http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

B12-vitamin

Általánosan ajánlott: vészes vérszegénység megelőzésére, depresszió enyhítésére, idegfájdalmak, zsibbadás, fülcsengés megakadályozására, szívbetegségek kockázatának csökkentésére, sclerosis multiplex tüneteinek enyhítésére, fülzúgás csökkentésére
A B12-vitamin enyhe hiánya is növelheti a szívbetegségek, a depresszió és talán az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is.
A B12-vitamint fedezték fel legkésőbb, az 1940-es években azonosították a borjúmáj olyan alkotóelemeként, amely meggyógyította az egyébként halálos vérszegénységet. A kutatások 1948-ban vezettek a kémiai tisztaságú B12-vitamin létrehozására, s ezzel döntő fordulat következett be a vészes vérszegénység kezelésében. A B12-vitaminnal kezelt betegek arról számoltak be, hogy közérzetük hirtelen megjavult. Ekképp manapság a vészes vérszegénység már korántsem olyan vészes baj.

A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Nélkülözhetetlen sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez. Ez a vitamin szükséges az idegeket borító hüvely képződéséhez, részt vesz a táplálék lebontásában és fontos szerepe van az örökítőanyagok, a DNS és RNS szintézisében. B12-vitamin (kobalamin) erősíti az idegrendszert, és serkenti a vérképződést. Gyermekeknél fokozza az étvágyat és a növekedést. Segíti a koncentrálást, és kiegyensúlyozottá tesz. A B9-vitaminnal közösen antidepressziós fáradtságcsökkentő hatása bizonyított. A vérben nagy mennyiségben előforduló homocisztein (aminosavszármazék) magasabb szintje fokozza a koszorúér-betegség kockázatát. A B12-vitamin a folsavval együtt segít a homocisztein lebontásában, így csökkentheti a betegség kialakulásának esélyeit.
Kutatások szerint az Alzheimer-korban szenvedőknél gyakori a B12-vitamin hiánya. Azt azinban, hogy a vitamin hiánya közrejátszik-e a betegség kialakulásában, vagy annak eredménye-e, még nem tudják.
Tudósok szerint késleltetheti a HIV-vírussal fertőzött betegekben az AIDS kialakulását. Más vizsgálatok igazolták, hogy a megfelelő mennyiségú B12-vitamin bevitele fejlesztheti az idős emberek betegségekkel szenbeni ellenálló képességét.

B12-vitamin hiány esetén fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadtság, bizsergés a végtagokban, izomgyengeség, zavartság és emlékezetkiesés léphet fel. A szellemi funkciók fokozottan romolhatnak, és veszélyes vérszegénység is kialakulhat. A B12-vitamin szintje a vérben a korral csökken.
B12-vitamin túladagolása esetén a felesleg rögtön kiválasztódik a vizeletben, semmiféle káros hatása nem ismert.
B12-vitamin hiánya csak hosszú évek alatt alakul ki, ugyanis az egyetlen vízben oldódó vitamin, melyből szervezetünk (főleg a májban) jelentős mennyiséget raktároz, kb. 5 évre elegendő adagot.
A B12-vitamin elsődlegesen az állati eredetű ételek, a különböző belsőségek, sörélesztő, kagyló, szardínia és egyéb halfélékben található meg. Tojás, sajt, és gabonapelyhek tartalmaznak még B12-vitamint.