http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Folsav

Álltalánosan ajánlott: fejlődési rendellenességek megelőzésére, szívbetegség csökkentésére, szélütés csökkentésére, egyes rosszindulatú daganatos betegségek gyakoriságának csökkentésére, időskori depresszió csökkentésére
Folsavra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be.
Vízben oldódó vitamin, folacinnak vagy folátnak is nevezik, az 1940-es években fedezték fel, a spenótból vonták ki először. A folsav a B-vitamin-csoport tagjaként a szervezetnek létfontosságú vitaminok közé tartozik. Alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására.
A folsav molekula három részből áll, melyekből kisebb átalakulásokkal a szervezetnek fontos hatóanyagok keletkeznek. A mindennapi táplálékainkban olyan formában van jelen, amely közvetlen felszívódásra nem alkalmas. A bél hámsejtjei tartalmazzák azt az enzimet, amely hasznosítható, felszívódásra képes formában alakítja át. A sejtek által felvett folsavból keletkezik a DNS szintézist meghatározó egyik alkotórész. A szervezetben a folsav több ezernyi élettani folyamat során kerülhet felhasználásra: vérsejtek képződése, sebek gyógyulása és az izomszövet felépülése, tulajdonképpen minden olyan folyamat során, amely sejtosztódással jár. Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt az anyai szervezet folsav-ellátottsága megfelelő legyen. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a várandósság alatti folsav-bevitel csökkenti az idegcső záródási rendellenességek (nyitott gerinc) kialakulását. A tervezett másállapot előtt egy hónappal már célszerű elkezdeni a folsav szedését, hiszen az idegcső záródási rendellenességek a terhesség egészen korai időszakában alakulnak ki.
A folsav lényeges szerepet játszik még a B12-vitaminnal együttműködve a vérképzésben, valamint más sejtek növekedésében, szaporodásában.
A folsav a depresszió ellen is segítséget nyújthat. Mivel egyes kutatók a depresszió és a magas homociszteinszint között összefüggést sejtenek, ezért úgy gondolják, hogy a folsavszint növelésével a betegség könnyen orvosolható lenne.
A folsavkészítmények jó hatásúak a köszvény, és az irritábilis bél szindróma kezelésében is.
Véd a szívbetegségekkel szenben, és hatásos lehet egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is.
Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

Folsav túladagolás, vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
Folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek, különösen a paraj, a gyümölcsök, és az élesztő.