http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

B1-vitamin

Általánosan ajánlott: energiaszint növelésére, idegrendszer energiaellátására, koncentrálóképesség javítására, anyagcsere folyamatok javítására, segít a mozgásszervi betegségeken
Jobb közérzetet és szellemi teljesítőképességet biztosít.
A B1-vitamin (tiamin) hiánybetegségéről - a beriberiről - már a VII. században születtek leírások, de kezelésében az első sikereket csak az 1800-as évek végén érték el. 1912-ben Funk hántolatlan rizsből izolálta először az antiberiberi faktort és nevezte el "vitamin"-nak, azaz az élethez nélkülözhetetlen aminnak. 1936-ban Williams, aki először 1910-ben kezdte kísérleteit a B1-vitaminnal, leírta kémiai szerkezetét és elnevezte tiaminnak.
A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól oldódik.
Létfontosságú minden sejt működéséhez, különösen az idegsejtekéhez, részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegsejtek anyagcseréjében. Hiányállapot megelőzésére gyakran használják cukorbetegségben, Chron-betegségben, szklerózis multiplexben. Az acetilkolin agyi hatását utánozni és elősegíteni képes, a megfelelő agyműködéshez nélkülözhetetlen. Javíthatja a memóriát és a közérzetet. Epilepsziásoknak a gyógyszeres kezelés mellett a mentális funkciók javítása érdekében ajánlott lehet a fogyasztása (orvosi javaslatra és felügyelet mellett). Antioxidáns, vérképzést segítő, méregtelenítő hatású. Néhány jel arra utal, hogy egyes rákos megbetegedésekben növelheti a sejtek osztódását, ezért a betegség fennállása esetén csak orvosi kontroll mellett használjuk. Enyhe vízhajtó hatása van. Az általunk fogyasztott cukrokat a szervezetünk számára hasznos anyagokká alakítja át.
Derűsebbé tesz, és segít a mozgásszervi betegségen is, regenerálja az idegeket, csökkenti a szorongást.
B1-vitaminhiány leggyakrabban alkoholizmusban lép fel, mivel az alkohol a B1-vitamin felszívódását gátolja. Hiánya emlékezet és járászavarokkal és egyéb idegrendszeri tünetekkel jár. Hiánytünetei még: beriberi, depresszív hangulat, félelemérzés, étvágytalanság, hányinger, később a pszihés és a szomatikus aktivitás is csökken. A túl sok cukor és fehérliszt fogyasztása garantáltan B1-vitaminhiányt okoz.
B1-vitamin túladagolása károsíthatja a pajzsmirigyet, valamint az inzulintermelést és B6-vitamin-hiányt, illetve a többi B-vitamin hiányát okozhatja.
B1-vitamin található a gyümölcsökben, főzelékfélékben, tejben, májban, élesztőben, kukoricában, a barna kenyérben, a gabonafélék, a hüvelyesekben.