http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.36_banner_970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Prefood-970x90gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Naturpharma-afonya-970x250-v2bgk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Prefood-970x90-v2gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Meggy

meggy1

Meggy (Prunus cerasus)

A meggy (Prunus cerasus) a Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, hazánkban közkedvelt, elterjedt és ősidők óta ismert gyümölcs. Ezt bizonyítja néhány helységnév (Meggyasszó, Somosmeggyes) és családnév (Meggyes, Medgyesi) is.

A gyümölcs latin nevében felismerhető cerasus vagy a görög kerasos szó az ókorban cseresznyét jelentett. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy mióta termesztették a meggyet és különböztették meg rokonától, a cseresznyétől.
A meggy szavunk valószínűleg az egyetlen, ősi finnugor-eredetű szavunk, a többi gyümölcs szavunk szláv, török eredetű.

őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed. Magyarországon a XVII. századtól a vadmeggy után terjedt el a spanyolmeggy és a cigánymeggy.

A meggynek számos fajtája létezik hazánkban. A júniusban érő Meteor, Csengődi csokros, aztán érik a Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi jubileum, Érdi bőtermő és a leghíresebb, az idegen megtermékenyítésre szoruló Pándy-meggy. Angyal Dezső, a század elején ezt írja a Pándy meggy eredetéről:
"Származása bizonytalan, mindazonáltal legelfogadhatóbbnak látszik amaz általánosan elterjedt szájhagyomány, mely szerint eme kiváló hazai meggyfajtát a múlt század derekán egy Pándy nevű huszárkapitány debreceni kertjében magról állította elő." További követelők: Pánd község (Pest m.), valamint Kecskemét, Kiskunhalas, Nagykőrös, Cegléd és Szentes.

Június vége felé érik a spanyolmeggy, a Kántorjánosi fajta, ezt követi júliusban a Debreceni bőtermő és az Újfehértói fürtös.

A meggy jól tűri a szikes talajt is és viszonylag jól bírja a fagyot.
A meggy rengeteg A-, B1-, B2-, és C-vitamint és ásványi anyagot (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) tartalmaz, valamint található benne foszfor. A gyümölcslé kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak, valamint színezőanyagokat, katekineket, antociánokat, kumarint.
A flavonoidok hozzájárulnak az erek rugalmasságához, enyhítik az ízületi megbetegedések okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. Vértisztító hatású.
Az ásványi anyagok vértisztító hatással bírnak, erősítik a szívizmot és segítenek a szabályos szívverés helyreállításán. Vese-és májműködést, emésztést serkentő.

A meggy levele és az érett gyümölcsről leválasztott szára gyógynövényi drog. Fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea keverékek alkotórészeként vizelethajtó hatású. Levelei hatásosak puffadás ellen és gyulladásgátló hatásúak. Uborkaeltevéshez használják, a kapor mellé. A népgyógyászatban régóta ismert.

Felhasználása sokrétű. Kellemes íze van süteményekben, gyümölcslevesként, gyümölcssalátákban, szörp és bor is készíthető belőle.