http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Magnézium

 A magnézium az egészség megőrzés szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag.

Az emberi szervezetben körülbelül 20-30 gramm magnézium található, amely egyenletesen oszlik meg a csontok és a sejtek belső tere között. A magnéziummal gyakran találkozhatunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Ez valójában találó is, hiszen nagy szerepe van az idegrendszer működésében, bár ezen kívül sok folyamatban működik még közre. Vizsgálatok támasztják alá, hogy nemcsak több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges, de több idült betegség megelőzésében vagy kezelésében is szerepe lehet.
Szervezetünk magnéziumszintje stressz, betegségek, gyógyszerk hatására azonnal lecsökken.

 Általánosan ajánlott:

szívbetegség és szívritmuszavar megelőzésére, fibromyalgia tüneteinek enyhítésére, asztmás rohamok súlyosságának csökkentésére, menstruációt megelőző időszak tüneteinek enyhítésére, cukorbetegséggel járó szövődmények megelőzésére
A közelmúltban végzett kutatások igazolták, hogy a magnéziumnak jelentős szerepe van a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében. A vérnyomást is képes csökkenteni, sőt az infarktus utáni felépülést is elősegíti azáltal, hogy képes feloldani a vérrögöket, tágítja a koszorúeret, és szabályozza a veszélyes szívritmuszavarokat. Előzetes vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy megfelelő mennyiségű magnézium alkalmazásával meg lehet előzni az időskori cukorbetegség kialakulását.
Mivel a magnézium elősegíti az izmok elernyedését, ezért hasznos lehet a sportsérülések és a fibromyalgia kezelésében.
Enyhíti a menstruációt megelőző időszak kellemetlen tüneteit, valamint a menstruációs görcsöket is, és a változás kora után növeli a nők csontjainak sűrűségét, ezért segítségével megelőzhető a csontritkulás.
Tágítja a légutakat, ezért kedvező hatású az asztma és a hörghurut kezelésében.
Ajánlott a magnéziumkészítmény mellé kalciumot is szedni, ugyanis ha e két anyag aránya nem megfelelő, akkor csökken jótékony hatásuk.
Egy felnőtt férfi napi mg szükséglete körülbelül 320-350mg.
Akkor szívódik fel a legjobban, ha étkezés közben veszi be.
Hiánya: 
Már enyhe fokú magnéziumhiány következtében is fokozódhat a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Nagyfokú hiánya szívritmuszavart, fáradtságot, izomgörcsöt, ingerlékenységet, idegességet és zavartságot válthat ki.
Túladagolása: 
A magnézium táladagolás hasmenést, émelygést okoz, súlyosabb mellékhatása lehet, ha a felesleges magnézium kiürítésére a szervezet nem képes: izomgyengeség, letargia, zavartság és nehézlégzés. Mivel gyorsan ürül a vesén keresztül, így ez ritkán fordul elő.
Miben található?
A magnézium legnagyobb mennyiségben a sötétzöld levélzöldségekben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben (főleg azok héjában), teljes kiőrlésű lisztfélékben, olajos magvakban, a tejtermékekben és a halfélékben található meg.
Magnézium-karbonát:
 A magnézium-karbonát más néven a magnézia a természetben igen gyakran előforduló ásványi anyag. A magnéziát az élelmiszeriparban az ivóvíz kezelésére alkalmazzák, mint savanyúság szabályozó. E mellett használják még a konyhasó helyettesítésére, és a por alakú élelmiszerek összetapadásának gátlására. A magnézium-karbonát veszélytelennek számít, az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül alkalmazhatóak.