http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Citrom

citromm

 Citrom

A citrom a kasmíri hegyekből származik. Körülbelül 3000 évvel ezelőtt egészen Kínáig terjedt el, majd meghonosodott Perzsiában és Mezopotámiában is. A héber törzsek babiloni fogságuk alatt termesztették és ünnepi szertartásaikhoz is felhasználták eme gyümölcsöt. Az ókori görögöknél nem volt jellemző a termesztése, de nászszertartásaik során jelképes üzenettel ruházták fel a citromot.
Az araboknak köszönhető, hogy a Földközi-tenger vidékén meghonosodott a növény és igazi otthonra Hispániában lelt. A „lemon” és a limonádé szó spanyol eredetű.

Az amerikai kontinensen, Floridában spanyol és portugál hódítók ültettek először citromfát.
A citromlé és a héja is, az egyik legerősebb antioxidáns. A citrom héjában sok az E és C-vitamin, valamint a rost. Oldó és méregtelenítő gyümölcs. Citromsav tartalmánál fogva kiüríti a szervezetből a többletként felhalmozódott ásványi anyagokat, sókat és bomlástermékeket, másrészt regeneráló hatásánál fogva pótolja a hiányzó szerves sókat. Segíti a máj méregtelenítését, puffadásgátló és féreghajtó hatással is rendelkezik. Jelentős C-vitamin tartalma segíti a meghűléses betegségek megelőzését.
A szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat és savtalanítja a vért.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket.
A citromlé eltávolítja a szervezetből a szervetlen sókat. A citromlé hígított formája elpusztítja a kolera-, diftéria- és tífuszbaktériumokat.
A citromlé nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hatásos: bőrápoló és fejbőrápoló szer mandula- vagy avokádóolajjal keverve.  Kitűnő korpás fejbőrre, megelőzi a kopaszságot és erősíti a hajhagymákat.
Illóolaja fertőtlenítő hatású.
Szent-Györgyi Albert is sokat foglalkozott a citrom vizsgálatával. Kimutatta azt is, hogy a citromban az aszkorbinsav kísérője a P-vitamin (citrin), amellyel együtt le lehet küzdeni a hajszálerek merevedését, tehát szerepe lehet a szem recehártya- gyulladásának, az agyvérzésnek, szívizomgyengeségnek és egyéb érrendszeri betegségeknek a megelőzésében is.
Egy kg citrom 4 gramm fehérjét, 58 gramm zsírt, 23 gramm szénhidrátot, 6 gramm szerves sót és 22 gramm rostot tartalmaz.
Salátákhoz, halételekhez kitűnő. Ha a hámozott almát, körtét citromlével meglocsoljuk, nem barnul meg.