Papaya – az enzim medicina új lehetőségei – Harald W. Tietze

 

   A gyógyító papaya
   A papaya a gyógyászatban régen ismert gyógynövény, az egyetlen, amely jelentős mennyiségű papain enzimet tartalmaz. A papain az emésztés során elbontja a fehérjéket, és így azok könnyen emészthetővé válnak.
   A papaya-fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai, tejszerű nedve, amit latexnek neveznek, kérge, gyökere és gyümölcse) egyaránt gyógyító erővel rendelkezik.
   Ez a növény a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása.
   A papaya tartalmazza mindazokat az enzimeket, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain fehér nedvét, vagy folyadékát a zöld gyümölcsben találjuk meg, de amint a gyümölcs megérik, enzimtartalma minimálisra csökken.
   A papain, amely a legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papayának, a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést.
   Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális kémhatás (pH) hátrányosan nem befolyásolja, vagyis a legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környezetben és gyomorsav hiányában is működik.
   A papain lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. Ez indokolja a papaya fogyasztásának fontosságát a húsevők széles tábora számára, ugyanakkor a vegetáriánusok emésztési folyamatára is jótékony hatását fejti ki. A szakemberek a papaint, mint a legerősebb fehérje emésztő enzimet tartják számon. Ez az enzim saját súlyának 35-szörösét kitevő hús megemésztését teszi lehetővé. Ez elsősorban azoknak fontos, akik fehérjebontó-enzimtermelés elégtelenségben, vagy gyomorsavhiányban szenvednek, mivel a fehérjeemésztéshez szükséges pepszin a gyomorban csak savas közegben fejti ki hatását. A gyomor normális savasságának előfeltétele a megfelelő szintű sósavtermelés, amely nagyon sok embernél nem kielégítő mértékű. Számukra az egészséges, jó emésztés kézenfekvő módja a rendszeres papayafogyasztás. A rosszul emésztett fehérje az emésztő-rendszerben hozzájárul ahhoz, hogy nyálkás fehérjeanyagok, úgynevezett mucoproteinek (poliszacharid-fehérje vegyületek) a belek nyálkahártyáira rakódjanak le. Az elégtelen fehérjeemésztés már önmagában is alacsony energiaszintet, a szervezetben önmérgező és egyéb nem kívánatos folyamatokat eredményezhet és egy sor betegség, pl. székrekedés, köszvény, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. hátterében állhat.

   Egészségünk és annak megőrzése elsősorban az emésztő-enzimrendszer erősségétől függ
   A papain felszabadítja a fehérjék építőköveit, az aminosavakat (pl. a sejtfalakat erősítő alanint, stb.), ez csökkenti az emésztetlen fehérjék rothadási folyamatait, és így jó hatású az immunrendszerre is.
   A papain enzim kiválóan alkalmas az élő szövetek és a bélfalak megtisztítására minden nem oda való anyagtól, túlzott mennyiségű nyálkától, vagy elhalt szövetektől. Ugyanakkor az élő szöveteket semmilyen módon nem károsítja és jelenléte az emésztő-rendszerben elengedhetetlenül szükséges.
   A papaya a papain mellett számos egyéb enzimet is tartalmaz, melyek elsősorban a szénhidrátok és a lipidek emésztését segítik elő. Ezek az enzimek képesek behatolni a szövetekbe, ott segítenek feloldani az esetleges sérülések nyomait, a meszesedéseket, és javítják az elmeszesedett artériák állapotát is.
   Mellékhatások kizárólag csak a félig érett friss papaya túladagolásánál léphetnek fel. Állapotos nők feltétlenül kerüljék az éretlen papaya gyümölcs fogyasztását, mivel az spontán vetélést idézhet elő. Gyomor- és bélfekély, valamint tüdőtágulás esetén szintén nem javasolt a túlzott friss zöldpapaya fogyasztás annak esetleges káros mellékhatásai miatt.
   A növény és gyümölcse az enzimeken kívül növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. A papaya gyümölcs éretlen – félig érett állapotban meglepő módon magasabb tápértékű, mint a teljesen beérett, bár ilyenkor íze-sítésre szorul (só, citromlé, méz). A még zöld gyümölcs kalóriatartalma egyharmada, könnyen emészthető fehérjetartalma viszont kétszerese az érett gyümölcsének.
   A papayafa levele a növény legértékesebb része – a levél igen gazdag papainban, fehérjetartalma 15-szöröse az érett gyümöl-csének. A papaya fehérjében szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható.
Ezek közül az arginin, melynek az ondótermelésben és a vér tisztaságának fenntartásában van szerepe, talán a legérdeke¬sebb. Előfordul még pl. a tojásban, az élesztőben. Az arginin tartalmú ételeket a nemi szervek megfelelő működése miatt érdemes fogyasztani. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy ha a fehérjék lebontására papaint juttatunk a szervezetünkbe, ennek olyan egyedülálló hatása van, hogy képes az elfogyasztott különféle fehérjékből a belekben a legtöbb arginint felszabadítani, sőt a fehérjék bizonyos részét argininná alakítani. Az arginin befolyásolja az emberi növekedési hormon termelését is. Ezt a hormont a hipofízis állítja elő és közvetlenül felelős a DNS és az RNS válaszreakciókért, a májban, az izmokban, a porcokban és a zsírszövetekben folyó szintézisért. A növekedési hormon magasabb szintje növeli az izomtónust és csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást.
 
Enzimek nélkül nincs élet
   A proteázok (v. peptidázok) fehérjebontó enzimek. A hidrolázok csoportjába tartoznak. Minden élő sejt számára létfontosságúak, ezért a növényekben éppúgy megtalálhatók, mint az állati szervezetekben. A proteázok a fehérjékben található peptidkötések hidrolízise révén bontják le a fehérjéket kisebb peptidekre, majd aminosavakra. Az egyes proteázok felismerik a „nekik megfelelő” aminosavsorrendet, és a számukra megfelelő helyen tudják bontani a peptidkötéseket. A legfontosabb proteázok az emésztőenzimek csoportjába tartoznak. Ilyen a gyomorban termelődő, savas közegben működő pepszin, illetve a hasnyálmirigyben termelődő, és a bélrendszerben, enyhén bázikus közegben működő tripszin. A növényi proteázok közül a legismertebb a papaya (trópusi dinnyefa) gyümölcséből nyerhető papain, amit húsok érlelésére és húspuhító sók készítésére használnak. Hasonló hatással bír az ananászban található bromelin. A proteázoknak jelentős szerep jut a rákos áttétek kialakulásá-nak csökkentésében is.
Az enzimek hőérzékenysége
   Az enzimek igen kevéssé hőálló anyagok. Érzékenyek a hőmérséklet változásra és csak megadott tartományban működnek. Minden étel, amit tartósan felmelegítettek, fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát. A fehérjék denaturálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezet számára mérgező szervetlen savak keletkeznek. Ez a deformáció már kb. 47 °C hőmérséklettől kezdve megjelenik. Ugyanígy enzimhiányos vagy
teljesen enzimmentes minden sugárkezelt, tartósított, pasztörizált, párolt, hőhatásnak kitett, mikrohullámú sütő által hőkezelt és fagyasztott étel. Mintha az enzimek önmaguk is élő egységek lennének és elpusztítva őket nem képesek feladatuk betöltésére.
   Az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része az élő, enzimben gazdag táplálék fogyasztása. Az enzimkutatók szinte kivétel nélkül arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek legalább 75%-a nyers, hőkezelés mentes étel kell, hogy legyen, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is ki lehet/kell egészíteni. Ennek hiányában a szervezet, ha egyáltalán képes rá, kénytelen máshonnan elvonni enzimeket. Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata látszólag felgyorsul, betegségeknek teszi ki a legyengült testet. A túl sok és többnyire ugyanolyan főtt/sült étel évtizedek során teljesen kimeríti a szervezetet. A krónikus és degeneratív betegségek valójában a súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült szervezetben.
   A mellékhatások nélküli enzimkivonatok nemcsak az egészség és hosszú élet számára fontosak, hanem megvédenek a betegségekkel szemben is.
Hogyan hat a papaya és a papain?
   Az enzimekben gazdag egzotikus növény a papaya, hihetetlenül jó hatást gyakorol az általános közérzetre. Segíti az emésztést, harmonizál, karcsúsít és frissít a papain enzim által. A papaya nagyon sok táp-és ballasztanyagot szállít és segíti a fölösleges kilók lebontását. A papaya enzimek elsőfokú zsírégetők. Ezen kívül a papaya gazdagon tartalmaz ribofavint és niacint vagy nikotinsavakat, valamint koenzimeket, amik a NAD és NADP fontos alapját képezik.
A papaya a következő fontos enzimeket tartalmazza: papain, chymopapain, lizozim és a lipáz.
   A papaya legfontosabb enzimje a fehérjéket lebontó papain.
Hatása az emberi pepszinhez hasonló. Ezen kívül reninnint és pektázt is tartalmaz. A papaya enzimei biztonságosan és természetes módon segítik az emésztést, serkentik a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontását és hasznosulását.
Hatékonyságát nem befolyásolja a kémhatás (pH érték)
   A papaint különböző emésztési zavarokban alkalmazzák. Lehetővé teszi a tökéletes emésztést a gyomorsavhiányos emberek számára is. Gyomorsav hiányában a fehérjeemésztéshez szükséges emberi
pepszin nem képes teljes mértékben kifejteni a hatását. Ha túl sok gyo-morsav képződik, a papaya természetes savlekötőként (antacidum) megszünteti a gyomorégést, a mesterséges antacidumok mellékhatásai nélkül.
   Ha rossz a fehérjeemésztés, a szervezetben felhalmozódhat¬nak a salak-, a méreg- és a nyálkás fehérjeanyagok, és rárakódnak a belek nyálkahártyájára.
A papain megtisztítja a bélfalakat, ezáltal gátolja számos betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, székrekedés stb.) kialakulását.
Hatóanyagai:
• sok rostanyag mellett keserűanyagok
• nagy koncentrációban mustárolaj
• zsírbontó enzimek
• papain (fehérjebontó enzim), chymopapain, lizozim, carpain, lipáz
Hatásai:
• A gyomorban felbontja a nehezen emészthető fehérjéket (húst) apró alkotóelemeire, az aminosavakra.
• Serkenti az emésztőnedvek termelődését.
• A vékonybélben bontja a lerakódott salakanyagokat.
• Regenerálja a bélfórát. Akadályozza a kóros mikroorganizmusok (gombák, paraziták) szaporodását.
• Ezzel is megelőzi és enyhíti a bélben a kóros rothadási folyamatokat.
• Mivel rostokban gazdag, harmonizálja, serkenti a bélműködést.
• Carpain tartalma csökkenti a savasodást.
• Az erek falán csökkenti a lerakódásokat.
• Oldja a lerakódott zsírokat a tárolósejtekből, és a máj rendelke¬zésére bocsátja elégetésre.
• Nyákoldó.
• Összhatásában vitalizáló.
Enzimei az alapos rágás során kiválóan oldják a fogkövet. Mustárolaj tartalmával és antibakteriális hatásánál fogva kellemes szájízt és száj-illatot biztosít.

A feltételezés, hogy bizonyos anyagok pozitív hatással lehetnek rosszindulatú daganatokra, már a maja indiánok fejében is megfordult, akik papayalevelet és -levet használtak a burjánzó sejtek megfékezésére. A „bio-ka ta lizátorokkal” intenzívebben csak a XIX. század második felében kezdtek el foglalkozni. Az erjedést (fermentációt) is előidéző hatásuk miatt Pasteur a „ferment,, nevet adta ezeknek a vegyületeknek, majd egy heidelbergi életanprofesz-szor, Willy Kühne 1878-ban nevezte el azokat enzimeknek. Először egy német biokémikus, Gaschler alkalmazott sikeres enzimkezeléseket bizonyos rákformáknál 1937-ben. A harmincas évek elején két osztrák orvos, dr. Ernst Freund és dr. Kamiber közölték vizsgálataik eredményét, miszerint ha rákos sejtkultúrákhoz egészséges emberek szérumát adták hozzá, azok ezeket a kóros sejteket egyszerűen feloldoták!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Franciaországban Gerard és munkatársai – egy növényi eredetű enzim, az ananász torzsájából kivont brome lainnal szereztek kiváló tapasztalatokat rákbetegek sérüléseinek, vizenyőjének, gyulladásainak kezelésében. 1994 óta többen (Ulster, Kleef, Maurer) kimutatták, hogy ennek az ananászból származó bromelainnak sok-kal erősebb gátló hatása van a ráksejtek átétet adó képes-ségére, mint a gyümölcsből előállítottnak vagy az állati eredetű enzimeknek! Más kutatók (Desser, Engwerda) azt is megállapítoták, hogy a tumor romboló NK sejtekre és makro fágokra, valamint azok cito kin jaira kifejtett pozitív hatása sem marad el az állati eredetű proteázok mögött. Legújabban pedig az is kiderült, hogy az ananászszárból nyert bromelain magasabb koncentrációban képes azt az ún. P-anyagot elbontani, amely a krónikus fájdalmak kiváltásában játszik döntő szerepet, vagyis ezen az úton is hozzájárul a rákos beteg életminőségének javításához.
 
 
 
 
 
 
Kurkumin, a csodaenzim a rákgyógyításban
Az Indiában őshonos kurkuma (Curcuma longa) nevű növényt évezredek óta naponta (!) használják fűszernövényként, étvágyjavító, roboráló, gyulladáscsökkentő hatása miatt. A biokémiai kutatások a széles hatásspektrum mögött a növény fő hatóanyagának, a kurkuminnak sokféle, a harmonizálást elősegítő hatását derítették fel. Az is kiderült, hogy az emberi anyagcsere a májban és a bélrendszerben gyorsan és hatékonyan fel tudja használni, ami rákos betegek esetében különösen nagy jelentőségű. Ráadásul a kurkumin fotoszenzibilizáló hatású szer, a szervezetet érzékenyebbé teszi a fénnyel vagy lézerrel történő gyógyításra, aminek nemcsak bőrbetegségek – például a pikkelysömör, a pszoriazis –, hanem rosszin-
dulatú daganatok esetében is nagy jelentősége van.
A legjelentősebb felfedezés azonban mégis a vegyületnek a rákos sejtekre való hatáskomplexuma volt, ami miatt főszerepet adott neki dr. Kremer forradalmian új rákkezelési technikájában. A kurkumin a komplementer onkológia művelői körében alapvetően három fontos hatása révén tett szert nagy hírnévre. Mindenekelőtt több, bizonyított biokémiai úton-módon óvja a normális sejteket a rosszindulatú elfajulástól. Másodszor szintén több mechanizmuson keresztül megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását: a kísérletek során ezt emlő-, prosztata-, idegrendszeri, vastagbél-, májdaganatoknál, limfómák, leukémia, illetve bőrrákok esetében igazolták. Harmadik jótékony hatása a sokoldalúság újabb bizonyítéka: megakadályozza az áttétek kialakulását. A klinikai és laborvizsgálati tények mellet a statisztikák is egyértelműen bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol a kurkumát rendszeresen fogyasztják, a vastagbél-, emlő-, prosztata-és tüdőrák előfordulása lényegesen ritkább, mint egyebüt a nagyvilágban.
Kimutaták, hogy a kurkumin a besugárzásos rákterápia esetében nemcsak megóvja a bőrt az irritációtól vagy a megégéstől, hanem a rákos sejteket érzékenyebbé is teszi a besugárzással szemben. Ugyanez a hatás mutatkozott például olyan myelomás betegeknél, akiket egyes citosztatikumokkal kezeltek. A legtöbb ilyen típusú
vegyszerrel azonban szinergista hatása van, vagyis ha a beteg cito sztatikus kezelést kap, akkor annak hatékonysága csökken. Ezért azt javasolják, hogy amennyiben a beteg citosz-tatikus kezelésben részesül, csak annak befejezése után négy héttel kezdődjék a kurkuma-terápia.
Mivel a kurkuma erősen gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló, vérrögoldó hatással is rendelkezik, azoknál a betegeknél, akik „vérhígító” kezelésben részesülnek, esetleg nem várt vérzés léphet fel. Azoknál a betegeknél pedig, akiknél hepatitisz-C fertőzés vagy valamilyen fémtárolási rendellenesség áll fenn, a kurkuma adását egyértelműen eltanácsolják.
Dr. Simonsics Péter


A papayában lévő vitaminok, ásványi anyagok:
C-vitamin, A-provitamin, B-vitamin komplex, E- és H-vitamin, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és vas.
C-vitamin: erősíti az immunrendszert, kötőszöveteket, megöli a szuvasodást képző baktériumokat, erősíti az izomzatot és radikális rákmegelőző.
A-vitamin: véd a környezet megterheléseitől, baktériumoktól, segíti a bőrsejtek újraképződését, sejtvédő vitaminok, rákmegelőző.
B1-vitamin: erősíti a szívizomzatot, beleket és az izomzatot.
B2-vitamin: koncentrációs gyengeségek ellen, szem, bőr, bél és májbetegségek, beszakadt szájrés, bőrviszketés ellen.
B3-vitamin: sejt újraképződés, az idegrendszer, a gyomor és belek jó működésének megtartása. B6-vitamin: elősegíti a szervezet védekezőképességét, része van a fehérje és zsíranyagcserében a hormon és cellaképződésnél.
E-vitamin: gyulladáscsökkentő, a C-vitaminnal együtt optimális a hatása.
Kálium: létfontosságú a szívműködéshez, a fehérje és szénhidrát anyagcseréhez, és aktiválja a különböző enzimeket.
Kalcium: csontokra és fogakra, véralvadásra, az izmok és idegek serkentésére.
Magnézium: csontokra és fogazatra, az izmok és idegek működésére, csökkenti a vér zsírértékét.
Foszfor: szabályozza a sav-lúg háztartást, fontos a fogaknak és a csontoknak.
Nátrium: sejtműködés, szabályozza a víz és sav-lúgháztartást.
Vas: fontos a vér oxigénellátásához.
 
A papaya gyógyhatásai
Égési sérülések, elhízás, emésztési problémák, epilepszia, érrendszeri problémák, fájdalmak, fekélyek, felfúvódás, fogágy betegségek, fogyókúra, gombásodás, gyomorégés, gyomorhurut, hasmenés, hasnyálmirigy problémák, hörghurut, immunrendszer erősítés, infuenza, izületi gyulladás, krónikus köhögés, köszvény, kövek, krupp, láz, májmegnagyobbodás, mandulaproblémák, méhdaganat, rendszertelen menzesz, nyálkásodás, nyiroködémák, vizelet csökkenés, pigment foltok, májfoltok, pattanások, pikkelysömör, porckorongsérv (az Egyesült Államokban az egészségügyi hatóság jóváhagyta a papain injekció alkalmazását azoknál a betegeknél, akiknek állapota a szokásos orvosi beavatkozások nyomán nem javul), rák, reuma, rovarcsípés, sárgaság, székrekedés, szemölcsök (a friss latex hatására néhány nap alatt a szemölcs eltűnik), szénanátha, szexuális aktivitás, szívgyengeség, szívidegesség, torokfájás, tüdőbaj, tyúkszem, alacsony vércukorszint, magas vérnyomás, vértisztítás, viszke-tegség, vizelet besűrűsödése.

 
Papaya termékek hazánkban
   A hazánkban kapható papaya gyümölcsök származási helye Dél-Amerika, Thaiföld. Ezek a gyümölcsök már nem rendelkeznek az éretlen, frissen szedett gyümölcs gyógyhatásaival (több hetes szállítás, tárolás, kényszerérlelés), sőt az igen értékes latex, mely a gyümölcs héjában is megtalálható, már nem alkalmas emberi felhasználásra a termék eltarthatóságát célzó vegyszeres kezelés miatt.
Kapható a hazai piacon kandírozott papaya kocka (szárított, cukrozott gyümölcshús-kocka). Gyógyászati értéke csekély, amit tovább ront a mesterségesen hozzáadott cukor. A gyógyszertárak és egyes bioboltok a papayából kivont papain enzimkészítményt árulnak. Az ilyen igényeket ezek a készítmények kielégítik.
   A bioboltokban olyan feldolgozású papaya termékeket is találunk, amelyek hatóanyagai megközelítik a friss gyümölcsét.
Mire jó a papaya és a papaya-kombucha koncentrátum?
   A vonatkozó szakirodalomból kitűnik, hogy a címben említett koncentrátum allergia, anyatejképződés és serkentés, aranyér, asztma, bélférgesség, bőr és pigment foltok, bőrrák, candidiásis, cukorbetegség, daganatok (ebben az esetben a papaya diéta javasolt minél több éretlen gyümölcs fogyasztásával, keverjenek a salátákhoz összeaprított fatal papayahajtásokat és leveleket, kiemelten javasolt a papaya-kombucha koncentrátum és a papaya tea fogyasztása is).
Papaya, mint külső és belső kozmetikum
   Szeretnénk felhívni figyelmüket a papaya külsőleges használatára is, hiszen bizonyos típusú szemölcsök megszüntetése és nehezen gyógyuló sebek kezelése terén kitűnő eredmények érhetők el vele.
   A zöldpapaya is egy olyan „csodaszernek” tekinthető, amely egyszerre külső és belső kozmetikum is. Köztudott azonban, hogy hiábavaló lenne szépségünk külsőleges ápolása, ha szervezetünkön belül nem uralkodik tökéletes rend.
   Régi igazság, hogy a bőr emésztésünk tükre. Jól működő emésztés, megfelelő méregtelenítés nélkül elképzelhetetlen a bársonyos bőr, a dús, fénylő haj. Hiába próbáljuk a belső hiányosságokat kívülről palástolni, ez hosszú távon megoldhatatlan.
   Egyre többször tapasztaljuk, hogy már fatal korban, gyermekeknél is komoly bőrproblémák jelentkeznek, amelyek sajátos módon gyakran a nem megfelelő táplálkozással és a fokozott gyógyszerfogyasztással állnak összefüggésben. A külső szépítkezést érdemesebb a belső „kozmetikázással”, emésztésünk rendbehozatalával kezdeni. Nincs egyéb dolgunk, mint folyamatosan támogatni szervezetünk öntisztító, méregtelenítő, öngyógyító folyamatait, megadni szervezetünknek mindent, amire szüksége van, s aztán hagyni, hogy az a természet évmilliós törvényei szerint működjön.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Tetejére görgetés