http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.36_banner_970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Prefood-970x90gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Naturpharma-afonya-970x250-v2bgk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Prefood-970x90-v2gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Piros ribizli

ribes rubrum

Piros ribizli (Ribes rubrum)


Ázsia és a Földközi-tenger vidékén őshonos, innen került hazánkba a középkorban. A XIV. századtól kolostorkertekben kezdték termeszteni, a XV. századtól vált közkedveltté Európában, Magyarországon a XVII. századtól vált népszerűvé.


A piros ribizli a fekete ribizlivel (Ribes nigrum) együtt a köszmétefélék családjába tartozik.

A piros ribizli kiváló antioxidáns forrás, hiszen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, négyszer több van benne, mint a narancsban. 100 grammjában 30-40 mg található. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen eme fanyar ízű bogyós gyümölcsöt.
Flavonoid tartalma hatékony segítséget nyújt a szabadgyökök elleni védekezésben, segíti a C-vitamin felvételét a májban, vesében és mellékvesében, a gyümölcsben található béta-karotinnal együtt - több kutatás is kimutatta - daganatmegelőző hatása is van.

Érdemes megemlíteni, hogy a C-vitamin mellett tartalmaz B1-vitamint, mely a sejtek, különösen az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, növeli az energiaszintet, javítja a koncentrálóképességet és az anyagcsere folyamatokat; B2-vitamint, mely segíti a zsírsavak lebontását, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben;  B6-vitamint, mely ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére, álmatlanság enyhítésére, premenstruációs tünetek csökkentésére és E-vitamint, amely az immunrendszer erősítésére, szívbetegségek ellen, szennyező anyagok ellen ajánlott. Sejtszinten fejti ki hatását, ezért az öregedés folyamatát is lassítja.

Alacsony energia- és zsírtartalmú gyümölcs.
1 kg piros ribizliben 6 gramm fehérje, 12 gramm zsír, 70 gramm szénhidrát, 7 gramm szerves só és 43 gramm rost található.
Cukortartalma sem jelentős, savanykás ízét nem csak ennek köszönheti, hanem a benne található alma-, citrom-, bórkő-, borostyánkő-, ecet-, és oxálsavnak, de a sort még folytathatnánk.
Jelentős növényi rostanyag tartalma – főleg pektin származékok – hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. 
Ásványi anyagok közül kálium tartalma kiemelkedő, ezen kívül nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz.
A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését segíti. Magja támogatja a bélmozgást, tehát bátran fogyaszthatjuk azt is.

Természetes vízhajtó szer.

Kiváló bőrápoló szer, különösen az érzékeny bőrűek számára. A magjában található zsiradék hasonló az emberi bőrben találhatóéhoz, így bőrünk kiválóan be tudja építeni ezt a növényi zsiradékot. Nyugtató, ápoló és viszketéscsillapító hatása is van.


Szörpöt, gyümölcsbort, dzsemet, lekvárt és különböző édességeket készíthetünk belőle. A hideg technológiának köszönhetően nem veszíti el magas C-vitamin tartalmát.