Zöldvér Életminőség program – Jakab István

zoldver_program_1200_600

 

 Zöldvér Életminőség program – Jakab István 
Isten nemcsak Noénak üzent!
Ki tehet róla, hogy csak ő hallota meg…
   Az évtizedek óta tartó emberszennyezés nagyobb veszedelem az emberiség számára, mint az özönvíz. Az emberszennyezés belülről rombolja szét az emberiséget. A lúgosítás egy üzenet, amelyet vagy meghallunk vagy nem. Sokan azt mondják, hogy „persze, megint egy úri huncutság”. Erre azt kell mondjam, hogy méregteleníteni, lúgosítani mindenáron kell, mert ennek hiányában az egész emberiség ki fog pusztulni. Ez jóval nagyobb veszedelem, mint az AIDS, a kokain vagy a marihuána, mert egy ideig teljes egészében tünetmentes, láthatatlan, rombolja az életminőséget, a kollektív jó közérzetet, az emberiség általános egészségi állapotát.
   Az emberszennyezés fogalma: minden emészthetetlen táplálék (mesterséges anyagok, szintetikus vitaminok) biológiai kapcsolat nélkül bevitt anyagok, idegenek testünk számára. Azon kívül, hogy értéktelenek, tehát nem képesek sejtjeinkbe beépülni, felgyülemlenek a sejtek közötti térben és az idő előrehaladtával akadályozzák a létfontosságú anyagcsere folyamatokat.
A mérgek és a savasító anyagok sejtszinten fojtanak meg bennünket.

   Az adalékok, aromák, emulgeálók, pufasztók, ízfokozók, színfokozók, szintetikus vitaminok, mesterséges táplálkozás-kiegészítők, szervetlen ásványok temetőjévé vált testünk. Ez eredményezi energiahiányos, erőtlen, cselekvésképtelen, fáradékony egészségi állapotunkat. Ez minden betegség forrása.
A sejt-közötti térben felgyülemlett testidegen anyagok megváltoztatják az alapvetően lúgos bázisú közeget, ezért a sejthártyán kívül megnövekszik az ozmotikus nyomás, a sejten belül pedig csökken, ezáltal sejtszinten vízhiány lép fel. Ez a sejtegyensúlyi zavar számos betegség kialakulásának alapja.

„Nincs olyan rákkeltő organizmus, vírus, baktérium, gombásodás, élesztő, féreg vagy bármi más, aminek esélye lenne a fennmaradásra egy egészségesen működő szervezetben”.
Dr. James P. Cima
   A betegség nem azért lett, mert valami mikroorganizmus bekerült a szervezetbe. Az mindig is ott volt, csak valami átalakította egy betegséget okozó formává. Az eredeti kiváltó ok tehát nem a vírus, hanem például egy sokk, vagy toxinok, vagy sugárzás, vagy negatív gondolkodásmód stb. –, azaz mindig a legyengült test kémiai traumája, amely savas kémhatású oxigénhiányos szöveteket eredményez, ami a mikrobák elszaporodásának kedvez.
R. R. Rife
   Az nagyon jó hír, hogy végre az orvosok, természetgyógyászok, táplálkozás-terapeuták felfedezték, hogy testünk elsavasodása korai öregedéshez és számos betegség kialakulásához vezet. Az már kevésbé jó hír, hogy sok esetben mindenféle kémia szerekkel és módszerekkel próbálnak lúgosítani.
Testünk óriási biológiai üzem, de a cukrokkal történő kémiai manipulációk miatt hívhatnánk akár óriási szeszgyárnak vagy zsírkombinátnak is. Ezt a bonyolult rendszert egyszerű kémiai adalékanyagokkal nagyon veszélyes befolyásolni.
Miért lúgosító zöld növényekkel lúgosítunk, amikor léteznek kémiai lúgosító szerek?
Az intelligens lúgosítás alatt azt a módszert értjük, amikor a szervezetbe juttatott speciális, a természetben megtalálható zöld növények keverékével képesek vagyunk lúgosító raktárainkat feltölteni. Ezekhez a tartalékokhoz tud nyúlni a test, amikor savasító ételeket, gyógyszereket, stresszingert vagy bármilyen más savas hatást előidéző irritációt érzékel. A passzív kémiai lúgosítók sok esetben károsíthatják a gyomorsav „védőárkát”, ugyanakkor gyors tranzitidővel távoznak a szervezetből. Tehát addig fejtik ki hatásukat, amíg az emésztőrendszerben találhatóak. Az előbb említett puferhatást nem képesek erősíteni.
A zöldek főbb érvei
   A zöldek nemcsak lúgosítanak, hanem testünk természetes ásványi anyag, vitamin, nyomelem és enzim készleteit is pótolják.
Ezért, aki a zöldek komplex tárházát rendszeresen fogyasztja, biztos lehet benne, hogy a sav-bázis egyensúly helyreállításáért jelentősen tesz, ugyanakkor természetes táplálkozás-kiegészítőkkel látja el magát.
A zöldvér lúgosító program termékei
   Ez a program 21 lépésből áll, amely átöleli a lúgosításon túl a szervezetünk méregtelenítését, természetes táplálkozás-kiegészítését, illetve életminőség javítására tett termék javaslatainkat.
A célhoz úgy gondoljuk, sokféle út vezet, a mi utunk csak az egyik lehetséges út.
Nem tartjuk etikusnak, ha könyvünkben termékeket ajánlanánk Önöknek. Amennyiben erre igényük van, megtalálják elérhetőségeinket, ahol termékeink után tudnak nézni.
Lúgosító program hál’ istennek egyre több van. Amennyiben a zöldvér lúgosító-méregtelenítő-életminőség javító programunkra kíváncsi, úgy ezt elküldjük Önnek postán, de letöltheti ingyenesen a www.vivanatura.hu weboldalunkról is, valamint készséggel állunk rendelkezésükre a 06 27/358-465 telefonszámon.
   A lúgosító zöldek növényi alkotóeleme a vitaminok természetes tárháza, a bennük lévő szerves savak, tökéletes transzporterek az ásványi anyagok beépítéséhez. Ezáltal válik a zöld keverék egy szerves kötésű, mindent adó szuperétekké.
„Minden szerves anyagokkal kapcsolatos dolog olyan bölcs célszerűségre utal, amely valami felsőbbrendű értelemtől származik”
                                                                        Jöns Jacob Berzelius
„A természet receptúrájához sem hozzáadni, sem abból elvenni nem szabad, mert ez a teremtés partitúrájának megsértését eredményezi”.
Jakab István
„A természet szorzótáblája” A szinergisták szimbiózisa
Ne tévesszenek meg bennünket a multivitaminok tájékoztatóján található hosszú táblázatok. A Mendelejev táblázat felsorolása nem jelenti azt, hogy ezek az anyagok képesek hatásukat kifejteni a szervezetben.
A zöld növényekben lévő hatóanyagok szinergista hatásúak, amelyek csak akkor lépnek fel, amikor a tápanyagok, a vitaminok, a bio-fa vonoidok, enzimek, a makro-, mikro- és a nyomele mek megfelelő arányban és minőségben állnak rendelkezésre. Az együttes hatás, amelynek eredményeként a hatóanyagok ugyan összeadódnak, de összhatásaik viszont „felszorzódnak”. Tudósok próbálják a természet szorzótábláját utánozni, de ma még – hála Istennek – nem ismerik a természet receptúráját. Viszont most már érthető, hogy a természetben előforduló élő anyagok miért tudnak hatásosabbak lenni bármilyen mesterséges készítménynél.
Lúgosítás hatása az immunrendszerre és az allergiára
   Számos, ha nem is az összes immunrendszeri problémát a pH-érték egyensúlyhiánya, a hatékony, barátságos baktériumok hiánya, valamint az antibiotikumok felesleges használata következtében rezisztenssé vált vírus- és baktériumtörzsek okozzák.
Az elmúlt 50 évben az átlagos várható élettartam a nyugati országokban 10 évvel nőtt. Másrészt bizonyos krónikus beteg ségek – mint az asztma és az allergia – előfordulása 100%-kal nőtt 10 év alatt!
Fő feladatunk elsősorban nem az életkor meghosszabbítása lenne, hanem az életminőség biztosítása. A lúgosítás az első lépés annak, aki egészség-be-fektető akar lenni. Ezzel együtt fontosnak tartjuk, hogy a sav-bázis egyensúly helyreállítását követően bele ink újra szervezetbarát baktériumokkal népesüljenek be.
A lúgosítási program mellékhatása lehet a fogyás
   Számtalan olyan fogyókúrás program van, amely gyors súlyvesztést ígér. Néhányuk igen veszélyes az egészségre. Mivel a legtöbb étel nem ég el tökéletesen, a szervezetben hulladék marad vissza. Minden fogyókúrázónak tudomásul kell vennie, hogy amíg a szervezete el van savasodva, addig a savas gyököket a szervezet a fogyókúra során minden esetben a zsírszövetekbe teszi. Amikor helyreáll a szervezet sav-bázis egyensúlya, akkor a test a zsírszövetekről is lemond. Ha valakinek jó a bélfórája és enzimgazdag diétán van, akkor kevesebb hulladék halmozódik fel.
A kefír és a Kombucha probiotikus ételek, melyek a jóindulatú baktériumok kiegyensúlyozásában hatásosnak bizonyultak, így a felhalmozódott bomlástermékek lebontásában is. A diéták olyan enzimgazdag ételekkel, mint a papaya vagy az ananász, a kefír, a Kombucha, más szinten működnek és segítenek eltávolítani a bomlástermékeket.
A felesleges savas bomlástermékek természetesen részben kiürülnek a vesén, a tüdőn és a bőrön stb. keresztül, de egy részük elraktározódik a test szöveteiben és az ízületekben, ami köszvényt és ízületi gyulladást okoz.
Méregtelenítés – lúgosítás Kombuchával
   Az aktív lúgosítás végtermékeit, a felszabadult savas bomlástermékeket hatékonyan és gyorsan kell eltávolítani a szervezetből.
A savas közeg megszűnését követően számos kórokozó gomba, mikroba elpusztul, testének – erősen toxikus – bomlás termékeit is ki kell üríteni a szervezetünkből. A máj a fő méregtelenítő, az ő védelméről is kell gondoskodni.
A Kombucha az élő szervezet számára hasznos baktériumok és más mikoorganizmusok szimbiózisban élő együttese. Támogatja a máj glükuronsav termelését. A Kombucha tea ugyanakkor természetes energiaital. Elsősorban azért előnyös a fogyasztása, mert élő táplálék, vagyis kellő mennyiségben és arányban tartalmazza az élő szervezet számára nélkülözhetetlen szervezetbarát baktériumokat, enzimeket, gombaféléket, vitaminokat és más bioaktív anyagokat. Teljesen természetes, friss, szervezetbarát, bioaktív, biomassza-tápláléknak tekinthető. Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, öngyógyító mechanizmusának beindulásához.
Javítja az étvágyat, helyreállítja az emésztőrendszer normális működését, mivel azonban elősegíti a zsírszövetek lebontását, nem következik be testsúlygyarapodás, a túlsúlyos embereknél inkább fogyás kezdődik. Normalizálja a keringést, a vérnyomást, a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert. Oldja a stresszt, fokozza a fizikai és szellemi teljesítményt. Fogyasztása előnyös érszűkület és visszértágulat esetén. Oldja az ízületekben lerakódott húgysavat, ily módon segít a köszvé-nyeseknek. Mérsékli az izomfájdalmat.
Hozzájárul az epe- és vesekő feloldásához. Elősegíti a csont szövetek képződését, gyorsítja a körömnövekedést, erősíti a haj hagymákat. Természetes antibiotikus hatása gyulladásoknál jól használható.
Bár a Candida-gombások közül sokan idegenkednek a Kombuchától, ők is nyugodtan fogyaszthatják, mert a Kombucha lúgosító hatása fékezi a Candida szaporodását, aktívabb anyag cseréje révén valósággal kiszorítja a szervezetből a Candida-gombát és más élősködőket. Enyhíti a klimaxos tüneteket.
Az öregedési folyamatok lassítása lúgosítással
   Az évek előrehaladtával a bomlástermékek felhalmozódnak szervezetünkben. A savas bomlástermékek lassú, de folyamatos felhalmozódásának visszafordítása megállítja az öregedési folyamatot, folyamatosan csökkenti az öregedést és lassan, de biztosan megszünteti az életkorral összefüggő betegségeket.
Az idősödő szervezetben sok élettani folyamat lelassul. Akkor tudjuk igazán támogatni ezt a folyamatot, ha könnyen elemeire bontható „rugalmas” szerves kötésű ásványokat, vitaminokat biztosítunk.
Ugyanakkor figyelembe kell azt is venni, hogy a táplálkozási szokásainkon is változtatni kell. Nem lehet egyszerre savasító ételeket enni, és lúgosság – boldogság életérzését megélni.
A savasító táplálkozás előtt, vagy után elfogyasztott zöldkeverék kompenzálja táplálkozási kihágásainkat, ugyanakkor a szervezet lúgosító puferjeit ilyenkor nem pótoljuk. Ezt az étkezést követő két óra elteltével újra elfogyasztott zöldkeverék segítségével tehetjük meg.
Lúgosítás kismamáknál
Lúgosság – boldogság
Többen kérdezték tőlünk a zöldkeverék fogyasztásával kapcsolatban, hogy javasoljuk-e kismamáknak a fogyasztását.
Egy nő életének legcsodálatosabb időszaka lehet, amikor áldott állapotba kerül. Ugyanakkor a női szervezet soha nem tapasztalt „megterhelésnek” van kitéve, amikor egy új élethez szükséges anyagokat biztosítja. A megszületett csecsemő az édesanya szinte minden ásványi anyag, vitamin tartalékát „elveszi”. Tudnunk kell, hogy az újszülött szervezete élete során a leglúgosabb állapotában születik. Ugyanakkor képzeljük el, hogy az édesanyja lúgosító puferjainak szinte 99%-át elveszti. Itt nemcsak azonnal a vaspótlásra kell gondolni, hanem feltétlenül a lúgosító puferek haladéktalan feltöltésére is. Az anyatej lúgos, tehát úgyszintén az anya szervezetéből a lúgosító anyagokat vonjuk ki. Nem lehet kérdés, a kismamák egészségének megőrzéséhez a lúgosítás a legfontosabb védekező mechanizmus kell hogy legyen; csak az a kismama tud megfelelő lúgos ásványokat biztosítani csecsemőjének, akinek van. A megszületendő csecsemő egészségi állapotának alapvető feltétele, hogy az édesanya testében minden olyan anyag rendelkezésre álljon, ami egy egészséges gyerek megszüléséhez szükséges. Évtizedek óta ismeretes, hogy a várandós és a szoptatós kismama magnézium szükséglete megháromszorozódik.
A zöldeket a terhesség folyamán és a szülést követően feltétlenül javasoljuk fogyasztani a kismama és a születendő csecsemő érdekében.
Lúgosítás sportolóknál
   Az intenzív sportolás az izmokban intenzív tejsav kiválasztódást eredményez, tehát a sportolók szervezetének lúgosítása kiemelkedően fontos szerepet kap. A küzdősportokban résztvevő lúgo sítás hiányában teljesítményüknek mindösszesen 10%-át képe sek leadni. Ugyanakkor a lúgosító zöldekben az ásványi anyagoknak, vitaminoknak, fehérjéknek olyan tárházát kapják, amelyek segítségével tökéletesen képesek izomtónusokat karban tartani, illetve növelni.

 

A lúgosító zöldek hány éves kortól adhatók gyerekeknek?
   Az anyatej kiválóan lúgosít, éppen ezért szoknak le róla nagyon nehezen a csecsemők. Amikor a kisgyerekeket szilárd tápanyagokkal kezdjük táplálni, általában ugyanolyan savasító életrendre állítjuk át, mint amelyet saját magunk táplálkozási szokásaink szerint követünk. A gyerek a mi példáinkat másolja, a mi táplálkozási szokásainkat teszi magáévá. Ebből adódóan, ha már tudjuk, hogy táplálkozásunk helytelen, akkor már gyerekeink táplálkozási szokásait alapvetően módosítsuk.
A szoptatás időszakot követően a gyermekorvos gyakran javasolja a tej fogyasztását. A tej az az anyag, ami szerves kötésű ásványi anyagokat és vitaminokat képes bejuttatni a szervezetbe, ugyanakkor a marhatej fogyasztásával az elmúlt időszakban elég sok negatív vélemény alakult ki. Ugyanúgy, mint a hús fogyasztásával nem kívánatos anyagok kerülhetnek a szer vezetbe, a marhatejre hasonló véleményeket hallhatunk. Éppen ezért szerves összetételben, nagy koncentrátumban a természet multivitaminjait lúgosító zöldekkel pótolhatjuk gyermekeinknek. Az ilyen módon biztosított szerves kötésű ásványi anyagok és vitaminok hozzásegítik gyermekünket a megfelelő fejlődéshez, a csontozat és a kötőszövetek kialakulásához.
Ugyanúgy idős korban, mint fiatal gyerekkorban is feltétlenül javasoljuk az ALEN Szuperétek fogyasztását, amely egyébként a XXI. század gyorsétke, mert Machuca professzor szerint, aki a készítményt megalkotta, mindent megad a testnek, amire szüksége van, és minden olyan anyagot nélkülöz, amely a testünknek fölösleges. Véleménye szerint a táplálékaink 88%-a felesleges, akkor miért fogyasszuk el; a 12% pedig benne van az ALEN-ben, amit egy idősödő és egy fejlődő szervezetnek egyaránt javasol.
A zöldvér rokona a piros vér
   Az emberi test sejtjeit és a zöld levélben lévő sejteket vizsgálva nagy hasonlóságot fedezhetünk fel. Például érdekes a zöld levélben lévő klorofll és az emberi vér hasonlósága. Fő különbség, hogy a klorofll magnéziumot, míg az emberi vér vasat tartalmaz, de kémiailag igen hasonló vegyületről van szó.
    A zöld levelek folyadéktartalma tulajdonképpen a fa vagy a fű vérének tekinthető. A gondolatmenetet továbbfuttatva, tulajdonképpen a „zöld vér” az emberi testben valódi piros vérré változik.
   A teljesség igénye nélkül csokorba szedtük azokat a lúgosító növényeket, amelyeket használunk a zöldvér lúgosító program keretében. Őszintén bevallhatjuk, hogy óriási sikereket értünk el a program kapcsán. A durvára őrölt, nehezen oldódó zöldeket nem könnyű felkeverni, lenyelni, de ezt a minimális kellemetlenséget kell elviselni cserébe azért, hogy a lehető legtermészetesebb formában, minimálisan roncsolva, testhőmérsékleten szárítva biztosítjuk a beltartalmi értékek maximumát.
   Fogják úgy fel, hogy ez is egy lépés a természet irányába. Ízlelő-bimbóink, testünk hamar hozzászokik a természetes táplálékhoz és szinte követelni fogja a lúgosító zöldeket nap, mint nap. Higgyék el, az eredmény is egy pár héten belül jelentkezik. Testünk valóban megváltásként, újjászületésként éli meg a lúgosítást a zöldekkel. Hogy mennyi ideig kell fogyasztani a lúgosítókat? Egy élet alatt elszennyezett testet nem lehet két hét alatt a savas mocsárból kimosni. De attól a perctől kezdve, hogy az egyensúly kezd visszaállni, testünk sokkal kellemesebb válaszokat ad a környezeti ingerekre, a külső behatásokra. Lépésről-lépésre lúgosítunk, ugyanakkor azt fogjuk tapasztalni, hogy már egyre kevésbé akarja testünk a savasító ételeket elfogadni. Mindenki, aki a lúgosítás útjára lép, életének megváltozásáról számol be. Minimális marketing költség áll termékeink reklámozására, de azt kell mondanunk, hogy a „suttogó” propaganda révén ma már több tízezer emberhez eljutott a zöldvér lúgosító program.
A lúgosító zöldek
Árpafű (zöldárpa)
Az árpafűből készített kivonat az őszi árpa friss tavaszi hajtásait tartalmazza.
A zöldárpa egyedülállóan magas koncentrációban és épp a szervezet számára szükséges arányban tartalmazza a számunkra szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, növényi fehérjéket és a klorofllt. A zöldárpa igazi vitaminbomba, amely más élelmiszerekkel összehasonlítva jóval magasabb arányban tartalmaz béta-karotint, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamint, folsavat, pantotént és nikotinsavat.
Az enzimek szervezetünkben a katalizátor szerepét töltik be, bármely életműködésünk elképzelhetetlen nélkülük. A zöldárpa bővelkedik a számunkra létfontosságú enzimekben, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás. Az SOD különleges hatású antioxidáns, amely jelentősen lassítja az öregedés folyamatát. A zöldárpa kloroflltartalma – a zöldvér – az emberi szervezetbe kerülve valódi piros vérré válik, emellett gyulladáscsökkentő hatása is érvényesül. Kiemelkedő szerves kálium, kalcium, magnézium, vas, réz és cink tartalma.
További információ Hagiwara: Zöldárpa, a mindentadó táplálék című fejezetben található a 251. oldalon.
Szerves kötés – rugalmas beépülés
Lucerna – „Minden étkek atyja”
A lucerna, mint kiemelkedően lúgosító élelmiszer, a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására alkalmas, és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére. Rendkívüli klorofll tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi megbetegedésben sikerrel jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani a testből.
A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat szervezetünkre. Így megtalálható benne a szaponin is, amely szinte kisöpri az artériákat.
Minden anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérerek meglágyítását. A véredények keményedése (szklerózisa) egy bizonyos kor után bekövetkezik.
A vérszegénység (sápkor) általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen leányoknál és nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből és ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami viszont szinte a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság csökkentését, hozzásegít a vérszegénység megszüntetéséhez.
Magas szerves kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazathoz és csontokhoz. Ugyancsak ennek a bázikus ásványnak köszönheti, hogy szívizom-erősítőként is számon tartják.
A köszvény nem újkeletű betegség. Régen a gazdagok betegségének tartották, azok kapták meg, akik sok húst fogyasztottak. A húsban, de főleg a disznóhúsban magas a húgysav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csukló- és térd izületeket. A lucerna lúgos hatása az izületekből kioldja a húgysavat, és ha rátérünk a lúgos hatású teljes étrendre, ebből a betegségből ki is gyógyulhatunk.
Rendkívül jó étvágygerjesztő tevékenységét annak köszönheti, hogy azokat az enzimeket tartalmazza, amelyek az emésztéshez szükségesek. Amikor képesek vagyunk megfelelően emészteni, és nemcsak a savas bomlástermékek „kriptái” vagyunk, megjön a régen nem tapasztalt étvágy. Azt tapasztaljuk, hogy gyorsabban nő a hajunk, finomabb a bőrünk, erősebb a körmünk.
   Legfőbb hatóanyagai: szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, valamint a kötőszövetek rugalmasságáért felelős L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését. A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához. A B17-vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátora ként tartják számon.
   A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyag ellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint a szoptatás időszakában serkenti a tejelválasztást. A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változókorban és a menopausa után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen. A jódban gazdag területen ter mesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mér tékben képes a jód felvételére. A jód fejleszti a tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet. A lucerna magas klorofll tartama fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressztűrés fokozásában. Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban. A réz jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és izületi problémák esetén is érvényesül.
Búzafű – a mindent adás tudománya
A fű levében lévő hatóanyagok – a növekedés és a termékenység elősegítőjét – a 30-as években Dr. Schnaubel és Dr. Koehler fedezte fel Amerikában, de a búzafüvet Ann Wigmore és Victor Kulvinskas tette híressé, akik sokakat meggyógyítottak súlyos betegségükből. A fatal füvek kipréselésével zöld levet nyertek, mely vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, fehérjék és klorofll gazdag forrása.
A friss gabonafüvekből készített levekhez ritkán jutunk. Az ökológiailag tiszta környezetben termesztett búzafűből kíméletes szárítással és őrléssel előállított búzafű por tartalmazza mind azt, amire szükségünk van.
A búzafűnek van a legmagasabb fehérjetartalma. Ez a fehérje viszont sokkal könnyebben emészthető, mint a húsban található fehérjék. Az enzimek is a búzafű fontos alkotórészei, hiszen segítségükkel képesek vagyunk a fehérjéket aminosavakká lebontani, hogy abból szervezetünk újra – számunkra szükséges – fehérjéket építsen.
Azok a vegyületek képesek biotranszporterek szerepét ellátni, amelyek élénk színűek. Ez a kulcs a szervezetbe való beépüléshez.
   A klorofill mélyzöld színe az életet adó Nap áttranszformált energiája. A klorofill szíve a magnézium. A búzafű az egyik legintenzívebb klorofill forrás a lúgosító zöldek zöldjei közül.
A búzafű népszerűsége
• Nincs lúgosító kúra, méregtelenítés, salaktalanítás búzafű nélkül.
• Nélkülözhetetlen szerves (esszenciális) kötésű ásványi anyag, klorofill, vitamin, aminosav és enzimforrás.
• Krónikus gyulladások, fertőzések esetén hasznos lehet, hiszen az immunrendszer támogatása, a belső tisztulás felgyorsítja a gyógyulást.
• A tavaszi fáradtság, levertség energetizáló zöldje.
• Kellemetlen szájszag, emésztési zavarok esetén a legjobb hatású.
• Az alternatív rákgyógyítás jól bevált eszköze az enzimterápia, a búzafű az enzimek kifogyhatatlan tárháza.
• 17-féle aminosavat, enzimeket tartalmaz: proteázok (elősegítik a fehérjék emésztését), citokróm-oxidáz (antioxidáns, a sejt légzés elengedhetetlen eleme), amiláz (elősegíti a keményítő emésztését), lipáz (zsírbontó enzim), fitocianin (segíti a vérképzést), transzhidrogenáz (segít a szívizomzatnak), SOD (szuper-oxid-dimutáz), valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejt öregedést, szabadgyökfogó. Ezentúl kitűnő ásványi anyag és vitaminforrás.
Zabfű – segítőtárs minden helyzetben
A zabfű adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az élet extrém helyzeteihez való alkalmazkodó képességét biztosítja.
Stressz esetén nyugtat, de ha extra energiára van szükségünk, fizikai, mentális képességeink fokozására, akkor egyaránt opti mális a zöldzab.
Támogatja szervezetünk hormontermelését, nőknél, férfiaknál egyaránt vágyfokozóként alkalmazzák. Testépítők energiaszintjüket tartják karban a zöldzabbal, de a zsírégetés és izomtömeg építésnél is beépítik az edzőprogramokba.
Adaptogén tulajdonsága révén képes lenyugtatni (relaxáció), kimerültség esetén ellazít, ideges fejfájás, idegösszeroppanásra, depresszióra való hajlam esetén is „segítőtárs”. Mindezt káros mellékhatások nélkül.
A zöld zabfű – hasonlóan más füvekhez – gazdag vitaminokban, mint A-, B-, C-, E-, K-vitaminok, pantotén savban és ásványi anya-gokban, tartalmaz vasat (39 mg/kg szárított anyag), magnéziumot (8,5 mg) és cinket (19,2 mg), szílicium dioxidot (2%), kalciumot, foszfort és káliumot. Gazdag proteinekben (kb. 30%), esszenciális savakat tartalmaz, klorofillal, flavonoidokkal, lecitinnel és enzimekkel együtt. Tápanyagokban gazdag, különösen gazdag antioxidánsokban, polifenolokban és egy nagyon hatásos antioxidánsban, a tricinben, amely a simaizmokban pihentető hatást fejt ki, jótékony a gyomor-bélrendszer görcseinek oldá sában. Nagyon magas a béta-glucan tartalma, amely az immunrendszer erősítését segíti.
Zöldzab – a zöldek zöldje, ha kell pihentet, ha kell felpörget.
Zöldpapaya – a „szakszerű” emésztést biztosítja
A zöldpapaya idegenlégiós a zöld csapatban, de tud valamit, amit a magyar zöldek nem. Csak a zöldpapaya gyümölcs héja alatt és levelében található meg az az enzim (papain), amely képes tömegének 35-szörösét kitevő állati fehérje bontására.
Lúgosítani minden áron. Igen ám, de az enzimek, amelyek az emésztőrendszerünkben találhatóak, a lúgos közeget kedvelik. A papain az egyetlen, amelyet nem zavarja, hogy savas, vagy lúgos közegben kell a katalizátor szerepét betöltenie.
A lúgosítási kúra kezdetén létfontosságú, hogy legyen egy olyan enzimünk, amely képes az elsavasodott béltraktusokban pangó, rothadó, nyákos fehérjék lebontására, kiürítésére.
Étkezési kihágásaink feloldozója
Étkezések után fogyasztva fejti ki legeredményesebb hatását. Nemcsak a biztos székletet garantálja, hanem az elfogyasz tott táplálék „szakszerű”, gyors lebontását is. A zöldpapaya fogyasztása megszünteti a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzetet és puffadást.
Az emésztési folyamatok intenzitásának támogatása révén a salak-anyagok gyorsabban távoznak a szervezetből. Az emésztési tranzitidő lerövidülésével csökken a szervezetben a zsír felhalmozódásának és a méreganyagok felszívódásának a lehetősége.
A papain rendet tesz a belekben, segít a fehérjék lebontásában. Kitűnő növényi fehérjeforrás. Jelentős aminosav-forrás, ezek közül az arginin az ondótermelést és a vér tisztítását befolyásolja. Arginin magasabb szintje támogatja a test növekedési-hormon termelését és az izomtónus növekedését is. Mivel lecsökkenti az emésztési tranzitidőt, gátolja a zsír felhalmozódását, gátolja a teltségérzetet, a pufadást. Bélféreg hajtásnál, bélfertőzéseknél a népgyógyászat előszeretettel alkalmazza.
Csalán – az egészség csípős mentora
A csalán nagyon életképes – önvédelemre hajlamos – és szinte kipusztíthatatlan növény. Ezek a tulajdonságai gyógynövényként visszaköszönnek.
Szerves kötésű szelénforrása, amely fontos antioxidáns, férfak nélkülözhetetlen nyomeleme. A csalán serkenti a vesét és a végtagokból is képes a felgyülemlett folyadék eltávolítására.
A lusta vese hajlamosabb a kőképződésre. A csalán által inspirált anyagcsere jobban feloldja a salakanyagokat, intenzívebben üríti a mérgeket.
   A B-vitaminok széles skálája, és kovasav is található a csalánban. Így a szép bőrnek, körömnek, hajnak fölöttébb hasznos a csalán fogyasztása.
Szép haj – szép bőr – szép köröm – együt ritkán nagy öröm
Petrezselyemlevél
A népgyógyászat, mint vértisztító, erős vizelethajtó és menstruációs ciklus normalizáló gyógynövényként alkalmazza.
A vértisztítás az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb eszköze. A petrezselyem fogyasztása mérsékli az allergiás tüs szögést.
Erős vizelethajtó, ezáltal tisztítja a hólyagot és a veséket. Ezt káliumban gazdag, kitűnő összetételű ásványi anyagainak köszönheti.
Vastartalma miatt a menstruációs ciklusokat megelőző napokban javasolják.
A felgyorsított anyagcsere következtében csökken a szervezetünk méreganyag szintje, a túlterhelt máj fellélegezhet. A máj társszerve a „kínai gyógyászatban” a szem, így pozitívan hat a látásra és a látással kapcsolatos idegekre a máj teher mentesítése.
Borsmenta
A borsmenta fűszer és gyógynövény, szárított leveleit hasznosítjuk.
Már az ókorban is a bőséges lakomákat követően mentaleveleket rágcsáltak az emésztés könnyítése érdekében. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, nyugtató, fejfájás csillapító, hatásos légúti megbetegedések kiegészítő kezelésében.
Készítményünkben minimális mennyiségben alkalmaztuk a szárított borsmenta leveleket. Ezért a borsmenta illóolaj „negatív” mellékhatásaitól nem kell tartaniuk a homeopátiás szerek felhasználóinak. Ők is nyugodtan fogyaszthatják a zöldkeveréket.
Ginseng
A ginseng számos hatóanyagot tartalmaz: szaponinokat, olajokat, ftoszterolt, szénhidrátot, aminosavakat, vitaminokat és peptideket. A hatásért felelős vegyületek, a ginsenoidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginseng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén.
Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginseng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.
Csicsóka
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin folyékony rost, melyet számos növény frukto oligoszacharid-része tartalmaz.
Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a szinergista baktériumokat. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Az inulin legnagyobb haszna prebiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifdobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélfóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.
Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inzulin mondhatni puferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.
Cékla
Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót, ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai „bőrgyógyászatban” mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni.
   A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt-képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.
A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.
Brokkoli
A brokkoliban és más keresztesvirágú zöldségben lévő vegyület, a szulforafan feltehetően gyógyítja az epidermolysis bullosa (EB) simplex nevű örökletes bőrbetegséget.
Az erélyes antioxidáns szulforafánt legnagyobb mennyiségben a brokkoli tartalmazza. Már korábban is voltak adatok arra, hogy növeli a szervezet méregtelenítő enzimjeinek hatékonyságát, és arra utaló adatok is olvashatók, hogy bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát csökkenti.
Koriandermag
Termése gömb alakú kb. 5 mm átmérőjű, sárgásbarna színű, amit érett állapotban szednek le, majd azt porrá törve kerül fűszerként az ételeinkbe. A jellegzetes illatot árasztó korianderpor íze édeskés, enyhén fanyar, színe barna. A termésben található illóolaj fényre érzékeny, ezért a fűszert óvjuk a világosságtól. A korianderről már az ókori Egyiptomban és Palesztinában is ismert volt afrodiziákum jellege, erről a fellelt papirusztekercsek is említést tettek. Elismertségére jellemző, hogy még az egyiptomi nemesek urnáiban találtak koriander-termést. Az ismert görög orvos, Dioszkuridész az ondótermelés fokozására borban elkeverve ajánlotta. A koriander serkenti a vérkeringést, de mellékhatásai is lehetnek, ezért körültekintően kell alkalmazni.
Hagyományosan használt: antioxidánsként, csont és izületi problémákra, légzési problémákra, (hasi) görcsre, emésztési zavarra, szélgörcsre, gyomorhurutra, rendetlen gyomorműködésre, gyomorrontás, hasfájás esetén és féregűzőként.
Mellékhatások: érzékeny embereknél allergiás reakció felléphet. A növény és a mag is számos fényérzékeny összetevőt tartalmaz, ezért a kivonatot ne használja nagy mennyiségben vagy külsőleg, mielőtt a napra megy, vagy hosszú ideig magas UV sugárzásnak teszi ki magát.
Hosszú ideig tartó nagy mennyiségű koriander mag (az ajánlott gyógyászati szint felett) fogyasztása néhány tanulmány szerint máj problémákhoz vezet.
Kurkuma
„A tudósok bebizonyították, hogy a kurkumin az az anyag, amely a májat az alkohol káros hatásaitól megvédi.”
   „Patkányokkal végzett kísérletek kimutatták, hogy azok az alkohollal mérgezett állatok, akik kurkumint kaptak, nem betegedtek meg májgyulladásban és nem fejlődött ki náluk zsírmáj.” „A kurkuma megakadályozza a nuclear faktor kappa B (NFKB) molekula kialakulását, ami a májgyulladásért és a májsejtek elhalásáért felelős.”
New Scientist brit tudományos lap
   A kurkuma gyökerének őrleményét ősidők óta alkalmazzák, mint a májat megvédeni képes anyagot. Serkenti a májenzimek termelődését, fokozza az epekiválasztást, megakadályozza az epekövek képződését, illetve csökkenti a meglévő kövek méretét.
Erős baktérium- és gombaellenes hatásának köszönhetően gátolja a belekben pangó élelmiszer maradványok rothadási folyamatait, ezáltal csökkenti a Candida albicans gomba életterének kialakulási lehetőségét (parazita-ellenes hatás). A papayával szoros szövetségben ellenőrzésük alatt tartják a vékonybélben zajló felszívódási folyamatokat. Együttes hatásuk révén megakadályozzák a koleszterin felszívódását. A papaya nyákoldó-fehérjebontó tulajdonsága és a kurkuma jelenléte gátolja a vérlemezkék összecsapódását, így a véralvadást, tehát alkalmas a készítmény az érelmeszesedés kiegészítő kezelésére is. A kurkuma és a papaya – a májban és a vékonybélben kifejtett hatásának következtében – fokozottan méregtelenít. A tisztán tartott emésztőrendszerben fokozódik az immunanyagok termelődése, erősödik a szervezet ellenálló-képessége.
A kurkuma tartalmú táplálék-kiegészítőt leginkább az esti étkezések után érdemes fogyasztani. A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj órája (amikor a legaktívabb) éjjel van.
Mindentudó káposzták
Rákkutatók megállapították, hogy aki hetente legalább kétszer eszik káposztát, az hatékonyan védi szervezetét a ráktól. A legjobb és egyben legegészségesebb káposztafajta a brokkoli. E zöldségféle szulforaphan nevű vegyületet tartalmaz, mely a májat rákellenes anyagok termelésére készteti.
A káposzta még ennél is többre képes: csökkenti a vér lipidszintjét, és stabilizálja a vércukorszintet. Aki szereti a savanyú káposztát, az előnyös helyzetben van: rengeteg ugyanis benne a kalcium, a kálium és a magnézium. A káposzta enyhén vízhajtó hatású, erősíti a csontozatot és védi a szívet a káros stresszhormonoktól.
Az étvágytalanság egyik legjobb ellenszere a vöröskáposzta. A gyomorpanaszok megszüntetésére a természetgyógyászok gyakran ajánlják a karfol fogyasztását, ami szintén a káposztafélék családjába tartozik. Reuma és köszvény ellen hatásos „gyógyszer” a fehér káposzta és a savanyú káposzta.

C-vitamin, „nélküle mit érek ÉN”
„Fogínyvérzés, gyakori megfázások, krónikus fáradtság, hajhullás, szarkalábak, látási zavarok, mogorvaság, befelé fordulás”. Ez csak a jéghegy csúcsa, amit a C-vitamin hiánya eredményez.
Szent-Györgyi Albert 1928-ban fedezte fel a C-vitamint, melyért 1933-ban Nobel-díjat kapott. Azt jósolta, száz éven belül minden háztartásban a fűszerpolcon fog állni ez a fehér kristá lyos por a liszt és a cukor mellett. Még van húsz évünk a jóslat beváltására.


Nem lehet túladagolni, a fölösleg 24 órán belül kiürül.
Ma már betegeknek 25000 mg/nap adagot is beadnak intravénásan.
A C-vitamin védelmi funkciója nem korlátozódik az immunrendszer támogatására, hanem önállóan gondoskodik a sejtek, szövetek, szervek védelméről.
A C-vitamin sohasem egyedül, hanem a biofavonoidokkal együtt fordul elő, és fejti ki hatását. A flavonoidok a növények, gyümölcsök színező anyagaiban találhatóak. Minél aktívabb zöldek, vörösek, vagy sárgák, annál nagyobb antioxidáns státusszal rendelkeznek (TAS).
Magnézium – a „klorofll szíve”
Szervezetünkben semmi mással nem helyettesíthető. A lúgosító ásványok karmestere. A legerősebb savasító a stressz. Az ideg rendszer és az izomrendszer védőanyaga a magnézium.
Ez az első anyag, ami azonnal csökken a szervezetben, ha intenzív fizikai, lelki megterhelés ér, vagy gyógyszereket fogyasztunk.
Fogamzásgátlót használó nők különösen figyeljenek a napi magnézium bevitelére. Napi 350 mg magnézium bevitel mellett csökken a cukorbetegség, és a szívbetegség kialakulásának veszélye, megszűntetni a migrént.
Túladagolása enyhe hasmenést okozhat, azonban vesén keresztül gyorsan ürül. Intenzív sportot űzőknek különösen ajánlatos.
Magnézium pótlás:
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A magnéziumnak számos különböző hatása van a szívrendszerre. A magnézium elernyeszti és tágítja a véredényeket, ami javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást. Megelőzi a görcsöket a szívizomban és a koszorúverőérben, ami általános oka a szívtájéki fájdalomnak, sőt a szívrohamnak. Egyenletesen tartja a szívritmust és megakadályozza a véralvadást.
A magnézium segít csökkenteni a C-reaktív fehérjét (CRP), ami a gyulladás jele. A gyulladás, mint tudjuk jelentős kockázati tényező a szívbetegségeknél.
Segít fenntartani az egészséges vérnyomást
A magas vérnyomás közvetlenül szívproblémához, strokhoz, vese problémához és más súlyos egészségügyi problémához vezet. Minden magas-vérnyomás- szakértő egyetért abban, hogy a magas vérnyomás megelőzése mennyire fontos az egészséges és hosszú élethez.
Számos tényező hozzájárul a magas vérnyomás növekedéséhez. Nagyon fontos megtartani az egészséges testsúlyt. Egy egészséges diétának jelentős hatása lehet a vérnyomásra. Szárnyas, hal, gyümölcs, zöldség és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása segít fenntartani az egészséges vérnyomást. Számos tanulmány találta úgy, hogy a magnézium nagyon fontos a megfelelő vérnyomás fenntartásához. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy egyértelmű kapcsolat van az étrendben lévő magnézium és a vérnyomás között: minél magnéziumdúsabb az étrend, annál alacsonyabb vérnyomás érhető el, és fordítva is igaz: minél alacsonyabb a táplálkozás magnéziumtartalma, annál magasabb a vérnyomás.
Segít a cukorbetegségben
Legújabb kutatások felfedezték, hogy a magnézium hozzájárul a cukorbetegség elleni küzdelemhez. Manapság a cukorbetegség 95%-a a túlsúlyosságnak köszönhető. A túlsúlyos emberek teste nem tud a glükóz mennyiségének szabályozásához elegendő mennyiségű inzulint termelni. Tovább rontja a helyzetet, hogy a túlsúlyos embereknél inzulin-rezisztencia jelentkezik. Így idővel az inzulin kevésbé hat a vér glükóztól való megtisztulására. Rengeteg tanulmány bizonyította a magnézium fontosságát. A Harvard Egyetem 1967 óta 85000 nővér egészségét kísérte fgyelemmel, amit 1986-ban további 43000 ember követett. Mindkét kutatás arra a következtetésre jutott, hogy lényeges összefüggés van a magnézium-bevitel és a cukorbetegség kialakulásának kockázata között. Minél nagyobb a magnézium-bevitel, annál kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának.
Csökkenti a migrén gyakoriságát
A magnézium koncentrátumok befolyásolják a szerotonint és más jeltovábbító (neurotransmitter) idegvégződéseket az agyban. Kutatások azt sugallják, hogy a migrénben szenvedő emberek felének alacsony az ionizált magnézium szintje. A magnéziumhiány a migrén kialakulásának mind az érrendszeri, mind a neurológiai aspektusait (például migrénes fejfájás, előérzet (epilepszia előtt), fájdalom, hányinger stb.) magával hozza.
Segít az asztmás embereknek
Minden asztmásnak javasolt magnéziumot szedni. Mivel elernyeszti az izmokat, az artériákat, csökkenti a vérnyomást, így a légcső (hörgők) simaizmait is elernyeszti és segít a légutakat szabadon tartani. Tanulmányok szerint az asztmások hajlamosak arra, hogy alacsony magnéziumszinttel rendelkezzenek, ezért nagyon fontos a napi Mg kiegészítők bevitele a megfelelő szint fenntartása érdekében.
Egyéb előnyök
• Izomgörcs – Ha éjszaka izomgörcstől vagy „izgatott láb szindrómától” szenved, amik nem hagyják aludni, vegyen be lefekvés előtt Mg-ot. Mg csökkenti ezeket a tüneteket és javítja az alvást.
• Vesekő kockázat – Mg csökkenti a vesekő kialakulás kockázatát
• Vastagbélrák kockázat – Minnesotai Egyetem kutatásai kimutatták, hogy a Mg gazdag étrend segíthet csökkenteni a végbélrák kifejlődésének kockázatát.
• Csontritkulás – Magnézium szedése segíthet növelni a csont (ásvány) sűrűségét. Jobb hatás érhető el, ha kalciummal, vagy más ásványi anyaggal együtt szedjük.
Szódabikarbóna (nátron) a testbarát sodium
A szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy közömbösíti a legzavaróbb illatokat is. Erős lúgosító hatása miatt csak minimális mértékben alkalmazzuk.
Enyhíti a gyomorégést, semlegesíti a bélben elpusztult baktériumok, gombák savas melléktermékeit. Ezek a lúgosítás „áldozatai”, fontos semlegesítésük, hiszen az elpusztult kórokozók még halálukban is növelik a szervezet toxin szintjét.
„A történelem előtti időkben a sodium (nátrium) és a potassium (kálium) egyensúlyban volt a Földön. De a folyamatos esőzések az évszázadok folyamán kimosták a talajból a könnyebben oldódó sodium-sókat. Idővel az összes termőföldnek és a bennük kifejlődő összes növénynek alacsony lett a sodium-, de magas a potassium tar tal ma. Ennek eredményeképpen az állatok és az emberek elkezdtek vágyakozni valami iránt, ami pótolhatná ennek a vegyületnek a hiányát. Így találták meg a sodiumhiányt hatékonyan pótló, de igen veszélyes szervetlen sodium-kloridot (nátrium-kloridot), vagy más néven a sót. Sót enni természetes sodium helyett ugyanolyan, mint szervetlen kalciumot enni, hogy kalciumhoz jussunk. Mivel minden szervetlen anyag káros az emésztőszervekre, megérthetjük, hogy miért érzünk hirtelen abnormális szomjúságot, ha sót fogyasztunk. A gyomor egyszerűen idegen anyagot érez, és azonnal lépéseket tesz annak érdekében, hogy azokat kimossa a veséken keresztül a testből. A só összes szerveink közül a vesére van a legrosszabb hatással. Ha több só kerül a szervezetbe, mint amennyit a vesék eliminálni tudnak, akkor a fölösleg lerakódik a test különböző részeiben, különösen a lábfejen és a lábszáron. Túlzott só-fogyasztástól megdagad a láb. Hogy a szervezet megvédje magát ettől a méregtől – a sótól – automatikusan megpróbálja feloldani úgy, hogy vizet halmoz fel ezekre a területekre. Ahogy a szövetek eltö¬mődnek a víztől, a test elkezd dagadni. A lábfej, a lábszár fájdalmasan megduzzad. Csakúgy, mint a vesékre, a só a szívre is ártalmas. A normális szívizomműködést a vérben lévő természetes, szerves sodium- és kalciumsók relatív koncentrációja és egyensúlya szabályozza, a sodium felesleg megzavarja ezt az egyensúlyt, és szívritmuszavarokat és vérnyomás-emelkedést vált ki. Ajánlatos tehát a majdnem só mentes étkezés, hiszen a természet által kínált gabonákban, gyümölcsökben, zöldségfélékben az organikus sókat a kívánatos mennyiségben megkaphatjuk”
Dr. Bunge
Testünk lúgosító intézkedései


Bár a testünk a táplálkozás szolgáltatta anyagból kitermeli a maga bázisait, önmagától nem tud bázisokat képezni. Savakat viszont az anyagcsere folyamat révén a test maga is termel. Még több sav jön létre, ha az ember túl sokat vagy túl gyorsan eszik, mert emiat erjedési folyamatok indulnak be a gyomorbél traktusban. Ezen kívül nem szabad alábecsülnünk azt a savmennyiséget sem, amelyet a szénsavas italokkal veszünk magunkhoz, és amely további terhelést jelent szervezetünknek. A stressz helyzetek is aktiválják az anyagcserét, és így fokozódik a savtermelés. A savak hatása nagyrészt mennyiségüktől, másrészt koncentrációjuktól függ. Mint már említettük, a vér pH-értéke a savasság irányában nem lépheti túl a 7-es, a lúgosság irányában pedig a 7,6-os értéket. Azok az értékek, amelyek túllépik ezeket a határokat, halált okoznak. Vagyis a testnek semlegesítenie kell a túlzot mennyiségben jelen lévő savakat és bázisokat
(puffer hatás). Ha ez a bevit táplálék anyagával nem lehetséges, testünk a túlélés érdekében arra kényszerül, hogy az erekből, a csontokból és végül a szervekből vonjon el ásványi anyagokat – ami szörnyű következményekkel járhat. Mégis fontos és helyes ez a magatartás, mert mindez annak reményében történik, hogy később, a megfelelő táplálék segítségével újraépülhetnek a test ásványi anyagai. Vagyis nemcsak a test savtalanítása lényeges, de szinte még ennél is fontosabb az ásványi anyagok újraépítése, amely a savtalanítást követi. A savtalanítás a test túlélését jelenti, az ásványi anyagok újraépülése pedig azt, hogy egészségesen éljünk tovább.

A vér sav-bázis egyensúlya
A táplálékot alkotó tápanyagok oxidációjakor a víz mellet széndioxid is keletkezik. Ez mint szénsav, a vér átlagos fiziológiás 7,4 pH-ját savanyú irányban tolná el, ami (már néhány tized pH-val való eltolódás is) súlyos hatással lehet a szervezet általános állapotára. A sava-nyú irányban eltolódot vér pH acidózisos kómát (ájulást), a lúgos irányban eltolódot pedig tetániának nevezett izomgörcsöket stb. okozhat. Az anyagcsere során naponta egy felnőt szervezetében átlagosan 290 liter CO2 termelődik, emellett még a vegyes táplálkozásra is inkább a sav-többlet a jellemző. Ezért, elsősorban a sav-többlet kialakulásának meggátlására védő mechanizmus fejlődött ki, ehhez fontos számunkra az alkáli puffer (alkáli-tartalék) biztosítása. Egyes szervek, mint a tüdő és a vese részt vesznek a szabályozásban a CO2 és a foszfátok, a húgysav és a szulfátok eltávolításával, tovább szabályozó hatásúak a vér puferei is, amelyek átmenetileg elhárítják a vér pH-jának nagyobb mértékű eltolódását is.
A vérben levő szénsavfelesleg a tüdőkapillárisokban CO2-re és H2O-ra bomlik le és a kilégzéssel távozik. A kellő mértékű alkáli tartalékot a táplálékkal rendszeresen elfogyasztott lúgos hamu alkotórészeket nyújtó nyers gyümölcsök, zöldségek, lúgosító zöldek biztosítják.
A sav-bázis egyensúly felbomlását követően jellegzetes tünet együt te sek alakulnak ki, amelyeknél az egyik tünetet az elsavasodás okozza, a másikat pedig az azzal összefüggésben álló lerakódások. Ilyen tünet-együttes lehet: a hajhullás és a szívinfarktus, a gutaütés, a csontritkulás és a reuma, a lágyéksérv és a zöld hályog, a visszerek és a cellulitisz. Az egyik oldalon mindig az ásványianyag-készletek leépülése áll, a másik oldalon pedig az így keletkező salakanyagok lerakódása, amely megfelelő következményekkel jár. Ezeket a tüneteket többnyire külön diagnosztizálják és kezelik, pedig ugyanaz az okuk, és csak együtt gyógyíthatók.
Az acidózis egyik kísérőjelensége a candida albicans okozta, egyre elterjedtebb gombás megbetegedés. Ez a betegség további anyagcsere-mérgek kialakulásához vezet, amelyek elsősorban a májat és az agysejteket terhelik meg és károsítják.
Testünk a kötőszövetet használja savraktárként, hogy úrrá lehessen a savterhelésen. Ugyanakkor különböző „sav-szelepek” segítségével próbálja leépíteni a savakat, ilyen savszelep például a tüdő. Itt fokozott mennyiségű szénsavat lélegzünk ki, mégpedig széndioxid útján. Minél mélyebben lélegzünk, annál nagyobb az a savmennyiség, amelytől a tüdőn, mint sav-szelepen keresztül megszabadulunk. Egy másik savszelep a vese. It azonban csak a vízben oldódó savakat lehet kiválasztani, amihez elegendő mennyiségű víz kell, ezért a tisztulási folyamat során nagyon fontos, hogy naponta legalább 2-3 liter vizet igyunk. A bőr és a nyálkahártyák is savszelepek. De ha túl intenzív a savkiválasztás, a bőr irritációval reagál, és ekcémák alakulhatnak ki. Ha testkefével megmasszírozzuk a bőrünket, azzal jelentősen fokozhatjuk a savkiválasztást. A bélrendszer szintén savszelep funkciót tölt be. Ha túl sok sav kerül a belekbe, azok nem hajlandóak felvenni a táplálékot és hasmenés útján eltávolítják a testből, például az éretlen, savanyú gyümölcsöt. A hányás szintén a savak kivezetését szolgáló mechanizmus.
A test sav-bázis egyensúlyát erősen befolyásolják a keletkező savak, különösen a fehérje lebontásánál létrejövő nitrogéntartalmú savak (karbamid és húgysav) mennyisége. A táplálékkal felvett más testidegen savak és méreganyagok, valamint a belekből származó erjedési és rothadási mérgek is károsan befolyásolják az egyensúlyt. Mivel ezeknek a savaknak és mérgeknek a semlegesítéséhez sok ásványi anyagot kell elhasználnia a testnek, fontos ásványianyag-raktárai leépülnek, és a felhasznált ásványi anyagokkal semlegesített savak kedveznek az elsala kosodás folyamatának. Az eredmény a test idő előti elöregedése.
Minden savas táplálék kalciumot von el a szervezetből, és ezzel gyorsítja a csontritkulás folyamatát, a fogak esetében pedig szuvasodás vagy ínysorvadás képében jelentkezik, amelynek hatására a fogak meglazulnak, végül kihullanak. Ezzel az átalakulással együt jár, hogy a nyál is elsavasodik, és már nem tudja semlegesíteni a savanyú foglepedéket. A sav támadásba lendül, elpusztítja a foghúst és kívülről lyukakat mar a fogakba. Ami fogak esetében szuvasodás vagy ínysorvadás formájában jelenik meg, az a csontoknál a csontritkulás. Az ásványi anyagok tartós megvonása esetén a csontok puhává és törékennyé válnak, akár teljesen fel is bomlanak: ez egy nagyon fájdalmas folyamat. A fájdalom csaknem minden esetben a túlsavasodott szövetek segélykiáltása! Sajnos a csontritkulás hagyományos kezelésében a túlsavasodás problémája túl kevés figyelmet kap.
Fáradtság, izomláz mozgás nélkül
A test túlsavasodása esetén az izmok nyomásra érzékennyé válnak. Normális esetben a csontokig benyomhatjuk az izmainkat anélkül, hogy ez fájdalmat okozna. Az izomszövetben lévő koncentrált savak fáradtságot okoznak, így a túlsavasodott ember mindig fáradt, még akkor is, ha nem teszi ki magát testi erőfeszítéseknek, továbbá rosszul alszik és alig tudja kipihenni magát. Ezek a tünetek azonnal elmúlnak, amint megint elegendő bázis áll a test rendelkezésére.
Szükségünk van-e a savakra?
A savak korántsem károsak minden esetben, mert a testünknek szüksége van a savakra az égési folyamatokhoz és az energiatermeléshez. Épp ezért beszélünk egy egészséges ember esetében sav-bázis egyensúlyról. A savak csak a túlzot mennyiség és a sav-bázis háztartás ebből adódó diszharmóniája miat válnak károssá. Mivel a savak túlnyomó részét a táplálékkal vesszük magunkhoz, fokozotan fgyelnünk kell erre a területre.
logo5
Miért jobb kalcium források a növényi eredetű táplálékok?
• Kedvezőbb aminosav-össze
tételük jóval kevesebb kalciu
mot von el a lebontási folyamat során.
•A gyümölcs- és zöldségfélék lebontásakor nem savas, hanem lúgos jellegű kémhatás tapasztalható a szervezetben, amely nem igényel kalcium-kiválasztást az anyagcsere folyamán.
• A vitaminok és ásványi anyagok nagyobb arányú bevitele előnyösebb kalciumfelszívódást tesz lehetővé.
A vesekő, epekő és a vegetáriánus táplálkozás
A növekvő húsfogyasztással párhuzamosan az elmúlt húsz évben egyre gyakoribbá vált a vesekőbetegség, amelynek oka a fokozott húgysavkivá-lasztás. Ilyenkor az orvosok eltiltják a beteget a marhahús, a belsőségek és a csokoládé fogyasztásától. A húsban gazdag étrend többek között sok purint (fehérjelebontási termék) tartalmaz, ami húgy-savképződéshez vezet, s így a vesekőképződést is elősegíti. Az állati eredetű élelmiszerek magas foszfor- és kéntartalmuk miatt különösen savképzők. Minél nagyobb arányú ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása, annál inkább növekszik a húgysavszint. Mindkét kő kalcium-oxalátból áll, az epekő még koleszterint is tartalmaz. Megállapították, hogy ha vegetáriánusok oxalátdús táplálékot vesznek magukhoz, a vizeletük összetétele megakadályozza az oxalát kristályok képződését. A vegyes táplálkozásúak között az epekő képződés relatív veszélye 1,9-szer magasabb a vegetáriánusokhoz képest. A vegetáriánusoknál ugyanígy alacsonyabb a vesekőképződés veszélye is. Összegzésként megálla-pítható, hogy a vegetáriánus táplálkozás a szervezet savterhelését lényegesen lecsökkenti, és a degeneratív megbetegedések ritkább előfordulásához vezet.
Mérgek a vérben
A húsban és az egyéb állati eredetű táplálékokban bővelkedő étrend a szervezet túl savasodásához vezet, gyulladáshajlamot idéz elő, másrészt kivonja a savasodást ellensúlyozni képes lúgos ásványi sókat az ízületi tokból és porcokból, az izmokból és a szalagokból. Mindez elősegíti a reuma kialakulását. A hústartalmú étrendről a vegetáriánusra való átállás komoly változást eredményez a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, mivel a növényi eredetű táplálékok többsége lúgos kémhatást idéz elő a belső környezetben, szemben az állati eredetű fehérjék savas kémhatását előidéző tulajdonságaival. A köszvény oka az ízületeken, inakon stb. keletkező húgy-savas lerakódás. A köszvényrohamok gyakoriságának csökkentése, megszűntetése érdekében az orvosok eltiltják a beteget a hús, a húsleves, a zsigerek, a máj és a vér fogyasztásától. A köszvényes betegek 98%-ának vérében és szövetfolyadékában sok a húgysav. A magas fehérje-tartalmú étrend az összes reumatikus betegséget erősíti. Ezért az ízületi meg-betegedésekben szenvedő betegeknek a lúgosító hatású élelmiszerek, élelmi anyagok fogyasztása javasolt.
A táplálkozással kapcsolatos gondolatok után ismerkedjünk meg néhány fontos tényezővel, melyek egészségünk megőrzése érdekében kiváló eredménnyel használhatók.
Ha fél, hogy szervezete kimerül, legyengül, akkor gondoljon a lovakra. Erős, okos és igénytelen növényevő állatok, amelyeknek legkedvesebb csemegéjük a zab. Szerezzünk be zabot, őröljük meg (pl. elektromos kávédarálóban) és este töltsük termoszba. Egy-egy evőkanál zablisztre 1-1 pohár (2 dl) első forrásban lévő vizet öntsünk. Reggelig ledugaszolva állni hagyjuk, majd leszűrjük (teaszűrőbe helyezünk néhány réteg gézt). A zabtea tele van hasznos és tápláló anyagokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy ezen a napon mást ne is fogyasszunk. Persze az üres gyomor különböző reakciókkal ijeszteget bennünket, de azt a korábbi rossz táplálkozás beidegződésének vehetjük. Ha zabteás napon nem érünk rá ebédelni, vagy ízlésünknek nem megfelelő táplálékhoz jutunk, ne keseredjünk el, a zabtea segít nekünk. A zabból készített vizes kivonat enteroszorbciós tulajdonsággal rendelkezik: elősegíti a toxikus termékek eltávolítását a vérből a belekbe, s meggátolja ezen anyagok visszaszívódását a véráramba. A szorbció során a bélfalakra nem figyeltek meg semmiféle izgató, gyulladást okozó hatást, éppen ezért a zabból készült italt egész életünkben fogyaszthatjuk. Végül minden reggel egyenek meg egy kanál mézet, amelynek hasznosságáról már oly sokszor esett szó.
A mikrohullámú sütő megöli az ételt
• A magas fehérjetartalom miatt az anyagcsere folyamatok során keletkező nagy mennyiségű húgysav kiválasztására sem a májunk, sem a vesénk nem alkalmas. A húgysav lerakódik az ízületek és inak közé (köszvény), az izmok közé (reuma), vagy az idegeknél (isiász). A húgysavas vesekő oka szintén lehet a fokozott mennyiségű húgy-sav-kiválasztás. A vér magas húgysavszintje a szívben is komoly problémákat okozhat azáltal, hogy károsítja a szívbillentyűket. A civilizációs betegségek nagy része szoros összefüggésbe hozható a túlzot mértékű fehérje – főként hús – fogyasztásával. A fehérjetöbblet először is túlterheli az emésztőrend-szert, a hús kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) része nem tud megemésztődni, ezért megrohad. A rothadás következtében a szervezet számára mérgező anyagok keletkeznek, amelyek a véráramba kerülve számos betegség kialakulásáért felelősek. A fehérjék hőkezelés hatására kémiai szerkezetükben megváltoz-
nak, denaturálódnak. A denaturált fehérjék emésztése tökéletlen, mert főzés hatására az aminosavakból törmelék marad (leginkább a mikrohullámú sütők okoznak ilyet), ami a szervezet számára használhatatlan, sőt károsító. Minél tovább főzzük az állati fehérjét, annál több mérgező anyagcseretermék keletkezik, annál büdösebb a széklet, a vizelet annál több rothadásból származó bomlásterméket tartalmaz. A fehérjetöbblet károsítja a májat és a vesét, és felborítja a szervezet nitrogén- és sav-bázis egyensúlyát is.
• Az elsavasodás legfőbb okozója a szervezetben felhalmozódot fölös fehérje. A túlzot állati fehérje fogyasztás, rothadásos folyamatokat idéz elő a bélben, ezért elszaporodnak a rothasztó mikrobák. A rothadás következtében keletkező bomlástermékek, melyekhez a mikrobákban létrejövő mérgek és anyagcseretermékek is csatlakoznak – nagyrészt savas kémhatá-súak (pl. húgysav). Egy részük a székletel ürül, a többi pedig felszívódik, és károsan hat a sav-bázis egyensúlyra.
Jó tudni, hogy…
A gyógyszer a kertekben található…
A régi korokban már ismeretes volt a cékla gyógyító hatása. Így pl. az antik Görögországban pontosan tudták, hogy a céklalé gyógyítja a hidegrázást, az emész-tőszervek és a nyirokrendszer betegségeit. Az újabb időkben a céklát egyre gyakrabban használják a rákos folyamatok aktivitásának csökkentésére.
Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek és helyetük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai pl. a betanin glükozid – pótolja a rákos sejtekben az aktivitásukat vesztett légző fermen teket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg és ezzel 1000-1250%-kal javítja a sejt légző képességét.
Egyes betegségeknél a javulás érdekében elegendő naponta 25 dkg reszelt, nyers cékla vagy 2-3 dl céklalé elfogyasztása, de a többség számára kb. 1 kg nyers cékla feldolgozása révén nyert termék-mennyiség (reszelék, lé) szükséges. Bőrrák esetén célszerű a céklalésűrítményből kötést felhelyezni, amelyet naponta néhányszor cserélni szükséges. Általában a javulás 2-4 hét múlva észlelhető; csökkennek a hidegrázások, a fájdalmak, növekszik a testsúly, javul a vérkép, csökken a daganatok mérete stb. A céklakezeléseket ezután is rendszeresen folytatni kell, mivel ha abbahagyjuk, akkor 2-3 hónap múlva kiújulás következhet be.
A céklán kívül hasonló gyógyhatás figyelhető meg a kék (fekete) áfonya, egyes színes szőlőfajták esetében. Ezek színező anyagai kémiailag majdnem azonosak a cékla színező anyagaival.
Az elsavasodás jelzései
A hiány az egész szervezetben érezteti hatását, romlik valamennyi szerv működése, és a hormontermelő mirigyek sem látják el kielégítően a feladatukat. A vérnyomás a normálistól eltérő értéket mutat, a fogak fogékonnyá válnak a szuvasodásra, egyre fokozódik a hajhullás, és jócskán meggyengülnek a csontok és az ízületek. Akut és végül krónikus ízületi gyulladások lépnek fel, majd kialakul a reteget csontritkulás, azaz a csontok mésztartalmának drámai csökkenése, így a csontok már kisebb megterhelés esetén is egyre gyakrabban eltörnek.
A test savtalanítása tehát csak az első lépés az egészséghez vezető úton. A második lépés az ásványi anyagok szükségszerű újraépítése, a test ásványianyag-készleteinek feltöltése. Többnyire olyan nagy a hiány, hogy ezt pusztán bázikus táplálkozással nem pótolhatjuk, egyszerűen azért, mert nem biztosít megfelelő bázistöbbletet. Ilyen esetekben a test bázikus hatású, szerves kötésű természetes étrend-kiegészítőkre szorul.
Állati fehérjék helyett „zöld növényi fehérjék”
A csontok kálcium vesz tesé ge csontritkuláshoz vezet, ami leginkább a változó kor után lévő asszonyokat érinti. A vegyes étrendre jellemző fehérjedús táplálkozás és a velejáró foszfor bevitel a vize-letel ürülő kálcium veszteséget okoz. Ennek eredményeképpen a nyugati országokban a csontritkulás gyakorisága sokkal nagyobb, mint a fejlődő országokban, ahol a táplálkozás inkább vegetáriánus beállítottságú. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a vegetáriánusok közöt 50%-kal kisebb a csonttörések kockázata, a csonttömeg értékek pedig magasabbak az átlagos értékeknél. A túlzott mértékű fehérjefogyasztáskor a szervezetben olyan anyagcsere-termékek képződnek, amelyek savasítják a vért, illetve a szervezet belső környezetét. Az ilyen módon elinduló túl savasodás visszaszorítására, a savas kémhatású anyagok (pl. a foszfor) semlegesítésére a csontok meszet szabadítanak fel, a kalcium ugyanis hatékonyan képes lekötni és semleges kémhatású vegyületekké alakítani ezeket a komponenseket. Ez a folyamat hosszabb távon a csontok mészhiányához és a kalcium vizelet-ből való távozásához vezet. A nagymértékű fehérjebevitel megfelelő ásványianyag-ellátás mellet is kalciumot vonhat el a csontoktól. Súlyosbítja a folyamatot, hogy a hús fehérjetartalma igen magas (20-25%), ugyanakkor elenyészően kevés kalciumot tartalmaz. Legtöbbször tehát nem a kalcium bevitel kevés, hanem a veszteség óriási! A kalciumhiányos állapot kialakulásáért tehát nagymértékben felelős a nagy mennyiségű fehérjét és foszfort tartalmazó étrend kalciumelvonó hatása.
A fehérje mennyiségén kívül az összetétele is fontos tényező. A főként állati fehérjékből (hús, tojás, sajt) származó, kéntartalmú aminosavak fokozzák a vese által kiválasztott kalcium mennyiségét. Az állati eredetű élelmiszerekben lévő nagyobb mennyiségű és – a csontozat szempontjából –kedvezőtlen aminosav-összetételű fehérjék nincsenek jó hatással a csontanyagcserére. A foszfor fontos eleme a csontozatnak és fogazatnak. Nagymértékű bevitel esetén azonban a fölösleges foszformennyiség kiürül a szervezetből, s ez a folyamat minden esetben kalciumelvonással jár együtt. Az optimális kalciumfoszfor arány: 2:1. A növényi étrend közelíti ezt az arányszámot (sütőtök: 2:1, gyümölcsök: 1,5:1, zöldségek: 1,8:1) az állati eredetű táplálékok nagy része azonban ilyen szempontból is előnytelen (húsfélék: 0,3:1, ömlesztet sajt: 0,5:1). A csontok állapotát tehát nem az elfogyasztott, hanem a felszívódó és csontba beépülő kalcium mennyisége határozza meg.
Szerves kötés – rugalmas beépülés
Mg a nélkülözhetetlen ásvány
A magnézium a test több mint, 300 életfunkcióját irányítja:
• egyenletesen tartja a szívritmust
• elősegíti a normális vérnyomást
• megelőzi a szív ereinek elmeszesedését
• megakadályozza a véralvadást az artériákban
• támogatja az immunrendszert
• szabályozza a vér cukorszintjét
• erősen tartja a csontokat, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát
• támogatja az anyagcserét
• a legintenzívebb lúgosító ásványi anyag
Miért gyakori a Mg hiány?
•Zöldségek, diófélék és az összes gabona tartalmaz Mg-ot, de a legtöbb ember nem eszik ezekből eleget.
•A gabonamagok finomítása a Mg tartalom nagy részét megsemmisíti.
• A mai étkezési szokások szintén hozzájárulnak a problémához. Alkoholmentes és más italok nagy mennyiségű foszfátot tartalmaznak, ami akadályozza a Mg felszívódást.
• Étkezéseink nagy mennyiségű zsírt, sót, kávét vagy alkoholt tartalmaznak, melyek szintén gátolják a Mg felszívódást.
•A stressz bármely formája (túlórázás, túl sok fizikai munka, mentális, érzelmi, orvosi beavatkozás) felemészti a Mg-ot a testből.

Hogy elkerülje a Mg hiányt, fontolóra kell venni a napi Mg pótlást!
Mennyi Mg-ra van szüksége? A javasolt napi tápanyagbevitel (RDA) a magnéziumra 400 mg felnőteknek. Javítja a felszívódást, ha a Mg étrendkiegészítőket étellel együtt vesszük be.

Konyhasó, szükségtelen és megbetegít
A szervetlen kristályos vegyületet, amelyet só néven ismerünk, erős vegyi anyagok (nátrium és klór) alkotják. A só nem étel, nincs több értelme konyhai alkalmazásának, mint bármely más vegyi anyagnak. A sót a szervezet sem megemészteni, sem felszívni, sem felhasználni nem tudja. A sónak nincs tápértéke, nincsenek benne vitaminok, szerves ásványi anyagok és tápanyagok. Azonban a só igencsak veszélyes és bajt okozhat a vesékben, a hólyag-ban, a szívben, az artériákban, az erekben és a véredényekben. A só vízkórt (ödémák) okozva eltömítheti a szöveteket is. Megmérgezi a szívet, és növeli az idegrendszer túlérzékenységét. Elrabolja a szervezet kalciumát, és megtámadja a bélcsatorna-rendszer nyálkás bevonatát. Nagy félreértés, hogy a testnek szüksége van rá. Az eszkimók sohasem esznek sót, és nem is hiányolják. Bizonyos állatfajokra, különösen a baromfra nézve a só igen erős méreg. Az pedig jól ismert tény, hogy a sertések elpusztulnak a nagy adag sótól.

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Tetejére görgetés