutató csoport vizsgálta a rózsagyökér (Rhodiola rosea) hatóanyagtartalmát, hatását.
Az igen érdekes és értékes kutatási eredményeket nem csak az űrhajósok és az élsportolók teljesítőképességének növelésére, hanem a Központi Bizottság idősödő tagjai és a párt vezetőinek szellemi-fizikai állapotának javítására is használták. Krilov professzor kutatási eredményeit hosszú ideig titokban tartották.
Egy másik kutató, Lishmanov vizsgálatai bebizonyították, hogy a Rhodiola kivonata csökkenti a stressz okozta szívkárosodást, valamint hogy hatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben. Ráadásul abszolút mellékhatás-mentesen!
A svéd Gyógynövénykutató Intézetben az orosz kutatók eredményei alapján indult el egy kutatási program, amelynek eredményeként megszületett – már a viking időkben is használt, „Nordens mirakelört” (északi csodafű) néven ismert – első skandináv rózsagyökér alapú biotermék.
Alkoholos kivonatuk hivatalos az Orosz Gyógyszerkönyvben, és gyógyszerboltokban kapható, mint pl. az „Altajszkij Elixir” nevű gyógyital, amely 30%-ban tartalmaz rózsagyökeret.
Közbeszéd szerint, teájának napi fogyasztása 100 éves életkor elérését teszi lehetővé.
Az amerikai tudományos élet is az 1998-as évektől kísérletesen alkalmazza a Rhodiola rosea kivonatokat, rendszeresen beszámolnak az immár kettősvak, placebo vizsgálatokkal klinikumban végzett kutatási eredményekről.
Alkalmazták rossz hangulat ellen, krónikus fáradtság ellen, nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, és mint serkentőszert, munkateljesítmény javítására is.
Klinikai kísérletekben igazolták azt a sokféle hatást, amelyet az évszázados tradicionális gyógyászat is alkalmazott. A XXI. század modern biológiai, fejlett kémiai műszerei, a kísérletes orvostudomány ismeretei biztosítékot adtak arra, hogy érdemes és fontos ezt a bizonyítottan kivételes izgalmas növényt, a Rhodiola Rosea-t kellő mennyiségben termeszteni, hogy a gyökerének kivonatát minden ember számára hozzáférhetővé tenni.
Adaptogén meghatározása
Különféle természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, és amelyeknek általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásai.
Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket.Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.
Az emberi test külső és belső körülményi változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.
Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.
Mivel folyamatosan fogyasztjuk, egy adaptogén nem lehet mérgező. Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Egy adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban.
Használata
Íme néhány fontos tudnivaló és tanács annak érdekében, hogy a Rhodiola Rosea a lehető legeredményesebben járuljon hozzá egészségünk megőrzéséhez.
Gyógynövény alapú készítményeket célszerű sok folyadékkal bevenni. A napi bevitt folyadék mennyisége legalább 2,5-3 liter legyen.
Folyamatos felszívódású tablettákat egészben kell lenyelni, mert a darabokra tört vagy szétrágott tabletta, emésztése és felszívódása hamarabb történik, ezért rövidebb idő alatt ki is ürül a szervezetből.
A Rhodiola Rosea szedése bizonyítottan nem jár mellékhatásokkal.
Naponta 1 vagy 2 kapszula szedése ajánlott. Az egyiket reggel a másikat kora délután, mivel befolyásolja az alvást.
Azok a személyek, akik izgulósak, ideg feszültségben vannak, kisebb dózissal kezdjék majd fokozatosan növeljék azt. A dózis egyébként 3x200mg mértékre növelhető, de szükség szerint akár 1000mg/nap is lehet.
Források: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-rhodiola-rosea.php
http://rhodiola.hu/
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés