Lépes méz – A legegészségesebb édesség

mez

Lépes méz – A legegészségesebb édesség

A lépes méz a legtermészetesebb élelmiszer. Emberi beavatkozás nélkül készül. A csomagolásáról a méhek gondoskodnak. Ízletesebb és illatosabb a pörgetett méznél, mivel nem érintkezik a levegő oxigénjével, így nem oxidálódik plusz a méhek által gyártott viasz íze, illata és jótékony hatása is benne van. EGYSZÓVAL A LÉPESMÉZ A TERMÉSZET CSODÁJA AZ EMBER SZÁMÁRA.

 

 

De valóban mi is a lépes méz?

Ez egy természetes termék. A lépes méz az egyik legkitűnőbb méhészeti termék, helyesebben a legértékesebb méz, amelyet a méhek érlelnek és viaszfedéllel fednek be. A lépekben vagy keretkékben termelt lépes méz bármely mézfajtából származzon is fogyasztható, még azok is, amelyek bizonyos idő után kristályosodnak. Általában a lépes mézet rágva fogyasztják és a viasztartalmat nem nyelik le.

A lépes méz biológiai értéke sokkal magasabb a méznél. A viasz igen sok vitamint tartalmaz, különösképpen A Vitamint, valamint más aktív hatóanyagokat is, melyeket a rágás alkalmával az emberi szervezet a mézzel együtt hasznosít.

A méhviasz összetételében számos és változatos kémiai anyag szerepel: zsíros alkoholok, színező anyagok, cerolein, A vitamin, baktériumfejlődést gátló anyagok stb. Mindezen anyagok kölcsönzik a viasznak lágyító, hegképző és gyulladásellenes hatását. A viaszt a legrégibb idók óta használják fertőzött sebek és bőrbajok kezelésére, míg a gyógyszeriparban mint tapaszt. Az utóbbi időben a viasz sokkal szélesebb körben nyer alkalmazást, más méhészeti vagy gyógyszeripari termékekkel keverve különböző kenőcsök és krémek készítéséhez használják.

Mire jó a lépes méz?

          A lépes mézet lehet naponta, vagy kúraszerűen, tehát folyamatosan is enni, de csemegeként is kiválóan megállja a helyét. A viaszt rágjuk meg, lenyelni nem feltétlen szükséges, bár érdemes, hiszen abban is sok értékes elem található.

          Hozzájárul a fogak tisztántartásához és fertőtlenítéséhez.

          A légzőszervek bántalmainak kezelésénél a lépes méz kiváló szolgálatot tesz.

          A pörgetésnél a lépek fedelezéséből nyert viasz fedelecskéket ugyanerre a célra használjuk. A lépes mézet és a sejtfedeleket hosszabb időt rágjuk, így különösképpen a légzőszervek nyálkahártyájára gyakorolnak gyógyító hatást. Lépes méz hiányában használjunk folyékony mézet de mindenképpen előnyösebb a lépes méz.

          Ha bevan dugulva az orrunk egy darabka lépes mézet rágcsáljunk 5-6 percig és kidugul az orrunk.

          Homloküreg gyulladásnál szintén segít a lépes méz ha 4-6 óránként 15 percig rágcsáljuk a lépet. 6-8 adag után normalizálódik a beteg állapota.

          Akik allergiában szenvednek ha körülbelül egy hónappal azelőtt, hogy esedékes lenne az allergia megjelenése, naponta egyszer lépes mézet fogyasszanak. Vagy egyáltalán nem lép fel a betegség, vagy ha fel is lép, nagyon enyhe formában. Az allergiás betegeknek ajánlott napi 3 kanál méz az év minden napján.

          A legjobb altató a lépes vagy folyékony méz.

          A lépes méz köhögés ellen is nagyon hatékony.

          Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, szellemi megterhelés fáradság, lelki trauma, terhes és szoptatós anyáknak, gyerekeknek, időskorú betegeknek, operáció utáni állapotok javítására, torokfájás, hasi görcsök, emésztőrendszeri betegségek, stb.

          Érdemes fogyasztani szellemi vagy lelki megpróbáltatások idején is.

A lépes méz fogyasztásának ismert mellékhatása nincs, így bármely életkorban nyugodtan alkalmazható. Ráadásul az egész szervezetnek jót tesz, ha cukor helyett édesítőszerként is ez kerül az ételekbe, italokba. Ha teát vagy kávét édesítünk mézzel, az kevesebb kalóriát jelent, de több energia nyerhető vele.

 

 

 Birtalan Katalin -Természetgyógyász

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:
Tetejére görgetés