Állítsuk meg a szervezet rozsdásodását flavonoidokkal

A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. Az orvostudomány hosszú évtizedek óta tudja, hogy a szervezet oxidációs, redukciós egyensúlyának fontos szereplői a flavonoidok.
 

flavonoid

       A Flavonoidokról az elmúlt években több kutatás és tanulmány is megjelent. A jelenlegi ismereteink szerint nagyon fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségmegelőzésben.

A flavonoidok elsősorban a gyümölcs héjában – esetenként a színes hús szöveteiben is – valamint a szárban, kocsányban és a magban találhatók. A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Az ételek széles körében megtalálhatóak. Például a citrusfélékben, szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában. Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója, Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében. Ha felborul az egyensúly és szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, oxidativ stressz éri a szervezetet. Ez vezet a rákhoz, a korai öregedéshez, a gyulladásokhoz és a neurodegeneratív rendellenességekhez (Parkinson- és Alzheimerkór).

A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a sejteknek. Ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is, hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több - a szervezetet ért - káros hatással szemben.

Az öt leggyakrabban előforduló flavonvegyület a: kvercetin, a miricetin , az apigenin, a kempferol és a luteolin amiket legfőbbképpen a bogyós gyümölcsökben, hagymafélékben, spenótban, zellerben, valamint különböző lencsefélékben találhatunk. De találunk flavonoidokat a kakaóban, szójában, teában és a borban (elsősorban vörösborban), polifenolok (hidroxilcsoportot tartalmazó többgyűrűs vegyületek) formájában.

A flavonoidok számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek.

-          Hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához és segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában és részt vesznek a szervezet anyagcsere folyamataiban.

-          A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert és rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak,

-          Segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek.

-          Csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait.

-          A flavonoid tartalmú készítményekkel megelőzhetjük a nemkívánt szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

-          Asztmaellenes és antiallergén hatással rendelkeznek

-          Véredényrendszer működését, befolyásoló hatással rendelkeznek, módósítják a vaszkuláris permeabilitást.

-          Növelik a C-vitamin és karotin szintet, csökkentik a diabetes hosszú távú szövődményeit.

-          Jó hatással vannak a memóriára, a tanulási folyamatokra és az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra, segíthet lassítani a mentális képességek hanyatlását, és késlelteti vagy megakadályozza olyan betegségek kialakulását, amilyen az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

A flavonoidok vagy szintelenek, vagy élénkszínűek.

Figyelem! flavonoid készítmény vásárlásakor figyeljünk oda a flavonoid színére, mivel hogy:

A barna szín az oxidáció, az elmúlás és a lebomlás eredményei. Az antioxidáns készítmény barnul meg, amelykben az alkotóelemek egymásra fejtik ki hatásukat. Minél nagyobb egy flavonoid terméknek a TAS (Totál Antioxidáns Státusz) értéke annál jobb hatást fogunk elérni vele egészségünk helyreállításában. Ezek az értékek általában fellelhetők a termékdoboz oldalán.

 Birtalan Katalin - Természetgyógyász