http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

B5-vitamin

Általánosan ajánlott: pattanások, börszennyeződések megszüntetésére, aktiválja a sebgyógyulást, ösztönzi a bőrsejtek képződését,
A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére: a görög eredetű név jelentése: mindenütt előforduló, tehát arra mutat, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben.
B5-vitamin (pantoténsav) vegyes táplálkozás esetén elegendő mennyiségben jut a szervezetbe. Hiánya okozta betegség nem ismert. Az acetilkolin-szintézisben játszott szerepe műtét utáni állapotban a bélműködés serkentését eredményezheti. Miután a pantoténsav szintén az energianyerő folyamatok része, az anyagcsere számos fázisában fontos szerepet játszik.
B5-vitamin (pantoténsav) a kortizol nevű hormon termelésében vesz részt, amely segít a stressz kezelésében és csökkenti a gyulladást. B5-vitamin nélkülözhetetlen a hormonális egyensúlyban, részt vesz a zsír és koleszterin csökkentésében.
A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, a hámépítésben és a hajnövekedésben is fontos szerepet játszik.
Egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést.
B5-vitamin hiánytünetei leginkább az olyan országokra jellemzőek, ahol sok kukoricát fogyasztanak, pl.: Észak-Amerikában, Olaszországban és Erdélyben is, ugyanis a kukoricában található egy olyan anyag, amely gátolja a B5-vitamin felszívódását. Magyarországon leginkább az alkoholistákon észlelhető hiánya.
B5 vitamin megtalálható: máj, élesztő, szója, hús, korpa, teljes kiőrlésű liszt, gomba.