http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Huminsav

Huminsav

Ki ne ismerné tanulmányaiból a humuszt, illetve a tőzeget. A humusz anyagok a leggyakoribb formái a földön előforduló szerves szénforrásnak, igen elterjedt a föld felszínén.
A humuszanyagok szerkezeti és kémiai fogalmakkal nem defniálhatók, nem egységes kémiai vegyületek. Emiatt nehéz őket pontosan jellemezni.
A talajban és tőzeg lerakatokban előforduló humuszvegyületek fontos szerepet játszanak a földi és a vizes ökorendszerekben.
A humátokat a mezőgazdaságban csírázás gyorsítására használják. Ezek az anyagok elősegítik az oxigénszállítást, gyorsítják a légzést, és ugyancsak elősegítik a növények tápanyag-hasznosítását.
Az állati takarmányba humuszvegyületeket keverve a szaporodási ciklusban, a betegségekkel szembeni ellenállásban és a növekedési ütemben javulás mutatkozik.
Ezek a megfigyelések vezették a kutatókat a humátok specifkus tulajdonságainak tanulmányozására, valamint az emberi egészség és jó közérzet terén az esetleges előnyök alkalmazására.
A különböző humuszanyagok:
Humusz, huminsav, fulvosav, fenolsav.

A huminsav a humát nevű vegyületcsoportba tartozik.
A huminsav hatásának feltérképezése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területe.

A huminsavak fizikai és kémiai tulajdonságai, valamint biológiai szerepük a baktériumokban, gombákban, vírusokban és növények¬ben jól dokumentált, sok kutatás folyik arról, hogy hogyan befolyásol¬ják az emlősök sejtjeit.
A huminsav felszívódik és aktív szerként működik a biokémiai reak¬ciók módosításában.
Hatásukat a sejtekre, az enzimekre, a szabadgyökökre és az ásvá¬nyi anyagok „szállítására” a szakirodalom dokumentálja. Mivel a huminsavak kötéseket képeznek a fémionokkal, ugyancsak felelnek az aminosavakkal, peptidekkel, szénhidrátokkal és szteroidokkal tör¬ténő komplexképzésért is.
A huminsavak felelősek a szövetekben történő egyes folyamato¬kért, pl. a nehézfémek eltávolításáért, antioxidáns és antikoaguláns, antimutagén tevékenységért, amely igen fontos számunkra.

Külsőleges felhasználás esetén jelentős a huminsavak gyul¬ladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, vérkeringés serkentő, antireumatikus, fertőtlenítő, gombaölő, vírusok szaporodását és rákos daganatok kifejlődését gátló hatása.
A belsőleges szedés esetén, a huminsavaknak kiemelten fontos szerepük van a betegségek, főleg az anyagcsere problémák meg¬előzésében, gyomor- és bélrendszeri panaszok, mint savtúltengés, hasmenés, gyomorfekély, dizentéria, gyomor- és bélfertőzé¬sek, vastagbélgyulladás kezelésében. Általános méregtelenítésre ugyanúgy alkalmazhatók, mint bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen.