Miért „jó fej” a nyers káposzta?

A nyers káposzta leve valódi csodaszer, amely ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén, idegesség és rendkívüli ingerlékenység, vagy éppen lehangoltság és depresszió esetén.
 

nyers kaposzta Összetétel és hatóanyagok

A káposzta nagyon sok vitamint tartalmaz: A-vitamint, Béta karotin, B1-, B2-, B9-,vitamint(folsav), PP-, C- (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), E-, K-, U-vitamint (védi a nyálkahártyát, de főzéskor elveszti ezt a tulajdonságát, csak friss lé formájában biztosítja számunkra). Az ásványok széles skálájából kiemeljük a foszfort, kálciumot, a vasat, a ként, a káliumot, a vasat, a ként, a magnéziumot, a jódot és az arzént. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Értékesek még mézgái, főként fekélyes vastagbélgyulladás esetén és magas klorofilltartalma, amelyik segíti a hemoglobin termelődését a vérszegénység különböző formáiban (főzéskor sajnos a klorofill is elvész).

A savanyú káposzta, amely természetes eljárás révén kapunk, azért értékes a számunkra, mert erjesztőanyaga segíti a zsírok megemésztését, akkor is ha nehezen emészthetőnek tartják.

Milyen problémákat orvosolunk a nyers káposztával?

-          Ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén

-          Idegesség és rendkívüli ingerlékenység, lehangoltság, vagy depresszió esetén

-          A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

-          Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

-          Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét

-          A bőr és fejbőr (haj) egyensújának helyreállításához (pattanások, tólzott faggyútermelődés)

-          Veseprobléma esetén (csökkent vizeleteürítés, kövek)

-          Izom, izületi, köszvény, vagy reuma okozta fájdalmak esetén

-          Gyomorfekély, vastagbélgyulladás, vagy bélfertőzések ellen

-          Asztma és szamárköhögés esetén,

-          Cukorbetegek diétájában

-          Segíti a folyadékfelszívódást, ödéma, hasvízkór és mellhártyagyulladás esetén

-          Segít megelőzni vagy legyőzni az influenzát

-          A káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére.

-          Kalória szegény és magas rost tartalommal rendelkezik, ezért ajánlják fogyókúrákban. 100 gramm káposztában csupán 31 kalória, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.

-          A káposzta leveleket külsőleg is lehet használni borogatásként reumatikus fájdalmak ellen, fekélyek, tályogok, furunkulusok vagy visszér esetén. A népgyógyászatban sodrófával, vagy egy üvegpalackkal a leveleket kicsit megtörve használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

A téli hónapok vitaminban szegény táplálkozásában nagy segítséget jelent a savanyított káposzta.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.

 

 

 Birtalan Katalin - Természetgyógyász