http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Rost

Általánosan ajánlott: emésztés javítására, belek egészségének megőrzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, a belek túlérzékenységének enyhítésére, vércukorszint stabilizálására, fogyás elősegítésére, epekő kialakulásának megelőzésére
A rostnak önmagában szinte semmilyen tápértéke nincs, mégis fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben. Az emészthető rost a növényi sejtek és sejtfalak alkotóeleme, amelyek a vízben megduzzadnak. Ezeket a vastagbélben található baktériumok lebontják. Emészthető rostok például a pektin, a növényi mézga, nyák- és gumianyagok. Az emészthetetlen rost - mely a gabonaszemekben is megtalálható - főleg a lignin, amely növényi sejtfalakat épít és a fás növények alkotórésze. Ez megköti a vizet, de nem duzzad meg. Megemészthetelenül halad át a beleken, nem szívódik fel, és a szervezet enzimjei sem bontják le.
A rostos élelmiszerek alapvető D-vitamin-forrásunkat jelentik, többségükben található A- és E-vitamin, sőt életfontosságú nyomelemek is. (Például a zabpehely nagy mennyiségű vasat, a búzacsíra rezet tartalmaz, csakúgy, mint a fokhagyma). Ezek az életfontosságú nyomelemek gátolják a rosszindulatú folyamatokat, és segítik azok megelőzését.
Az élelmi rostok poliszacharidokból és ligninből állnak, fontos szerepet játszva az emésztés folyamatában.
Léteznek vízoldékony növényi rostok ezek állaga zselészerű -, amelyek az emésztőrendszerben megkötik a koleszterint, így az nem tud felszívódni. A vízben nem oldódó rostokat pedig a természet "seprőjének" nevezhetjük. Csökkentve a táplálék áthaladási idejét, kevesebb méreganyag felszívódására adnak lehetőséget, mintegy kisöpörve azokat. A modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különböző betegségeinek kialakulásában az egyik fő tényező a rostszegény táplálkozás.
A rosthiány cukorbetegséggel, szívbetegségekkel, emésztési panaszokkal, aranyérrel függhet össze. Az emészthető rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulinszükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből.
A bolhamag útifű segít szabályozni a bélműködést a székrekedéstől, hasmenéstől, aranyértől vagy az irritábilis bél szindrómától szenvedő embereknél.
Bizonyos adatok szerint a rost segít a fogyni vágyóknak úgy, hogy a gyomorban teltségérzetet vált ki, és csökkenti az étvágyat, lassítja a gyomorürülést is, melynek során a félig megemésztett étel elhagyja a gyomrot.
Rostban gazdag nyersanyagok például a zöldség- és főzelékfélék: alma, feketeribiszke, málna, egres, földieper, káposztafélék, karalábé, sárgarépa, lencse.
A magas rosttartalmú ételek hirtelen fogyasztása haspuffadást és hasi fájdalmakat okozhat. Különösen a bab és más hüvelyesek fokozzák a bélgázképződést.