http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.36_banner_970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Green-Mix-970x250-v1gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250-02gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Prefood-970x90gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Naturpharma-afonya-970x250-v2bgk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Maximmun-970x250gk-is-124.jpglink
http://nepgyogyaszat.com/modules/mod_image_show_gk4/cache/banners.Prefood-970x90-v2gk-is-124.jpglink
«
»
Progress bar

Galagonya – “a szív kenyere”

A galagonyát (Crataegus monogyna) a nép a „szív kenyerének" is hívja, ami a szíverősítést fejezi ki, hogy olyan fontos a szívnek, mint a testnek a mindennapi kenyér. A galagonya zsenge fehér virágaiból és leveleiből, szíverősítő teát készítenek, de érett piros bogyóit is felhasználják alkoholos kivonatok és egy sor egyéb gyógyszer előállításához.
 

galagonya

Mit tartalmaz?

A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, trimetilamint, tiramint), kvercitrint, kvercetint, proantocianidokat, triterpéneket és krateguszsavat.

Miben segít a galagonya?

-          Gyenge szívműködés esetén a galagonya erősíti a szívet és enyhíti a szívtáji nyomás és szorongás érzését, szívritmuszavarok, angina pectoris.

-          Különösen ideális szer idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén, amikor a szívkoszorúerek meszesedése folytán leszűkülnek.

-          Keringési és vérnyomászavarok esetén gyakran alkalmazzák a galagonyát homeo- Homeopatikus egyedi vagy kombinált gyógyszerként is.

-          A galagonya ajánlott a lábadozás időszakában vagy műtétek után, a más módon keletkezett szívkárosodásoknál is, például azoknál, amelyeket súlyos fertőző betegségek váltottak ki.

-          A naponta nagy igénybevételnek kitett, erős stresszhatás alatt álló fiatalok számára is a galagonya a megfelelő orvosság a későbbi károsodások megelőzésére.

Hogyan alkalmazzuk?

Naponta két-három csésze galagonyalevélből és –virágból készült tea kellőképpen megerősíti az öreg szívet, és ezzel párhuzamosan a vérnyomást is csökkenti. Ez az oka annak, hogy számos geriatrikonban — az idősebbek fizikai és szellemi teljesítőképességét serkentő gyógyszerben— megtalálható a galagonya.

Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, a galagonyateát hosszabb ideig kell alkalmaznunk. A tünetek észrevehető javulása kb. hat hét múlva következik be. A tea hónapokig és évekig iható anélkül, hogy bármiféle negatív mellékhatások lépnének fel. Németországban három tucat gyógyszer is tartalmazza hatóanyagait.

Ajánljuk tehát mindenkinek, akinek már volt infarktusa, hogy a galagonyatea vagy -tinktúra sürgősen legyen a „szívügye". Ilyen esetekben a tea nemcsak az utókezelés gyógyszere, hanem egyúttal a további infarktusok megelőzésének hatásos eszköze is.

 

 

 Birtalan Katalin - Természetgyógyász