http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

C-vitamin

A C-vitamin valószínűleg a legismertebb és legtöbbet használt vitamin.
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, és ez az egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett.
 A C-vitamin furcsa vitamin: mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el. Ez a bioanyag a vérbe, a testsejtekbe, de még a sejtek közti üregekbe is gyorsan eljut. Legtöményebben a központi idegrendszerben és a mellékvese velőállományában fordul elő. Nem mérgező anyag, a felesleg a vizelettel 24 órán belül kiürül, bár a vese egy kisebb mennyiséget visszatart. 
Általánosan ajánlott: betegségekkel szenbeni védekezés fokozására, megfázás tüneteinek mérséklésére, betegség időtartamának csökkentésére, sebgyógyulás gyorsítására, íny egészségének megőrzésére, asztma gyógyítására, szürke hályog megelőzésére, rák bizonyos fajtáinak és egyes szívbetegségek elleni védelemreEgyke a legfontosabb antioxidánsoknak a szabad  gyökök elleni harcban, és testsejtjeink megfiatalításást szolgálja. Vízben oldódó antioxidánsként, a C-vitamin vizes közegben, különösen a sejtek belsejében véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben.
A C-vitamin véd a szív és érrendszeri-betegségekkel, valamint a rákkal szemben. Erősíti az artériák kollagén-szerkezetét, csökkenti a teljes koleszterinszintet és a vérnyomást, emeli a "jó típusú" HDL-koleszterinszintet, és megakadályozza a vérrögképződést.
A C-vitamin különösen hatékonynak bizonyult az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásában, még dohányosok esetében is. Számos tanulmány szerint a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázata alacsony C-vitamin-szint esetén nő.
A C-vitamin jelenléte megakadályozza a gyomorban a rákkeltő nitrozaminok képződését, melyeknek szerepük lehet a gyomorrák kialakulásában. A C-vitamin-hiány kapcsolatban van a nyelőcső- és gégerákkal is, ugyanakkor a ezen betegségek két hajlamosító tényezője, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kimerítheti a szervezet C-vitamin-tartalékait.
A vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Bár vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket, ezenkívül emeli a vírusfertőzés valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben, és fokozza a csecsemőmirigy (thymus) működését is.
A C-vitamin-készítmények enyhíthetik a nátha tüneteit és siettethetik a gyógyulást, de a betegség megelőzését nem képesek megakadályozni. A rendkívül sok - 1000 mg-nál több - C-vitamin tartós fogyasztása elősegíti a vesekőképződést.
C-vitamin-készítmények védelmet biztosítanak a szürke hályog ellen. Egy felmérés szerint azoknál a nőknél, akik legalább 10 éven keresztül szedtek C-vitamint, 77%-kal volt kisebb a valószínűsége a lencsehomály (a szürke hályog kezdeti stádiuma) kialakulásának, mint a vitamint nem szedőknél.
Más vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozhatja az allergének (pl. virágpor, állati szőr) kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.
Bár a vitamin a skorbut ellen védő szerepéről kapta tudományos nevét: aszkorbinsav, napjainkban jelentőségét már nem a súlyos vitamin-hiányos állapotok megelőzésének, mint inkább antioxidáns, sejtvédő hatásának köszönheti.
C-vitamin hiány:
skorbutot okozhat, növeli a szívbetegségek kockázatát, a szürke hályog kialakulásának gyakoriságát.
C-vitamin túladagolás:
 hasmenést, és gyomorpanaszokat okozhat. Túl nagy mennyiségben akadályozhatja a réz és a szelén felszívódását.
Legjobb C-vitamin forrásaink:
 a zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, a brokkoli, eper, kivi, salátafélék. Télen a savanyú káposzta és a mirelit zöldségek tehetnek jó szolgálatot. A friss gyümölcsökben, a salátában a vitamin mindig az úgynevezett bioflavonoidokkal kombinálva fordul elő. (Ezek megvédik a vitamint az idő előtti pusztulástól.)